דלג לתוכן

מעקב הריון – כל הבדיקות, כל השלבים

אתם בהריון? מזל טוב! עכשיו מתחיל מרוץ הבדיקות – אולטראסאונד, בדיקות דם, מעקב. אין מה לעשות, צריך לוודא שהבייבי בריא ושלם ומתפתח יפה. הכנו במיוחד עבורכם מראה נבוכים לכל בדיקות מעקב הריון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/05/2012 תאריך עדכון: 23/03/2023
3 דקות קריאה
אתם בהריון? מזל טוב! עכשיו מתחיל מרוץ הבדיקות – אולטראסאונד, בדיקות דם, מעקב. אין מה לעשות, צריך לוודא שהבייבי בריא ושלם ומתפתח יפה. הכנו במיוחד עבורכם מראה נבוכים לכל בדיקות מעקב הריון


כבר עם החשד הראשון להריון (במידה ולא ביצעת בדיקת הריון) כדאי להגיע לביקור אצל הגניקולוג המטפל.


תיעוד וביקורים סדירים אצל אותו הרופא הם חלק חיוני ממעקב הריון מלא, וחיוניים למניעת סיבוכי הריון וגילוי מוקדם של בעיות אפשריות אצל האם או העובר. 


תחנה ראשונה: בדיקות מוקדמות -


הבדיקות המוקדמות כוללות איסוף מכלול המידע הרפואי הרלוונטי כגון היסטוריה רפואית- אישית, כירורגית, מיילדותית, מחלות כרוניות, ועוד. 


הרופא יבצע בדיקה גופנית מקיפה (כולל בדיקה וגינלית), וכן מספר בדיקות דם בסיסיות כמו ספירת דם, בדיקה לאישוש הריון באם צריך, ובדיקות לנוכחות זיהומים או הפרעות אחרות במידת הצורך. 


במידה וסבלת בעבר מסוכרת הריון, כבר במפגש הראשון תופני לבדיקת העמסת סוכר


תחנה שניה: אולטראסאונד ובדיקת גיל הריון -


קביעת גיל הריון המדויק חיונית למעקב הריון ואבחון מצבו. למרות שקיימות דרכים קליניות להעריך גיל הריון, האמצעי המקובל כיום הוא באמצעות בדיקה סונוגראפית, כחלק מסקירת מערכות מוקדמת.


עד לשבוע ה-13 להריון, קביעת גיל העובר תיעשה באמצעות מדידת אורך העובר (crown to leg length). מעל לשבוע זה, מקובל להעריך את גיל העובר לפי שילוב של הקוטר בין הרקות של העובר, אורך עצם הירך שלו והיקף הבטן. 


תחנה שלישית: תבחין משולש/מרובע - 


בדיקת דם פשוטה משמשת כבדיקת סקר (כלומר מוצעת לכלל אוכלוסיית הנשים ההרות) לגילוי מוקדם של מגוון הפרעות קשות בהתפתחות העובר, כולל הפרעות כרומוזומליות (הידוע שבהן תסמונת דאון), הפרעות בהתפתחות האיברים (בייחוד בעיות ב"צינור העצבי"- NTD), ואחרות. הבדיקה מודדת את רמות ההורמונים בטא-HCG (ההורמון המשמש גם במרבית בדיקות הריון), אסטרדיול ו-AFP (התבחין המשולש), ולאחרונה בודקים גם את רמות האינהיבין. 


את הבדיקה מומלץ לבצע סביב שבועות 16-18 להריון. הבדיקה נותנת הערכה ראשונית בלבד לגבי הסבירות להתפתחות ההפרעות הללו, ובמידה והסיכוי המחושב גבוה מאחוז מסוים (ונמוך ביותר), יש לבצע בדיקות נוספות (סיסי שיליה, דיקור מי שפיר וכו'). 


תחנה רביעית: שקיפות עורפית – 


לצערנו התבחין המשולש/מרובע אינו יעיל לפני שבוע 15 להריון, ולכן מקובל לבצע בדיקת שקיפות עורפית להפרעות כרומוזומליות (תסמונת דאון) - עם או בלי בדיקת דם נוספת (PAPP-A ו-HCG), אותה ניתן לבצע כבר בסקירת המערכות המוקדמת לקראת סוף השליש הראשון להריון. 
 


תחנה חמישית: בדיקת שתן -


היות ומדובר בבדיקה פשוטה, זולה ולא חודרנית, מקובל לבצע בדיקת שתן מידית ("סטיק") בכל ביקור אצל הגניקולוג המטפל או בטיפת חלב. הבדיקה בודקת עדויות לזיהום חיידקי בדרכי השתן (UTI, שיכול להיות חף מתסמינים לגמרי ב-7% מן הנשים ההרות, ולמרות זאת בדרך כלל דורש טיפול). כמו כן מדובר בבדיקת סקר טובה יחסית למגוון הפרעות אפשריות, החל מקדם רעלת הריון, דרך אי תפקוד כלייתי, וכלה בסוכרת או תת תזונה. 


תחנה שישית: בדיקות חודרניות -


כל הבדיקות הנ"ל מספקות מידע עקיף לגבי מצב העובר. במידה ונרצה דגימת רקמה מן העובר עצמו, אין מנוס אלא לבחור בדיקה חודרנית. 


הבדיקה המוקדמת ביותר שניתן לבצע היא בדיקת סיסי שיליה, שאפשרית כבר בשבועות 10-14 להריון. 


מחדירים מחט (דרך הבטן או דרך הנרתיק), ושואבים חתיכה קטנה מן השיליה. כיוון שהשיליה מורכבת הן מתאי האם והן מתאי העובר- קיבלנו דגימה קטנה מן התאים של העובר עצמו. עכשיו ניתן לבצע על הדגימה הזו מגוון תבחינים גנטיים (FISH, PCR ואחרים) לאבחון הפרעות בכרומוזומים, מוטציות גנטיות מוגדרות ועוד. 


אפשרות אחרת היא שאיבה של מי השפיר, בדיקה הרבה יותר נפוצה שניתן לבצע מעט מאוחר יותר, החל מן השבוע ה-16 להריון. כאן מחדירים מחט דרך הבטן ושואבים מעט מנוזל מי השפיר בתוכו צף התינוק. מלבד האפשרות לבדוק ריכוזי חומרים שונים בנוזל, מי שפיר יכילו גם כמות מזערית של תאים שהעובר השיל (תאי עור, מערכת העיכול ועוד) - עליהם ניתן לבצע בדיוק את אותן הבדיקות כמו במקרה של דגימת סיסי שיליה. 


בדיקת מי שפיר ובדיקת סיסי שיליה אינן נמצאות כיום בסל הבריאות, אולם מרבית הביטוחים המשלימים מציעים השתתפות חלקית או מלאה בהוצאות. בנוסף, במידה וקיימות התוויות מיוחדות (סיכון מחושב גבוה יחסית בבדיקות סקר אחרות כמו התבחין המשולש, גיל יולדת מעל ל-35, היסטוריה של מחלות גנטיות ועוד), הבדיקה ממומנת במלואה על ידי סל הבריאות.



שתי הבדיקות נעשות בהנחיית אולטראסאונד, ולכן שיעור הסיבוכים בעקבותיהן נמוך ביותר- פחות ממחצית האחוז.
מאת: איבן אוסטפנקו, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יאיר דייקן
ד"ר יאיר דייקן אורוגינקולוגיה
מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
ד"ר אירינה פיינברג
ד"ר אירינה פיינברג יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 12 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד, רופאה מקצועית ונעימה"
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו