שבועות – כך חלב העיזים שדרג את מעמדו מתרופת סבתא לטיפול מונע ממשי
בזמן שהוויכוח בין חלב בקר לחלב סויה נמצא בעיצומו, חלב העיזים הוא הברירה הכי בריאה שניתן למצוא.
3 דקות קריאה
בזמן שהוויכוח בין חלב בקר לחלב סויה נמצא בעיצומו, חלב העיזים הוא הברירה הכי בריאה שניתן למצוא.
חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה משמעותי באזור המזרח התיכון והמדבר, אולם, עם המודרניזציה נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב, והיותו מאבני היסוד בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים.
נהוג היה לחשוב פעם שעל מנת ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של חלב עיזים, צריך לשתות חלב עיזים ישירות מעטין העז.
אולם ברוב המחקרים שנערכו אז ברחבי העולם, נעשה שימוש בחלב עיזים מפוסטר, דבר אשר הוכיח כי גם לחלב עיזים מפוסטר יש יתרון בריאותי במניעת מחלות.
יתרה מכך, קיים סיכון בשימוש בחלב עיזים שאינו מפוסטר, בין השאר האפשרות לחלות בברוצלוזיס, שהיא מחלה זיהומית ממושכת וקשה, הדורשת טיפול אנטיביוטי ארוך ובדיוק לשם כך קיימת הוראה של משרד הבריאות האוסרת למכור בארץ חלב לא מפוסטר.
אז כמה חלב עיזים בריא לנו?
מחזק את מערכת החיסון - מחקר שנערך באוניברסיטת בארי באיטליה קבע כי חלב עיזים מחזק את מערכת החיסון. המחקר בדק כיצד מגיבים תאים אנושיים כאשר הם נחשפים לחלב עיזים והסתבר כי למרכיבים בחלב עיזים יש השפעה מיטיבה במיוחד על תפקוד כדוריות הדם הלבנות של תאי דם אנושיים בגוף האדם.
במהלך המחקר נבדק המנגנון בחלב עיזים, אשר משפיע על תפקוד כדוריות הדם הלבנות באנשים בריאים. תהליך הבדיקה התבצע באמצעות הוספת חלב עיזים לתאים אנושיים של כדוריות דם לבנות.
המחקר קבע כי הגברת הייצור של רכיבים אלה בתאי הדם הלבנים, מעודדת את פעילות מערכת החיסון כנגד מצבים דלקתיים שונים בגוף האדם ויכולה להיות בעלי השפעה קלינית בקרב קשישים, חולים כרוניים, חולי סרטן ואנשים בעלי מערכת חיסון חלשה.
מרפא אפטות בפה - מחקר ישראלי ייחודי אשר נערך ביוזמת ד"ר אורית הדר מבית החולים לילדים בריטיש קולומביה בקנדה וד"ר דן מירון, מהמרכז הרפואי העמק בעפולה, בחן את ההשערה שבאמצעות חלב עיזים ניתן לקצר את משך הופעת התסמינים ולהקל על הכאב אצל ילדים, אשר לקו במחלה נגיפית בחלל הפה.
אוכלוסיית הנבדקים כללה ילדים מגיל שנה ועד שבע שנים, אשר פנו לקבלת טיפול רפואי לאחר שחלו והתלוננו על כאבים בפה וחוסר רצון לאכול. כל ילד קיבל לביתו בקבוק חלב עיזים מפוסטר וקבוצת הביקורת קיבלו חלב בקר, ללא פרטים מזהים.
הילד נדרש לשתות או לשטוף את הפה בחלב שבבקבוק 4-6 פעמים במהלך היממה ובתום 24 שעות, להשליך את החלב לפח. החוקרים גילו כי בקרב הילדים אשר טופלו בחלב עיזים ניכר שנוי משמעותי יותר בהרגשה הכללית במהלך היממה של הטיפול והם נזקקו פחות לתרופות להקלת חום או כאבים, בהשוואה לקבוצה שטופלה בחלב בקר. הבדלים אלו נמצאו משמעותיים סטטיסטית.
כמו כן נמצא כי ילדים אשר טופלו בחלב עיזים, שתו והסכימו לאכול יותר מאשר חבריהם בקבוצה המקבילה.
מגן מפני זיהומים ומנטרל חיידקים - מחקר שנערך באוניברסיטת אוסקה שביפן, מצא כי חלב עיזים מסייע בהגנה מפני דלקות וזיהומים שמקורם בחיידקי כולירה ורעלני בוטולינום. זאת על ידי רכיבים בשם גנגליאוזידים, (המצויים בסוגי חלב שונים) וידועים ביכולתם לנטרל את ההשפעה המזיקה של חיידקים ולהגן מפני דלקות וזיהומים.
החוקרים גילו כי חלב עיזים הראה יעילות של 100% בנטרול חיידק הויבריו כולירה והסיקו כי לחלב עיזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, לדלקות ולזיהומים גם בהשוואה לחלב אם וחלב פרה.
עוזר בספיגת סידן - מחקר מדעי שנערך באוניברסיטת מאסי, שבניו זילנד קבע כי צריכה של חלב עיזים מסייעת לספיגת מינרלים, לגדילה ולהתפתחות העצמות. המחקר, שנערך בקרב חולדות מעבדה, בדק את השפעת הצריכה של חלב עיזים, המועשר בחיידקים פרו ביוטיים ופרה ביוטיים, על צפיפות העצם ודלדול העצם לטווח הארוך. לחולדות בקבוצת הביקורת ניתן חלב סויה.
אחר החולדות נערך מעקב שכלל, בין היתר, צילומי רנטגן, ובדיקת צפיפות עצם, ניתוח הרכב הגוף וספיגת מינרלים. מסקנת המחקר הראתה, כי צריכה קבועה של חלב עיזים משפרת משמעותית את ספיגת הסידן והזרחן ומשפרת את שמירת ערכיהן בגוף.
עוד נמצא, כי בקרב החולדות שהוזנו בחלב עיזים התקבלה צפיפות עצם גבוהה יותר לעומת החולדות בקבוצת הביקורת. גם הרכב המינרלים וצפיפותם בעצמות עמוד השדרה המותני היו גבוהות משמעותית בקרב החולדות שהוזנו בחלב עיזים מעושר ותרמו לחיזוק העצם.
מסקנת החוקרים הייתה כי צריכה קבועה של חלב עיזים עשויה לתרום לספיגת ושימור המינרלים, החיוניים לגדילתה ולהתפתחותה של העצם, ולשימור צפיפות העצם וחוזקה.מאת: מערכת אינפומד
חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה משמעותי באזור המזרח התיכון והמדבר, אולם, עם המודרניזציה נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב, והיותו מאבני היסוד בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים.
נהוג היה לחשוב פעם שעל מנת ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של חלב עיזים, צריך לשתות חלב עיזים ישירות מעטין העז.
אולם ברוב המחקרים שנערכו אז ברחבי העולם, נעשה שימוש בחלב עיזים מפוסטר, דבר אשר הוכיח כי גם לחלב עיזים מפוסטר יש יתרון בריאותי במניעת מחלות.
יתרה מכך, קיים סיכון בשימוש בחלב עיזים שאינו מפוסטר, בין השאר האפשרות לחלות בברוצלוזיס, שהיא מחלה זיהומית ממושכת וקשה, הדורשת טיפול אנטיביוטי ארוך ובדיוק לשם כך קיימת הוראה של משרד הבריאות האוסרת למכור בארץ חלב לא מפוסטר.
אז כמה חלב עיזים בריא לנו?
מחזק את מערכת החיסון - מחקר שנערך באוניברסיטת בארי באיטליה קבע כי חלב עיזים מחזק את מערכת החיסון. המחקר בדק כיצד מגיבים תאים אנושיים כאשר הם נחשפים לחלב עיזים והסתבר כי למרכיבים בחלב עיזים יש השפעה מיטיבה במיוחד על תפקוד כדוריות הדם הלבנות של תאי דם אנושיים בגוף האדם.
במהלך המחקר נבדק המנגנון בחלב עיזים, אשר משפיע על תפקוד כדוריות הדם הלבנות באנשים בריאים. תהליך הבדיקה התבצע באמצעות הוספת חלב עיזים לתאים אנושיים של כדוריות דם לבנות.
המחקר קבע כי הגברת הייצור של רכיבים אלה בתאי הדם הלבנים, מעודדת את פעילות מערכת החיסון כנגד מצבים דלקתיים שונים בגוף האדם ויכולה להיות בעלי השפעה קלינית בקרב קשישים, חולים כרוניים, חולי סרטן ואנשים בעלי מערכת חיסון חלשה.
מרפא אפטות בפה - מחקר ישראלי ייחודי אשר נערך ביוזמת ד"ר אורית הדר מבית החולים לילדים בריטיש קולומביה בקנדה וד"ר דן מירון, מהמרכז הרפואי העמק בעפולה, בחן את ההשערה שבאמצעות חלב עיזים ניתן לקצר את משך הופעת התסמינים ולהקל על הכאב אצל ילדים, אשר לקו במחלה נגיפית בחלל הפה.
אוכלוסיית הנבדקים כללה ילדים מגיל שנה ועד שבע שנים, אשר פנו לקבלת טיפול רפואי לאחר שחלו והתלוננו על כאבים בפה וחוסר רצון לאכול. כל ילד קיבל לביתו בקבוק חלב עיזים מפוסטר וקבוצת הביקורת קיבלו חלב בקר, ללא פרטים מזהים.
הילד נדרש לשתות או לשטוף את הפה בחלב שבבקבוק 4-6 פעמים במהלך היממה ובתום 24 שעות, להשליך את החלב לפח. החוקרים גילו כי בקרב הילדים אשר טופלו בחלב עיזים ניכר שנוי משמעותי יותר בהרגשה הכללית במהלך היממה של הטיפול והם נזקקו פחות לתרופות להקלת חום או כאבים, בהשוואה לקבוצה שטופלה בחלב בקר. הבדלים אלו נמצאו משמעותיים סטטיסטית.
כמו כן נמצא כי ילדים אשר טופלו בחלב עיזים, שתו והסכימו לאכול יותר מאשר חבריהם בקבוצה המקבילה.
מגן מפני זיהומים ומנטרל חיידקים - מחקר שנערך באוניברסיטת אוסקה שביפן, מצא כי חלב עיזים מסייע בהגנה מפני דלקות וזיהומים שמקורם בחיידקי כולירה ורעלני בוטולינום. זאת על ידי רכיבים בשם גנגליאוזידים, (המצויים בסוגי חלב שונים) וידועים ביכולתם לנטרל את ההשפעה המזיקה של חיידקים ולהגן מפני דלקות וזיהומים.
החוקרים גילו כי חלב עיזים הראה יעילות של 100% בנטרול חיידק הויבריו כולירה והסיקו כי לחלב עיזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, לדלקות ולזיהומים גם בהשוואה לחלב אם וחלב פרה.
עוזר בספיגת סידן - מחקר מדעי שנערך באוניברסיטת מאסי, שבניו זילנד קבע כי צריכה של חלב עיזים מסייעת לספיגת מינרלים, לגדילה ולהתפתחות העצמות. המחקר, שנערך בקרב חולדות מעבדה, בדק את השפעת הצריכה של חלב עיזים, המועשר בחיידקים פרו ביוטיים ופרה ביוטיים, על צפיפות העצם ודלדול העצם לטווח הארוך. לחולדות בקבוצת הביקורת ניתן חלב סויה.
אחר החולדות נערך מעקב שכלל, בין היתר, צילומי רנטגן, ובדיקת צפיפות עצם, ניתוח הרכב הגוף וספיגת מינרלים. מסקנת המחקר הראתה, כי צריכה קבועה של חלב עיזים משפרת משמעותית את ספיגת הסידן והזרחן ומשפרת את שמירת ערכיהן בגוף.
עוד נמצא, כי בקרב החולדות שהוזנו בחלב עיזים התקבלה צפיפות עצם גבוהה יותר לעומת החולדות בקבוצת הביקורת. גם הרכב המינרלים וצפיפותם בעצמות עמוד השדרה המותני היו גבוהות משמעותית בקרב החולדות שהוזנו בחלב עיזים מעושר ותרמו לחיזוק העצם.
מסקנת החוקרים הייתה כי צריכה קבועה של חלב עיזים עשויה לתרום לספיגת ושימור המינרלים, החיוניים לגדילתה ולהתפתחותה של העצם, ולשימור צפיפות העצם וחוזקה.
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה