דלג לתוכן

בדיקות דם לתינוקות

איך תדעו אם חסר לתינוק שלכם ברזל, מהי רמת ההמוגלובין התקינה לתינוקות עד גיל שנה והאם אפשר למנוע אנמיה מגיל צעיר? על בדיקות דם לתינוקות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/12/2011
2 דקות קריאה
איך תדעו אם חסר לתינוק שלכם ברזל, מהי רמת ההמוגלובין התקינה לתינוקות עד גיל שנה והאם אפשר למנוע אנמיה מגיל צעיר? על בדיקות דם לתינוקות.

תינוק ראשון הוא חוויה מרגשת אך גם מלחיצה, בייחוד בשנה הראשונה. ישנים מעט ועושים הרבה, לעתים גם בו-זמנית. צריך גם לדעת לפענח כל סוג בכי ולדעת כיצד להרגיע. וכמובן חייבים להיות מעודכנים לגבי מה אמור התינוק לדעת לעשות בכל שלב.

תקופת ההתפתחות אמורה להיות מלווה על ידי אחות טיפת חלב ורופא ילדים, על מנת לעקוב אחר התפתחות התינוק. חשוב לדעת, שבנוסף לבדיקות ההתפתחות והחיסונים שהתינוק שלכם צריך לקבל, עליכם לבצע לתינוק גם בדיקות דם שמטרתן לזהות מחלות ובעיות שונות אצל תינוקות עד גיל שנה.

אילו בדיקות דם מבצעים לתינוקות עד גיל שנה?

ישנה רשימה מוסדרת של בדיקות דם המבוצעות בתינוקות עד לגיל שנה, חלקן מתבצעות בבית החולים עוד לפני השחרור הביתה. בדיקות דם המבוצעות בבית החולים עוברות למעבדה המרכזית של משרד הבריאות בבית החולים תל השומר, והתוצאות מגיעות בתוך כשבועיים לתחנת טיפת חלב אליהם אתם משתייכים.

בדיקות דם הנלקחות מכל תינוק בימים הראשונים לחייו הן במטרה לאתר שתי מחלות של חילוף חומרים (מטבוליות):

פנילקטנוריה (PKU) - הפרעה מטבולית תורשתית שמאופיינת באי סבילות לחומצת-אמינו בשם פֵנִיל-אַלַנִין ולהצטברות של החומצה בנוזלי הגוף. גילוי מוקדם של הפרעה זו חשוב מאוד משום שמקרים שאינם מטופלים עלולים להוביל לפיגור. הטיפול הוא באמצעות תזונה מתאימה.

• תת תריסיות מולדת - הפרעה בתפקוד בלוטת התריס. גם במקרה זה זיהוי מוקדם הוא חיוני משום שניתן לטפל בהפרעה זו באמצעות תרופות ובכך לתרום להתפתחותו התקינה של התינוק.

קחו בחשבון שהמדדים אצל ילדים שונים מאלה של המבוגרים, ולכן לא כל מה שמסומן בגרף כחריג אכן חריג. בנוסף, שתי התופעות נחשבות נדירות יחסית. במקרה שנמצא כי תינוקכם סובל מאחת מהן, אחות טיפת חלב תיידע אתכם. לרוב יש צורך בבדיקות דם נוספות על מנת לבדוק את מהימנות התוצאות.

לקראת גיל שנה יפנה אתכם רופא ילדים לספירת דם. זוהי בדיקת דם שגרתית, אשר מטרתה לבדוק האם בגופו של התינוק רמת ברזל מספיקה. הפרמטר הראשון החשוב בהקשר זה הוא רמת ההמוגלובין בדם. רמת ההמוגלובין בדם מצוינת באמצעות הסימן HB , היא נמדדת בגרמים ל-100 מ"ל דם ומייצגת את כושר הדם להעביר חמצן מהריאות לרקמות. ערכי המוגלובין נורמליים לגיל שנה אמורים להיות למעלה מ- 10.5-14 גרם ל-100 מ"ל דם.

כאשר בדיקות דם מראות המוגלובין נמוך מהנורמה, המשמעות היא לרוב כי מדובר באנמיה שנגרמת ממחסור בברזל. תינוקות נולדים עם רמות ברזל גבוהות, שהולכות ויורדות החל מגיל 4 חודשים. לכן אצל תינוקות מסוימים יכול להיווצר חוסר ברזל לקראת גיל שנה, ולכן זהו השלב בו מצבעים בדיקות דם ראשונות מאז הלידה.
כמובן כי יש להתייחס לפרמטרים נוספים בבדיקות דם על מנת לקבוע כי אכן התינוק סובל מרמת ברזל נמוכה.

רופא ילדים יסתכל גם על מדדים כמו גודל כדוריות הדם וצורתן, וכן מדדים נוספים כגון:

MCV: מעיד על הנפח הממוצע של כדורית הדם האדומה. ערך נמוך מעיד על כך שכדוריות הדם של התינוק קטנות מהנורמה.

RDW: מעריך שוני של כדוריות הדם האדומות זו מזו.

כיצד מונעים חוסר ברזל אצל תינוקות

חוסר ברזל עלול להשפיע על ההתפתחות השכלית של תינוקות וכמו כן הוא יכול לגרום לחולשה, עייפות וחוסר תאבון. על פי הנחיות משרד הבריאות, מגיל 4 חודשים יש לתת לתינוק 7.5 מיליגרם ברזל ביום ומגיל חצי שנה-שנה 15 מיליגרם ברזל ביום.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 38 חוות דעת )
"מקצועי אדיב וסבלני"
ד"ר הדר מורן לב
ד"ר הדר מורן לב גסטרואנטרולוגיה ילדים
מומחית בגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 59 חוות דעת )
"הגענו לד״ר סלם עם המון חשש לתוצאות הבדיקה, מהרגע שנכנסנו הסביר לנו על הבדיקה, הרגיע אותנו. במהלך הבדיקה הוא היה מאוד נעים, מקצועי, הסביר לנו כל דבר שעשה ובדק והייתה לנו חוויה ממש טובה. גם לאחר הבדיקה הסביר לנו על מבנה הלב ונתן לנו הרבה וודאות. אז המון המון תודה על המקצועיות והאנושיות ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו