דלג לתוכן

הקאות אצל ילדים - מה עושים ומתי לפנות לרופא?

הקאה של ילדים היא די נפוצה ובעלת סיבות מגוונות. ישנן הקאות כתוצאה מזיהום ויראלי של מערכת העיכול ולעתים הקאה היא סימן לחום ומלווה בתסמינים נוספים. מתי לפנות לרופא? ואיך להקל על הילד בינתיים?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/06/2012 תאריך עדכון: 26/12/2013
2 דקות קריאה
הקאה של ילדים היא די נפוצה ובעלת סיבות מגוונות. ישנן הקאות כתוצאה מזיהום ויראלי של מערכת העיכול ולעתים הקאה היא סימן לחום ומלווה בתסמינים נוספים. מתי לפנות לרופא? ואיך להקל על הילד בינתיים?


ראשית, חשוב מאוד להבדיל בין הקאה, שהיא תוצאה של פעולה אינסטינקטיבית, לבין גיהוק ("גרעפס"). ברוב המקרים (אך לא תמיד), לפני ההקאה ישנה תחושה של בחילה, אם כי ילדים קטנים לעיתים יתקשו לתאר את ההרגשה.


מתי לפנות לרופא?


התשובה תלויה בסיבת להקאה. אצל ילדים ותינוקות מתחת לגיל 3, הקאות יכולות לרמז על מומים מולדים או מחלות מסוכנות אחרות. לכן, במידה ואכן מדובר בהקאה (לא גיהוק או רפלוקס גסטרואינטסטינלי, שהיא תופעה תקינה לגמרי), חשוב לפנות לרופא ילדים. כמובן שבמידה והתינוק מפתח חום, דחיפות הבדיקה הרפואית עולה.


בילדים מבוגרים יותר ובמתבגרים, הסיבה הנפוצה ביותר להקאות היא זיהום ויראלי של מערכת העיכול (גסטרואנטריטיס). במקרה זה, ההקאות והתסמינים האחרים, שלרוב כוללים חום, הרגשה כללית רעה ושלשול, חולפים תוך יום-יומיים.


לרוב אין צורך להגיע לרופא ילדים, אלא אם כן:



1. המחלה קשה מאוד וכוללת חום גבוה מאוד שלא מגיב לכדורים להורדת חום, הופעה של סימני התייבשות (ללא יכולת לקלוט נוזלים בצורה פומית), חשיפה למזהמים ביולוגיים או כימיים ועוד. 



2. המחלה אינה עוברת כעבור יומיים ללא טיפול תרופתי. 



3. הקאות שלא מכילות רק תוכן קיבה (הקאות מרתיות או דמית). 



4. כאב בטן חריף מאוד (גם אם לסירוגין). 



איך לטפל בהקאות בבית?


מלבד סימני האזהרה שציינו כאן, חשוב לנטר סימני התייבשות. סימנים כמו יובש בפה או צמא מצביעים על התייבשות קלה. סימנים כמו ריריות יבשות מאוד ("בכי ללא דמעות") או ירידה בתפוקת השתן (הילד לא עושה פיפי או שהחיתול יבש לגמרי במשך 6 שעות) מצביעים על התייבשות חמורה יותר. 


ניתן לנסות לטפל בהתייבשות בבית, אבל במידה ולא מצליחים, חשוב לפנות לטיפול רפואי. מלבד הסכנות של התייבשות, מתן נוזלים לרוב משפר משמעותית את תחושת הילד.


הקפידו על נוזלים



כאמור, חשוב מאוד להקפיד על החזר נוזלים מספק. תינוקות שיונקים אינם זקוקים לכל תוספת, שכן חלב האם נספג משמעותית טוב יותר מכל מזון או נוזל אחר. תינוקות שלא יונקים יכולים להיות זקוקים להחזר נוזלים מיוחדים (ORS) בצורה פומית.


ילדים ומתבגרים צריכים לשתות הרבה. חשוב לדאוג למים בצורה זמינה וחופשית (אין צורך להכריח את הילד לשתות, אבל חשוב לספק לו גישה נוחה וקבועה למים). 

אפשר להוסיף למים כמויות קטנות של משקאות ממותקים. עם זאת, בייחוד בילדים קטנים, חשוב להימנע ממשקאות מתוקים בכמויות גדולות, כולל מיצי פירות, משקאות מוגזים, משקאות איזוטוניים לספורטאים ודומיהם, אשר מכילים כמויות גבוהות של סוכרים ועלולים להחמיר שלשול ואת איבוד הנוזלים. 



מבחינת מזון מוצק, אין הגבלות משמעותיות. עם זאת, מומלץ להמעיט במזון שמן. לעיתים קרובות, התיאבון של הילד יהיה ירוד ולכן אין צורך להכריח אותו לאכול.


שמרו על היגיינה



כאמור, הסיבה השכיחה ביותר להקאות הינה זיהומית. לכן, חשוב לבודד ילד מקיא מאחרים ולא לשלוח אותו לגן או לבית הספר עד שעברו 24 שעות לפחות ללא חום ו/או הקאות.


כמו כן, הזכירו לילד ולכל מי שבא איתו עם סביבתו הקרובה (מיטה, כלי אוכל וכו') במגע, לרחוץ ידיים היטב. ניתן ואף מומלץ להשתמש בנוזל אלכוהולי לניקוי ידיים. 



יש לכם שאלות על הקאות של ילדים? כנסו לפורום רפואת ילדים.

מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 43 חוות דעת )
"הגענו לפרופ׳ לנדאו לחוות דעת יצאנו עם תשובות לשאלות ורגועים"
 קשת ברקאי
קשת ברקאי רפואה משלימה
טיפולי אנרגיה, מגע ותת מודע
ד"ר אבי ברכר
ד"ר אבי ברכר ילדים
רופא ילדים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רפואת ילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו