דלג לתוכן

אפשר לפספס יום – הקץ לשלטון הגלולות

רוב הנשים בישראל ובעולם נוטלות גלולות למניעת הריון באופן קבוע במשך עשרות שנים לעתים. רבות מכירות את החשש שמתעורר כאשר "מפספסים" גלולה יום אחד. אבל מסתבר שאפשר גם אחרת.

מאת: ד"ר רונית אלמוג
תאריך פרסום: 07/06/2012 תאריך עדכון: 06/06/2016
2 דקות קריאה
רוב הנשים בישראל ובעולם נוטלות גלולות למניעת הריון באופן קבוע במשך עשרות שנים לעתים. רבות מכירות את החשש שמתעורר כאשר "מפספסים" גלולה יום אחד. אבל מסתבר שאפשר גם אחרת.

נשים רבות התנסו בנטילת גלולות למניעת הריון בשלב זה או אחר בחייהן, מרביתן גם התרגלו לנטילה היומית של הגלולה. אבל כמו בתחומים רבים ברפואה, גם בתחום אמצעי המניעה חלו התפתחויות שמאפשרות לנשים להחליט בין מספר אפשרויות.

ממה מורכבות גלולות למניעת הריון?

גלולות למניעת הריון מכילות את 2 הורמוני המין הנשיים העיקריים: אסטרוגן ופרוגסטין (ישנן גם גלולות המכילות פרוגסטין בלבד). הגלולה מונעת הריון בעיקר על ידי מניעת הביוץ. חשוב לציין שמלבד מניעת הריון ביעילות מאד גבוהה, לגלולות יתרונות רבים נוספים כגון: הסדרת מחזור הווסת, הפחתת הדימום הווסתי, סיוע בהפחתת אקנה ושיעור יתר ואף בשימוש לטווח ארוך מפחיתות את הסיכוי לחלות בסרטן שחלות וסרטן רירית הרחם.

מאז פיתוחן, גלולות למניעת הריון עברו מספר שינויים – כמות ההורמונים פחתה והרכבן הכימי השתנה (מה שהביא גם לשיפור בפרופיל תופעות הלוואי שלהן). עם זאת, הדבר היחיד שכמעט ולא השתנה היא תדירות הנטילה היומית. נתונים בארץ ובעולם מראים כי נטילה לא סדירה של גלולות למניעת הריון עקב הינה הסיבה העיקרית להריונות לא רצויים.

אז מה עושה מי שלא רוצה ליטול גלולה כל יום? כיום קיימים בשוק אמצעי מניעה פרט לגלולות, שלא ניטלים באופן יומי. אמצעי מניעה אלה מונעים הריון ביעילות גבוהה כמו גלולות ומאפשרים את כל יתרונות הגלולות, ללא הצורך בנטילה יומית.

הם אף פועלים לטווח ארוך יותר (שבוע, חודש) ובכך משחררים את האישה מהתלות היומית של נטילת גלולות ומקלים על הנשים שגם כך אורח חייהן מאד עמוס.

האלטרנטיבות לגלולות

טבעת - מדובר בפתרון שהפך ללהיט בשוק אמצעי המניעה. מדובר בטבעת סיליקון גמישה, קלה ונוחה לשימוש, שהאישה מחדירה בעצמה לנרתיק (בדומה לטמפון) ל-3 שבועות ומחליפה בטבעת חדשה לאחר שבוע הפסקה. הטבעת אינה מורגשת. ההורמונים נספגים למחזור הדם ישירות דרך הנרתיק (ולא דרך מערכת העיכול כמו בגלולה), כך שבמידה וקיימות בעיות הקשורות במערכת העיכול (הקאה, שלשול), ספיגת ההורמונים אינה נפגעת.

מדבקה - אמצעי מניעה נוסף הינו המדבקה למניעת הריון. המדבקה הינה תכשיר עורי שבועי. מדובר במדבקה בערך בגודל של בול, המודבקת על העור (זרוע, ירך, בטן) המדבקה מוחלפת אחת לשבוע במשך 3 שבועות, כאשר השבוע הרביעי חופשי ממדבקה ובמהלכו תופיע ווסת. ההורמונים נספגים מהמדבקה למחזור הדם ישירות דרך העור וכך אין השפעה של מערכת העיכול בדומה לטבעת הנרתיקית.

זריקות – בישראל זמינות גם זריקות למניעת הריון, הניתנות אחת ל-3 חודשים. הזריקות מכילות את ההורמון פרוגסטין בלבד ולכן מתאימות גם לנשים שאינן יכולות ליטול אמצעי מניעה הורמונליים משולבים המכילים גם אסטרוגן (נשים מניקות, נשים מעל גיל 35 המעשנות, או נשים עם היסטוריה אישית או משפחתית של קרישיות יתר).

טבעת, מדבקה או זריקה תלת חודשית, לכל אחת מהאפשריות ישנם יתרונות וחסרונות, אולם כולן מעניקות לכל האישה את החופש להחליט האם להמשיך לנטול גלולות או לעבור לאמצעי מניעה שונה, שיאפשר לה נוחות מקסימלית וישתלב היטב באורח חייה.

מאת: ד"ר רונית אלמוג, מומחית במיילדות וגיניקולוגיה, רופאה בכירה חדרי לידה, ביה"ח "ליס" ליולדות

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ירדנה משיח
ד"ר ירדנה משיח יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית לרפואת נשים, פריון וגיל המעבר בתל אביב
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו