דלג לתוכן

ריטלין - הסכנות שלא מספרים עליהן

ריטלין - הסכנות שלא מספרים עליהן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/07/2009 תאריך עדכון: 09/05/2021
2 דקות קריאה


הכתוב במאמר זה מתבסס על העלון לרופא לגבי תרופות ריטלין ועל ההנחיות האחרונות של מנהל המזון והתרופות האמריקני מחודש יוני 2009.

תרופת ריטלין הפכה להיות תרופה נפוצה מאוד בשנים האחרונות. לא מעט הורים נותנים אותה לילדים הסובלים מבעיה של הפרעות קשב וריכוז, זאת על מנת להרגיע אותם. כמו כן ישנם לא מעט מבוגרים אשר נוטלים תרופה זו ומתמכרים אליה.

ריטלין, או בשמו הכימי מתיל פנידאט, הינו למעשה סם המצוי בפיקוח תחת פקודת הסמים המסוכנים. זהו למעשה חומר ממריץ, סטימולנט, ספיד. כאשר הוא ניתן לילדים, עקב גופם הקטן, מתקבל ריכוז גבוה בדם וכתוצאה מכך נוצרת השפעה מרסנת - לעומת השפעה ממריצה שתיווצר עם כמות זהה אצל מבוגר. 

לאחר מספר שעות הריכוז בדם הילד יורד, ואז החומר הופך להיות בעל השפעה ממריצה, שאצל ילדים פעלתנים היא מתבטאת בהמרצת יתר פתאומית, שגובלת בהתנהגות פסיכוטית. משום כך פותח ריטלין בשיחרור מושהה, כדי להמשיך את פעולת הריסון הזו לאורך היום כולו. מה שמחייב מתן כמויות גבוהות עוד יותר של החומר.

ריטלין עלול לגרום ל: האטה בגדילה (גובה ומשקל) בילדים, פרכוסים, בעיות שינה, אבדן תיאבון ניכר, דפיקות לב, עצבנות, טיקים (תנועות וקולות חוזרים בלתי נשלטים, כאבי ראש, כאבי בטן, סחרחורות, בחילה, טשטוש ראייה.

האזהרות שתרופה זו נושאת הן: מוות פתאומי עקב מומי לב בשימוש אצל ילדים ומתבגרים, וארועים קרדיווסקולאריים קשים. לא מעט דיווחים הופיעו בשנים האחרונות על ילדים ומתבגרים שסבלו ממומים ובעיות לב ומתו כתוצאה מטיפול בתרופות ממריצות במימונים רגילים.

אצל מבוגרים, דווחו מקרים של שבץ, התקפי לב ומוות פתאומי במקרים של נטילת סמים ותרופות ל-ADHD במינונים רגילים. על כן, אין להשתמש בתרופות ממריצות כמו ריטלין במקרים של מחלות לב, או הפרעות קצב לב.

תרופות ממריצות גורמות כמו כן לעלייה בלחץ הדם (בין 2 ל- 4 מ"מ כספית) ובדופק (בין 3 ל- 6 פעימות לדקה). העלייה אומנם לא גורמת לתוצאות בטווח הקצר, אך בטווח הארוך היא עלולה להחמיר בעיות כמו יתר לחץ דם, אי ספיקת לב, התקפי לב או הפרעות קצב.

על מנת לטפל בילדים, מתבגרים או מבוגרים, באמצעות תרופות ממריצות, חשוב לבדוק את ההיסטוריה הרפואית (כולל היסטוריה משפחתית) ויש לבצע בדיקה גופנית על מנת לאבחן אם קיימת מחלת לב.

מעבר לנזקים שהוזכרו, שימוש בתרופות ממריצות משפיע גם על המצב הנפשי. מסתבר שתרופת ריטלין עלול לגרום להופעה או להחמרה של בעיות התנהגות והפרעות חשיבה. להופעה או החמרה של מצבי רוח קיצוניים (הפרעה דו-קטבית), לעוינות ולהתנהגות תוקפנית. כמו כן להופעה או החמרה של התנהגות פסיכוטית, כגון שמיעת קולות, הזיות ודמיונות, ולהופעה או החמרה של תופעות של מאניה (הלך רוח מרומם ופעלתני במנותק מהמציאות).

תופעה נוספת של תרופות ממריצות הינה תוקפנות. ילדים ומתבגרים הסובלים מתופעות של הפרעות קשב וריכוז, סובלים לא אחת מהתנהגות אלימה ותוקפנית כלפי הסביבה. תופעה נוספת הינה דיכוי הגדילה. מעקב שנערך על ילדים בגילאים 7 עד 10 גילה, כי ילדים אשר נטלו תרופות מתילפנידאט במשך יותר משנה, סבלו מהאטה הן בגדילה (שני ס"מ פחות) והן במשקל (2.7 ק"ג פחות). לפיכך יש סיכון רב בשימוש בתרופת ריטלין אצל ילדים מתחת לגיל 6.

המידע לוקט בסיוע עמותת מגן לזכויות אנוש, החוקרת וחושפת הפרות זכויות אדם בידי פסיכיאטרים.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערד קודש
פרופ' ערד קודש פסיכיאטריה
מנהל מערך בריאות נפש ארצי, קופת חולים מאוחדת
ד"ר תאיר אלון
ד"ר תאיר אלון נוירולוגיה
נוירולוגית, מומחית במחלות עצב-שריר ובאלקטרומיוגרפיה
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.7
( 128 חוות דעת )
"רופא מדהים נותן הרגשה טובה ויחס אישי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו