דלג לתוכן

צהבת בילדים

צהבת (בניגוד לאדמת או חצבת לדוגמא) אינה שם של מחלה, אלא שם של תסמין. הכוונה היא להופעה של גוון צהוב בחלקים של הגוף, כמו העור, לחמיות העיניים או פרנולום הלשון (המחיצה הלבנה שרואים כאשר פותחים את הפה ומצמידים את הלשון לחיך).

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/12/2011
2 דקות קריאה
צהבת (בניגוד לאדמת או חצבת לדוגמא) אינה שם של מחלה, אלא שם של תסמין. הכוונה היא להופעה של גוון צהוב בחלקים של הגוף, כמו העור, לחמיות העיניים או פרנולום הלשון (המחיצה הלבנה שרואים כאשר פותחים את הפה ומצמידים את הלשון לחיך).

בדרך כלל, צהבת נגרמת בגלל הצטברות של חומר בדם הקרוי בילירובין. הבילירובין הוא תוצר הפירוק של חומר אחר, הקרוי ̤̤הם. תוצרי הבילירובין הם האחראים העיקריים לצבע של הצואה והשתן.

צהבת היא מצב שכיח בילדים, במיוחד בילודים. למעשה התסמין כה שכיח עד שסוג מסוים (והכי נפוץ) של צהבת בילודים קרוי "צהבת פיזיולוגית". מדובר בצהבת המופיעה כיומיים-שלושה אחרי הלידה, וחולפת בדרך כלל מעצמה, תוך שבוע שבועיים. הצהבת הפיזיולוגית שכיחה יותר בתינוקות יונקים, אולם בשום מקרה לא מדובר בסיבה להפסיק הנקה.

שתייה מרובה

לשכיחות הגבוהה כל כך של צהבת בילודים מספר הסברים. גורם חשוב היא התייבשות, הגורמת לריכוז של בילירובין בגוף. לכן תינוקות יונקים, המתקשים לעיתים באכילה מספקת, ייטו לפתח צהבת פיזיולוגית, וכן חוסר בשלות של הכבד. אם אתם מחליפים לפחות 6 טיטולים רטובים ביממה, צבע הצואה צהבהב והיא רכה, והתינוק נראה "שמח" יותר אחרי ההנקה, כנראה שאינו מיובש. במקרים אחרים כדי לפנות ליועצת הנקה שתעזור לפתור בעיות אפשריות.

מתי לפנות לרופא

כאמור רוב המקרים של צהבת בילודים שפירים וחולפים ללא טיפול. עם זאת, בילירובין הינו חומר רעיל, ורמות גבוהות מידי שלו יכולות לפגוע באופן בלתי הפיך במערכת העצבים. יתרה מזאת, לעיתים צהבת היא סימן לתהליך מסוכן אחר, לכן במקרים הבאים כדי להתייעץ עם רופא:

1. החמרה של הצהבת, ובייחוד התפשטות הצהבת מעבר לגו (לכיוון הגפה התחתונה, ובייחוד מתחת לברכיים).

2. שינויים משמעותיים בהתנהגות התינוק: קשה להעיר את התינוק, או לחליפין התינוק עצבני וקשה להרגעה.

3. התינוק מפתח תנוחה מוזרה, בעיקר כיפוף הגב לאחור ("גשר") או אם השרירים נוקשים מידי.

4. התינוק מפתח בכי צורמני.

טיפולים בצהבת

במקרים הנדירים יותר בהם הצהבת אינה פיזיולוגית, הטיפול מגוון ומכוון לבעיה הבסיסית. עם זאת, אפילו בצהבת פיזיולוגית, כיוון שהבילירובין יכול לגרום לנזק כשלעצמו, לעיתים מחליטים לעזור לילוד להפטר מן הבילירובין. הטיפול המקובל ביותר קרוי "פוטו-תרפיה", או טיפול באור. כיוון שלא מעט בילירובין מצטבר בעור, ואילו קרינה אולטרא-סגולית עוזרת לפרק את הבילירובין לתוצרים שיופרשו בקלות (ובכך "עוקפת" את הכבד הלא בשל), הרעיון פשוט מאוד: חשיפה של עור התינוק לקרינה UV. הביצוע פשוט - מפשיטים את התינוק, מכסים את העיניים, ומשכיבים מתחת למנורה הפולטת אור UV. הקרינה אינה מסוכנת, וניטור המשכי של חום גוף התינוק ימנע פגיעות בעור. מבחינת ההורים, המשימה החשובה היא להקפיד על מתן נוזלים מספקים - באמצעות הנקה מתאימה.
 
מאת: איבן אוסטפנקו, מערת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר ברטה לבייב
ד"ר ברטה לבייב ילדים
ד"ר הדר מורן לב
ד"ר הדר מורן לב גסטרואנטרולוגיה ילדים
מומחית בגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו