תזונה בהריון - אחת ולתמיד מה מותר לאכול?
נשים בהריון כל הזמן שומעות את המשפט "את בהריון, את צריכה לאכול בשביל שניים" - אך האם הוא באמת נכון?
3 דקות קריאה
נשים בהריון כל הזמן שומעות את המשפט "את בהריון, את צריכה לאכול בשביל שניים" - אך האם הוא באמת נכון?
התזונה שלנו בחיי היום יום משפיעה עלינו במישורים שונים - אספקת אנרגיה זמינה לגוף, ויטמנים וחומרי יסוד, בניית מאגרים ואף משפיעה על הנפש.
בתקופת ההריון, לתזונה יש משמעות נוספת וחשובה ביותר - היא מזינה אדם נוסף. בעצם התזונה במהלך ההריון נותנת לעובר את נקודת פתיחה שלו ברגע שיוולד.
עניין העלייה במשקל במהלך ההריון הוא בעל חשיבות רבה והשלכות על משקל התינוק במהלך ההריון ובלידה עצמה.
גוף האישה במהלך ההריון צובר משקל, בעיקר הודות לרחם המתרחב, השדיים המתמלאים חלב, וכמובן משקל התינוק עצמו והנוזלים מסביבו. נשים שאינן עולות מספיק במשקל במהלך ההריון נמצאות בסיכון מוגבר ללידת תינוק במשקל נמוך, לידה מוקדמת (שתפגום בהתפתחות הריאות והלב) והפלות.
מצד שני נשים שעולות במשקל יתר על המידה עלולות ללדת לאחר הזמן, לחלות בסכרת הריון, העלולה להוביל אף לסוכרת קבועה ולסיבוכי הריון נוספים.
ההמלצה היא להוסיף 340 קילוקלוריות ליום בטרימסטר השני, ו-452 קילוקלוריות ליום בטרימסטר השלישי.
אז מה כדאי לאכול במהלך ההריון?
חלבונים - העובר ורקמת השליה במהלך ההריון צורכים בערך 1 ק"ג מגוף האישה, כאשר הצריכה מוגברת בעיקר ב-6 חודשים האחרונים להריון. כמו כן חלבונים עוזרים לצמיחת השדיים והרחם. ההמלצה היא לאישה ההרה היא לאכול 1.1 גר' לכל ק"ג ביום. חלבון ניתן למצוא בבשר, עוף כמו גם באגוזים ובטופו.
סידן - הסידן משמש לבניית עצמות ושיניים בעובר. העובר צורך כמויות גדולות של סידן מהאם, וכאשר אין בנמצא מספיק סידן, העובר לוקח סידן ממאגרי הסידן - העצמות. על כן יש לצרוך סידן כדי למנוע התפתחות אוסטאופורזיס (איבוד סידן מהעצמות שגורם לחוסר יציבות עד כדי שברים).
כמו כן, על פי מחקרים שנעשים כעת, סידן נמצא גם כמונע רעלת הריון, אך טרם נקבעו המסקנות הסופיות. הכמות שמומלץ לצרוך בהריון היא 1000 מ"ג ליום. ניתן למצוא סידן במוצרי חלב כמו גבינות ויוגורטים וגם בביצים, שעועית כרוב ופול.
ברזל - ברזל מהווה אבן יסוד של הכדוריות האדומות בגופינו. ללא צריכה נכונה של ברזל, יכולה להתפתח אנמיה. הצריכה האידאלית של ברזל במהלך ההריון היא בערך 30 מ"ג ליום. יוצאות מהכלל הן נשים בהריון עם אנמיה, שלהן יש לתת תוספי ברזל עד שהאנמיה תתוקן. ברזל ניתן למצוא בבשר, ירקות ירוקים כמו תרד וחסה.
חומצה פולית – חומצה פולית חשובה מאוד כדי למנוע התפתחות של neural tube defect (פגיעות בסגירתו של עמוד השדרה במהלך ההריון). כמו כן משפיעה על ההמלצה היא 0.4-0.8 מ"ג. חומצה פולית נמצאת בתרד, לפת ועגבניה, ובפירות כמו תפוז, תות , מנגו ומלון.
ויטמין C - פירות וירקות עשירים בויטמין C. המומחים ממליצים על 85 מ"ג ליום. פירות המכילים ויטמין C הם תפוז, אשכולית, קיווי ולימון.
לצמחוניות בינינו קיים חשש שעקב ההימנעות מבשר, יווצרו חסרים בחומצות אמינו, ברזל ו-ויטמין B12 שיכולים לפגום בהתפתחות העובר. ולכן יש להתייעץ עם תזונאי/ת מומחה להרכבת דיאטה נכונה ומאוזנת.
ממה מומלץ להימנע?
דגים - דגים מהווים מקור מצויין לאומגה 3 וחלבונים החשובים להתפתחות העובר. אך יש דגים המכילים כספית שיכולה לפגוע במערכת העצבים של העובר. דגים שכן ניתן לאכול, בהגבלה של עד פעמיים בשבוע – סלמון, טונה. מסושי יש להימנע כי הוא מכיל דג נע.
אלכוהול - יש להימנע לחלוטין. יש סכנה שאפילו מנה קטנה וחד פעמית תגרום לפגיעה בעובר.
תרופות הומאופתיות/עשבי מרפא - יש להתייעץ עם הרופא. ייתכן כי הם מכילים חומרים המסוכנים לעובר.
מחלות שמועברות במזון יכולות לגרום לתופעות לוואי אצל האם אך גם אצל העובר. ישנן מספר מחלות שמהוות סכנה עיקרית ומהן יש להיזהר:
• טוקסופלסמוזיס (Toxoplasmosis) – פרזיט שיכול לגרום לזיהום חמור בדם. הוא מועבר על ידי בשר או מצואת חתולים. ניתן להדבק על ידי אכילת בשר לא מבושל, פירות וירקות מודבקים ומים מזוהמים.
• ליסטריה מוניציטוגנז (Listeria monocytogenes) – חיידק שמועבר דרך מוצרי מזון לא מעובדים, כמו למשל נקניקיות, גבינות רכות, דגים מעושנים, ממרחי בשר וכדומה.
• ברוצלוזיס (Brucellosis) - חיידק שעובר דרך מוצרי חלב לא מפוסטרים כמו גבינות.
קפאין
מחקרים אחרונים הראו כי יש קשר בין צריכת קפה להפלות, לידה מוקדמת והתפתחות לא תקינה של העובר. עם זאת מחקרים אלה מכילים בתוכם הטרוגיניות רבה - לא ברור מהי בדיוק כמות הקפה, גודל הכוס, סוג הקפה צורת ההכנה וכדומה.
על כן יש להתייחס אליהם בצורה מאוד ביקורתית. בכל אופן לנשים בהריון מומלץ להגביל את כמות הקפה היומית -200-300 מ"ג ליום כדי להפחית את הסיכון.
ממתיקים מלאכותיים (כמו סוכרזית) לא נמצאו כמעלים את הסיכון בהריון.
כמובן שאל לנו לשכוח את הגורמי סיכון הקבועים ולהימנע מהם - המנעות מעישון וצריכת סמים.
לסיכום, כדי להימנע ממחלות ובעיות המסכנות את העובר והתפתחותו התקינה, אשר יכולות להיגרם מתזונה לקויה, מומלץ:
- לצרוך תזונה מספקת של פירות וירקות טריים, דגנים מלאים, חלבון - בשר ועוף המבושלים היטב, מוצרי חלב.
- שמירה על הגיינה טובה - שטיפה תכופה של הידיים, ושטיפת הפירות והירקות.
- להמנע ממוצרי חלב שלא עברו פיסטור .
- המנעות מאכילת נבטים (כמו אלפא-אלפא למשל), שיכולים להכיל חיידק שלא תמיד יכול להישטף החוצה.
- המנעות משתיית אלכוהול.מאת: סיוון יוכפז, מערכת אינפומד
התזונה שלנו בחיי היום יום משפיעה עלינו במישורים שונים - אספקת אנרגיה זמינה לגוף, ויטמנים וחומרי יסוד, בניית מאגרים ואף משפיעה על הנפש.
בתקופת ההריון, לתזונה יש משמעות נוספת וחשובה ביותר - היא מזינה אדם נוסף. בעצם התזונה במהלך ההריון נותנת לעובר את נקודת פתיחה שלו ברגע שיוולד.
עניין העלייה במשקל במהלך ההריון הוא בעל חשיבות רבה והשלכות על משקל התינוק במהלך ההריון ובלידה עצמה.
גוף האישה במהלך ההריון צובר משקל, בעיקר הודות לרחם המתרחב, השדיים המתמלאים חלב, וכמובן משקל התינוק עצמו והנוזלים מסביבו. נשים שאינן עולות מספיק במשקל במהלך ההריון נמצאות בסיכון מוגבר ללידת תינוק במשקל נמוך, לידה מוקדמת (שתפגום בהתפתחות הריאות והלב) והפלות.
מצד שני נשים שעולות במשקל יתר על המידה עלולות ללדת לאחר הזמן, לחלות בסכרת הריון, העלולה להוביל אף לסוכרת קבועה ולסיבוכי הריון נוספים.
ההמלצה היא להוסיף 340 קילוקלוריות ליום בטרימסטר השני, ו-452 קילוקלוריות ליום בטרימסטר השלישי.
אז מה כדאי לאכול במהלך ההריון?
חלבונים - העובר ורקמת השליה במהלך ההריון צורכים בערך 1 ק"ג מגוף האישה, כאשר הצריכה מוגברת בעיקר ב-6 חודשים האחרונים להריון. כמו כן חלבונים עוזרים לצמיחת השדיים והרחם. ההמלצה היא לאישה ההרה היא לאכול 1.1 גר' לכל ק"ג ביום. חלבון ניתן למצוא בבשר, עוף כמו גם באגוזים ובטופו.
סידן - הסידן משמש לבניית עצמות ושיניים בעובר. העובר צורך כמויות גדולות של סידן מהאם, וכאשר אין בנמצא מספיק סידן, העובר לוקח סידן ממאגרי הסידן - העצמות. על כן יש לצרוך סידן כדי למנוע התפתחות אוסטאופורזיס (איבוד סידן מהעצמות שגורם לחוסר יציבות עד כדי שברים).
כמו כן, על פי מחקרים שנעשים כעת, סידן נמצא גם כמונע רעלת הריון, אך טרם נקבעו המסקנות הסופיות. הכמות שמומלץ לצרוך בהריון היא 1000 מ"ג ליום. ניתן למצוא סידן במוצרי חלב כמו גבינות ויוגורטים וגם בביצים, שעועית כרוב ופול.
ברזל - ברזל מהווה אבן יסוד של הכדוריות האדומות בגופינו. ללא צריכה נכונה של ברזל, יכולה להתפתח אנמיה. הצריכה האידאלית של ברזל במהלך ההריון היא בערך 30 מ"ג ליום. יוצאות מהכלל הן נשים בהריון עם אנמיה, שלהן יש לתת תוספי ברזל עד שהאנמיה תתוקן. ברזל ניתן למצוא בבשר, ירקות ירוקים כמו תרד וחסה.
חומצה פולית – חומצה פולית חשובה מאוד כדי למנוע התפתחות של neural tube defect (פגיעות בסגירתו של עמוד השדרה במהלך ההריון). כמו כן משפיעה על ההמלצה היא 0.4-0.8 מ"ג. חומצה פולית נמצאת בתרד, לפת ועגבניה, ובפירות כמו תפוז, תות , מנגו ומלון.
ויטמין C - פירות וירקות עשירים בויטמין C. המומחים ממליצים על 85 מ"ג ליום. פירות המכילים ויטמין C הם תפוז, אשכולית, קיווי ולימון.
לצמחוניות בינינו קיים חשש שעקב ההימנעות מבשר, יווצרו חסרים בחומצות אמינו, ברזל ו-ויטמין B12 שיכולים לפגום בהתפתחות העובר. ולכן יש להתייעץ עם תזונאי/ת מומחה להרכבת דיאטה נכונה ומאוזנת.
ממה מומלץ להימנע?
דגים - דגים מהווים מקור מצויין לאומגה 3 וחלבונים החשובים להתפתחות העובר. אך יש דגים המכילים כספית שיכולה לפגוע במערכת העצבים של העובר. דגים שכן ניתן לאכול, בהגבלה של עד פעמיים בשבוע – סלמון, טונה. מסושי יש להימנע כי הוא מכיל דג נע.
אלכוהול - יש להימנע לחלוטין. יש סכנה שאפילו מנה קטנה וחד פעמית תגרום לפגיעה בעובר.
תרופות הומאופתיות/עשבי מרפא - יש להתייעץ עם הרופא. ייתכן כי הם מכילים חומרים המסוכנים לעובר.
מחלות שמועברות במזון יכולות לגרום לתופעות לוואי אצל האם אך גם אצל העובר. ישנן מספר מחלות שמהוות סכנה עיקרית ומהן יש להיזהר:
• טוקסופלסמוזיס (Toxoplasmosis) – פרזיט שיכול לגרום לזיהום חמור בדם. הוא מועבר על ידי בשר או מצואת חתולים. ניתן להדבק על ידי אכילת בשר לא מבושל, פירות וירקות מודבקים ומים מזוהמים.
• ליסטריה מוניציטוגנז (Listeria monocytogenes) – חיידק שמועבר דרך מוצרי מזון לא מעובדים, כמו למשל נקניקיות, גבינות רכות, דגים מעושנים, ממרחי בשר וכדומה.
• ברוצלוזיס (Brucellosis) - חיידק שעובר דרך מוצרי חלב לא מפוסטרים כמו גבינות.
קפאין
מחקרים אחרונים הראו כי יש קשר בין צריכת קפה להפלות, לידה מוקדמת והתפתחות לא תקינה של העובר. עם זאת מחקרים אלה מכילים בתוכם הטרוגיניות רבה - לא ברור מהי בדיוק כמות הקפה, גודל הכוס, סוג הקפה צורת ההכנה וכדומה.
על כן יש להתייחס אליהם בצורה מאוד ביקורתית. בכל אופן לנשים בהריון מומלץ להגביל את כמות הקפה היומית -200-300 מ"ג ליום כדי להפחית את הסיכון.
ממתיקים מלאכותיים (כמו סוכרזית) לא נמצאו כמעלים את הסיכון בהריון.
כמובן שאל לנו לשכוח את הגורמי סיכון הקבועים ולהימנע מהם - המנעות מעישון וצריכת סמים.
לסיכום, כדי להימנע ממחלות ובעיות המסכנות את העובר והתפתחותו התקינה, אשר יכולות להיגרם מתזונה לקויה, מומלץ:
- לצרוך תזונה מספקת של פירות וירקות טריים, דגנים מלאים, חלבון - בשר ועוף המבושלים היטב, מוצרי חלב.
- שמירה על הגיינה טובה - שטיפה תכופה של הידיים, ושטיפת הפירות והירקות.
- להמנע ממוצרי חלב שלא עברו פיסטור .
- המנעות מאכילת נבטים (כמו אלפא-אלפא למשל), שיכולים להכיל חיידק שלא תמיד יכול להישטף החוצה.
- המנעות משתיית אלכוהול.
האם המאמר עניין אותך?
רופאים בתחום
סקס במערכת יחסים: כמה זה חשוב?
מאת: מערכת אינפומד
05/11/2024
מערכת יחסים רומנטית כוללת בדרך כלל קיום יחסי מין. עד כמה חשוב סקס במערכת יחסים, מה היתרונות שלו ובאיזו תדירות נהוג ...
לכתבה המלאה
תבכו, זה בריא
מאת: מערכת אינפומד
07/11/2023
כמעט בכל בית בישראל זלגו לא מעט דמעות בחודש עצוב ומר זה. מסתבר שאיפוק של בכי עלול לפגוע בבריאותנו – הנפשית והגופנית...
לכתבה המלאה
מלחמה על הבית: כיצד ניתן להסביר לילדים את המצב הבטחוני?
מאת: אינפומד בשיתוף ד"ר מיכאל ינקו
23/10/2023
האם לשקף את המצב כפי שהוא או לטשטש את האמת? אילו השפעות עלולות להעיד על חרדה בקרב ילדים כתוצאה מהמצב? ד"ר מיכאל ינ...
לכתבה המלאה
איך להתמודד עם חרדה וטראומה בזמן מלחמה?
מאת: אינפומד בשיתוף ד"ר קורס כרמון גרסיאלה
16/10/2023
האם חרדה במלחמה היא תחושה טבעית? האם הגבלת הצפייה בחדשות יכולה לסייע בהתמודדות עם המצב או להיפך? כיצד ניתן להקל על ...
לכתבה המלאה
בקע טבורי בפעוטות: התופעה, הגורמים והטיפולים המומלצים
מאת: מערכת אינפומד, ד"ר עמנואל סגייה
09/09/2023
בקע טבורי הוא מום מולד שכיח יחסית בקרב פעוטות. ב-90% מהמקרים, בקעים טבוריים נסגרים מעצמם עד גיל שנה, אך במצבים בהם ...
לכתבה המלאה
תרומת ביצית - ההליך, הסיכונים והאפשרויות הקיימות
מאת: מערכת אינפומד, ד"ר משה רויבורט
04/09/2023
יותר ויותר נשים הסובלות מבעיות ברזרבה שחלתית לייצור ביציות לא מוותרות על חלומן להיות אמהות ופונות לתהליך של תרומת ב...
לכתבה המלאה
זה המחיר הנפשי שהילדים שלנו משלמים בעקבות מגפת הקורונה
מאת: ד"ר מאשה קרני
08/11/2021
מגפת הקורונה גבתה מכולנו מחיר נפשי, חברתי ובריאותי כבד, אבל מה לגבי הילדים? מהן ההשלכות של המגפה על רווחתם של ילדי...
לכתבה המלאה
מפתיע: זמן מסך קשור רק מעט לבעיות התנהגות, ואף יש לו יתרונות
מאת: מערכת אינפומד
20/10/2021
כמה נזק עושה המסך הקטן לילדים שלנו, אם בכלל? הרבה מחקרים בדקו זאת לאורך השנים, אך כעת עולות תשובות מפתיעות מאחד המח...
לכתבה המלאה
איך להתמודד עם ילדים בררנים באוכל?
מאת: מערכת אינפומד
02/06/2021
הילד זורק את האוכל על הרצפה? הילדה מסרבת להכניס מאכלים מסוימים לפה? ייתכן שזה רק שלב ושזה יעבור, אבל מה עושים בינתי...
לכתבה המלאה
זו הטעות שהורים עושים כשהילד יוצא מהארון
מאת: מערכת אינפומד
03/05/2021
מחקר חדש בדק כיצד תמיכת הורים בילדים להט"בים תשפיע על בריאותם הנפשית בעתיד, וגילה נתון מפתיע. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה