דלג לתוכן

סרטן הפה – גורמי הסיכון נמצאים בשליטתנו

סרטן הפה הוא סוג הסרטן השישי בשכיחותו מבין כל סוגי הגידולים הסרטניים, וגידולים המופיעים בחלל הפה מהווים כ–3% אחוזים מכלל הגידולים המאובחנים באופן כללי.
בשונה מחלק מסוגי סרטן אחרים, בסרטן הפה קיים קשר חזק במיוחד לגורמים כמו סגנון חיים, הרגלי תזונה ורמה סוציו-אקונומית. כמו כן, מחקרים מראים הוא הוא הרבה יותר נפוץ בקרב גברים לעומת נשים.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/02/2012
2 דקות קריאה
סרטן הפה הוא סוג הסרטן השישי בשכיחותו מבין כל סוגי הגידולים הסרטניים, וגידולים המופיעים בחלל הפה מהווים כ–3% אחוזים מכלל הגידולים המאובחנים באופן כללי.
בשונה מחלק מסוגי סרטן אחרים, בסרטן הפה קיים קשר חזק במיוחד לגורמים כמו סגנון חיים, הרגלי תזונה ורמה סוציו-אקונומית. כמו כן, מחקרים מראים הוא הוא הרבה יותר נפוץ בקרב גברים לעומת נשים.


איפה מופיע סרטן הפה?

סרטן חלל הפה מוגדר כגידול המתפתח באחת הרקמות הרכות המרכיבות אל חלל הפה. רובם של הנגעים הסרטניים נוטים להופיע בשפתיים, בלשון וברצפת הפה (האיזור שנמצא מתחת ללשון), אם כי קיימים גם מקרים בהם ההופעה תהיה בחיך, בצד הפנימי של הלחיים או באיזור הלוע.


מהם גורמי הסיכון לסרטן הפה?
כאמור, חלק ניכר מהסיבות להתפתחות נגעים ממאירים בחלל הפה קשורות באורח החיים המודרני ובהרגלי התזונה.
עישון קבוע לאורך שנים ושתיה תדירה של משקאות אלכוהוליים מהווים גורמים ודאיים ומוכחים להתפתחות של סרטן הפה. בדומה לסרטן העור, גם החשיפה לשמש מגבירה משמעותית את הסיכון להתפתחות הסרטן האוראלי, בעיקר באיזור השפתיים.


כיצד מאבחנים סרטן הפה?
לרוע המזל, סרטן בחלל הפה אינו מחלה מכאיבה ברוב המקרים וקיימת סכנה שיחלוף זמן יקר עד להתעוררות תשומת הלב של החולה. כמו כן, רובם של הנגעים הסרטניים אינם מופיעים בשלב הראשוני כגידול ממאיר ומסוכן אלא מתחילים כנגע טרום-סרטני.

• כדאי להתבונן מידי מספר חודשים מול הראי בעזרת פנס קטן ולבחון את השפתיים, הלשון, החיך והלחיים לנוכחות נגעים אדומים או לבנים למיניהם שבחלקם עלולים להיות בעלי פוטנציאל להפוך לגידול ממאיר. גם נוכחות של פצע או כיב שלא נרפא במהלך מספר שבועות מהווה נורה אדומה המצריכה בדיקה ובירור יסודיים.

• מלבד שמירה על בריאות השיניים, ביקור תדיר במרפאת שיניים יסייע גם במעקב שגרתי אחר רקמות הפה הרכות ורופאי השיניים יודעים להיות רגישים גם לנגעים מסוג זה ולהפנות בבירור מתאים בעת הצורך.

• חשוב לזכור שבחלל הפה עלולים להופיע מספר רב של נגעים שונים ומשונים. רובם הגדול יהיה קשור בדרך כלל לתהליך זיהומי כלשהו או תוצאה של גירוי, ואין צורך להיבהל.


טיפול בתסמינים
במידה ונתקלתם בנגע חשוד בחלל הפה או בפצע שאינו נרפא לאורך זמן, מומלץ לפנות לבדיקה במרפאת השיניים. במידת הצורך יפנה הרופא את המקרה למומחה ברפואת הפה שמיומן בזיהוי הנגעים השונים ובמתן אבחנה וודאית. במקרים בהם יש ספק באשר לטיב הנגע, תינתן הפניה לביופסיה. כירורג פה ולסת ייקח דגימה זעירה מהנגע עבור התבוננות תחת מיקרוסקופ, שתקבע האם מדובר בנגע סרטני שיצריך טיפול מידי, טרום סרטני שמצריך מעקב תדיר או רקמה בריאה.


איך אפשר להימנע מסרטן הפה?
1. מומלץ מאוד לזנוח הרגלי עישון וצריכת אלכוהול שנזקיהם מתפרשים גם מעבר לחלל הפה.
2. בעת היציאה לשמש, יש להשתמש בשפתון המכיל גם מקדם קרינה.
3. מומלץ להקפיד על ביקורים סדירים במרפאת השיניים בהם יסקור הרופא את הרקמות הרכות, מלבד השיניים.
4. בשנים האחרונות במסגרת שבוע מודעות לסרטן הפה, נוהגות המחלקות השונות לרפואת הפה ולכירורגיית פה ולסת לפנות באופן יזום לכלל האוכלוסייה ולערוך יום בדיקות מרוכז ללא תשלום.
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ניר פילוסוף
ד"ר ניר פילוסוף רפואת שיניים
רופא שיניים מומחה לאנדודונטיה מ2016
ד"ר פבל ווסקובויניק
ד"ר פבל ווסקובויניק רפואת שיניים
5.0
( 6 חוות דעת )
"קבלתי יחס מצויין ומתחשב עים כל תשומת הלב והרגישות שנדרשת בעבודה כזאת ממליץ מאוד"
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו