דלג לתוכן

אכילה רגשית

כמה מאיתנו נאבקים במשקל במשך שנים ולא מצליחים לרדת במשקל ולשמור עליו? כדי להשיג את השינוי הרצוי, יש להבין מהיכן מגיע הרעב שלנו.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/11/2011
2 דקות קריאה
כמה מאיתנו נאבקים במשקל במשך שנים ולא מצליחים לרדת במשקל או לשמור עליו? כדי להשיג את השינוי הרצוי, יש להבין מהיכן מגיע הרעב שלנו. 


במאמר זה נתייחס לנושא הרעב, אך לא מהיבט של ספירת קלוריות, אלא בהיבט חשוב לא פחות והוא - אכילה רגשית.


גוף האדם יודע אילו מזונות נכונים עבורו והמוח ומהי נקודת השובע. דוגמא לכך מומחשת היטב בצפייה בתינוקות בני יומם, אשר מפסיקים לינוק מחלב האם כאשר הם שבעים וניזונים ממנות קטנות בתדירות גבוהה.
אז מדוע אנחנו לא ממשיכים באותה הגישה לאכילה גם בבגרותנו? 


חוויות החיים שמתרחשות בזמן הילדות וההתבגרות מעצבות אותנו ומשפיעות על כל פן בחיינו, גם בנושא התזונה. אוכל מתקשר לא רק לצורך פיזי, אלא קשור בזיכרונות ילדות (משמחות או עצובות) ולכן בהתאם גישתנו הכללית לאכילה. דוגמא טובה לכך היא המשפט שרובנו שמענו בילדותנו "אם לא תאכל יבוא שוטר", מה שבבגרותנו גורם לאכול יותר ממה שהגוף צריך, לעומת זאת, גם כאשר אוכל מתקשר לזיכרונות מאושרים כמו "היום נחגוג במסעדה", הוא הופך לגורם מנחם בחיינו, מה שגורם לנו לאכול לא מתוך רעב אלא מצוקה רגשית.
לפיכך האכילה ממלאת אצלנו תפקיד גדול יותר מהזנת הגוף והמוח בלבד. 


האם כאשר אנחנו רוצים חטיף מתוק אנחנו בעצם זקוקים לחיבוק?


ברגע שזיהינו מאפיינים של אכילה רגשית באורח חיינו, מצבנו טוב, שכן עכשיו אנחנו ערים לבעיה ומודעות זאת מהווה גורם מרכזי בדרך לפתרון.


ככל שנכיר ונלמד מה נכון עבור הגוף שלנו, נוכל לזהות מה טוב לנו ומה לא, להקשיב לגוף ולדעת מתי כדאי להפסיק לאכול ואיזה מזונות כדאי לצרוך.


כשם שהאכילה עצמה היא רגשית, כמוה גם ההחלטה לעשות דיאטה. גם במקרה זה כדאי לעשות החלטה יותר מודעת שתתאים לחיינו, זאת במקום להתחיל בדיאטה קיצונית שתכניס את הגוף לסטרס, מה שבסופו של דבר יובילו לתסכול ופיצויי. המטרה היא לעבוד עם הגוף ולא נגדו. 


כשאנחנו מחוברים לצרכים שלנו, ניתן ליהנות ממזונות כמו שוקולד וגלידה מדי פעם, כאשר האכילה מגיעה ממקום מודע ומבוקר ולא מתוך דחף בלתי נשלט ותחושות אשמה לאחריו.


בתור התחלה יש ללכת צעד אחרי צעד, כדאי להיוועץ עם תזונאית מוסמכת ומנוסה ולמצוא ביחד את נקודות התורפה. כך ניתן בקלות יחסית למצוא פתרונות מעשיים.


כדאי לדעת באילו מצבים קשה לנו יותר ופחות ולהיערך בהתאם. תמיד אפשר לגייס פרטנר לתמיכה ולעידוד, פעולה אשר תסייע לנו רבות בדרך לאורח חיים בריא ונכון יותר.


המאפיינים הבאים יעזרו לכם לבדוק האם אתם מגיבים לרעב גופני או מזינים צורך רגשי עמוק יותר.


רעב גופני


- מתפתח בהדרגה


- מופיע מתחת לצוואר (לדוגמא: בטן מקרקרת)


- מופיע שעות מספר לאחר הארוחה 


- נעלם כאשר את/ה מלא/ה 


- האכילה גורמת לתחושת סיפוק 


- לא יוצר רגשי אשמה 


- מזמין בחירה מודעת של מזונות 


- גם גזר נראה מושך 


- הערכות למזון בריא, הקדשת זמן להכנה ואכילה 


- מטרתו: שמירה על בריאות ואנרגיה 


- נוצר ממניע פיזיולוגי 


- יוצר תענוג מכל ביס


רעב רגשי


- מופיע פתאום


- מופיע מעל לצוואר (מושפע מהעיניים, יותר מאשר מהבטן)


- מגיע בעיקר כתשוקה ספונטנית 


- לא בזמנים מסוימים 


- ממשיך גם כאשר אתם מלאים 


- האכילה גורמת לתחושת אשמה ובושה 


- דורש מזונות מסוימים לסיפוק - רק גלידות, עוגות או שוקולד יספקו 


- מטרתו: מילוי תחושת ריק 


- האכילה מהירה


על מנת למפות באופן טוב יותר את הרגלי האכילה שלכם ניתן למלא יומן אכילה, ועל פי ניתוחו להגיע לתובנות המהוות צעד בדרך לשינוי.

 

מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
 דורית כנען
דורית כנען פסיכולוגיה קלינית
פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
ד"ר מיכאל בנימין
ד"ר מיכאל בנימין פסיכיאטריה
פסיכיאטר און ליין לשעת חירום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו