דלג לתוכן
ד"ר אורנה לוין ד"ר אורנה לוין

צמחי מרפא למניעה ולטיפול בשפעת

החורף אתנו רשמית, ואתו גם מחלת השפעת. השפעת גורמת לרובנו אי נוחות, היעדרויות מעבודה אך במקרים קיצוניים יכולה להביא אף למקרי מוות. הדבר החשוב הוא להכין את המערכת החיסונית שלנו היטב, וישנם צמחי מרפא שעשויים לסייע בכך

מאת: ד"ר אורנה לוין
תאריך פרסום: 21/11/2011
2 דקות קריאה
פרסומת
החורף אתנו רשמית, ואתו גם מחלת השפעת. השפעת גורמת לרובנו אי נוחות, היעדרויות מעבודה אך במקרים קיצוניים יכולה שפעת להביא אף למקרי מוות. הדבר החשוב הוא להכין את המערכת החיסונית שלנו היטב, וישנם צמחי מרפא שעשויים לסייע בכך.

רשויות הבריאות בכל המדינות הנאורות מחסנות את האוכלוסייה מדי שנה כנגד זני שפעת האלימים הצפויים באותה השנה. יחד עם זאת קיימים זני שפעת שאינם מכוסים על ידי החיסון, ודבר זה מעמיד בסכנה בעיקר אנשים אשר מערכת החיסון שלהם פחות חזקה. אלו חשופים יותר לתחלואה ולסבוכים.

לפיך, קיימת חשיבות לחיזוק מערכת החיסון על מנת להקטין את אחוזי ההדבקה בשפעת.

ברפואה המשלימה ישנן שיטות שונות לחיזוק מערכת החיסון, ביניהן צמחי מרפא, בתזונה נכונה, בתוספי תזונה שונים, הומיאופתיה, דמיון מודרך ואפילו אוסטיאופתיה.

בכתבה זו נדון בצמחי המרפא השונים המשמשים לחיזוק מערכת החיסון.

כיצד להשתמש נכון בצמחי מרפא?


השימוש בצמחי מרפא למניעה ולטיפול בשפעת ובדלקות בדרכי הנשימה, ידוע ברפואה המסורתית בעמים השונים. חלקם של הצמחים אכן נחקרו ונמצאו יעילים מאוד במניעה ובקיצור של שפעת ושל דלקות בדרכי הנשימה.

צריך לזכור כי המחקרים שנעשו, התבצעו בצמחים מסוימים, בצורת מתן מסוימת, במינון מסוים ובבקרת איכות מסוימת, ואילו חלק גדול מהתכשירים שנמכרים היום בשוק אמנם עשויים מאותו הצמח, אבל מגיעים בצורת מינון שונה ובבקרת איכות שונה מהמחקר, ולכן גם יש סיכוי שתוצאות השימוש בהם לא תהינה זהות.

כמו כן, קיימת חשיבות רבה לבחירת הצמח הנכון או הרכב הצמחים הנכון, אך לא פחות ממנה קיימת חשיבות לבחירת התכשיר הנכון מאותו הצמח וכמובן לאופן הנטילה של התכשיר.

צמחים הידועים כבעלי השפעה על מערכת החיסון:

אכינציאה (Echinacea)


עם גיבוי ממחקרי מעבדה, נראה כי אכיניצאה הוא צמח שכל ייעודו חיזוק מערכת החיסון. באכינצאה חומרים פעילים רבים המשפיעים על מערכת החיסון, בין היתר בחיטוי וקטילת של וירוסים וחיידקים. נטילה של אכיניצאה יכולה לעודד את פעילות מערכת החיסון. מבין כל סוגי האכיניצאה, היעילה ביותר הינה ה-ECHINACEA PURPUREA. מחקרים מראים כי שימוש באכינצאה זו הפחית את הופעת תחלואה בדרכי הנשימה העליונות ב-58% וקצר את משך המחלה ביום וחצי.

ג'ינסנג סיבירי ( Eleutherococus senticosus)

ג'ינסנג סיבירי הוא בעל תכונות נפלאות והשפעה כמעט בכל מערכת בגוף. הוא נחקר רבות בברית המועצות לשעבר. נמצא יעיל במיוחד במחקרים הנוגעים למניעת מחלות בדרכי הנשימה העליונות ומניעת שפעת. תוצאות המחקרים, שנעשו בקבוצות גדולות מאוד של אנשים העידו כי נמצאה ירידה בתחלואת שפעת בכ-30% בקבוצה שנטלה את הג'ינסנג הסיבירי באופן קבוע. כמו האכינצאה, גם בג'ינסנג הסיבירי אנו נתקלים במגוון תכשירים ובמגוון איכויות. יש גם להקפיד על נטילה בזמן נכון. בתכשירים אחדים מומלץ לנטלם סמוך לאוכל- צורת נטילה הפוגעת בספיגה.

שום (Allium Sativum)


השימוש בשום ידוע מימי מצריים העתיקה והיה נהוג בתרבויות שונות ברחבי העולם למניעה של שפעת ומחלות בדרכי הנשימה העליונות.
בין שאר התכונות הנפלאות של השום מופיעה גם פעילותו האנטי חיידקית/ אנטי וירלית / אנטי פטרייתית /אנטי פרזיטית. מחקרים קבעו כי לשום פעילות אנטימיקרוביאלית רחבה יותר מאשר לכל חומר אנטימיקרוביאלי אחר. בנוסף לשום גם השפעות על מערכת החיסון, המגבירות את פעילות המערכת. במחקר נוסף על תכונותיו של השם, נמצא כי קבוצת אנשים שנטלו שום חלו בשפעת 64% פחות מאשר בקבוצת הביקורת.

פרופוליס

אל הפרופוליס נוהגים להתייחס כצמח מרפא, למרות היותו חומר כוורת ולא צמח. מחקר שנעשה על שימוש בתערובת של אכינציאה, פרופוליס וויטמין C הראה ירידה משמעותית מבחינה סטטיסטית בתחלואת שפעת ובדרכי הנשימה העליונות בילדים.

הכתבה בחסות ד"ר אורנה לוין, רופאת משפחה, מומחית בצמחי מרפא, דיקור סיני וטיפול בתזונה. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 59 חוות דעת )
"טיפול מצויין ומקצוועי"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 5 חוות דעת )
"ד"ר נטע לניאדו היתה נהדרת, הסבירה על הנושא שברור שהוא קרוב לליבה וחשוב לה לעזור לנשים ולהתאים את הטיפול המדוייק"
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ'
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ' פנימית
מנהל מחלקה פנימית בתל השומר. רופא בכיר ביחידה ליתר לחץ דם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו