דלג לתוכן

תזונה בהריון - אחת ולתמיד מה מותר לאכול?

נשים בהריון כל הזמן שומעות את המשפט "את בהריון, את צריכה לאכול בשביל שניים" - אך האם הוא באמת נכון?

מאת: סיוון יוכפז, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/07/2012 תאריך עדכון: 23/01/2013
3 דקות קריאה
נשים בהריון כל הזמן שומעות את המשפט "את בהריון, את צריכה לאכול בשביל שניים" - אך האם הוא באמת נכון?

התזונה שלנו בחיי היום יום משפיעה עלינו במישורים שונים - אספקת אנרגיה זמינה לגוף, ויטמנים וחומרי יסוד, בניית מאגרים ואף משפיעה על הנפש.

בתקופת ההריון, לתזונה יש משמעות נוספת וחשובה ביותר - היא מזינה אדם נוסף. בעצם התזונה במהלך ההריון נותנת לעובר את נקודת פתיחה שלו ברגע שיוולד.

עניין העלייה במשקל במהלך ההריון הוא בעל חשיבות רבה והשלכות על משקל התינוק במהלך ההריון ובלידה עצמה.

גוף האישה במהלך ההריון צובר משקל, בעיקר הודות לרחם המתרחב, השדיים המתמלאים חלב, וכמובן משקל התינוק עצמו והנוזלים מסביבו. נשים שאינן עולות מספיק במשקל במהלך ההריון נמצאות בסיכון מוגבר ללידת תינוק במשקל נמוך, לידה מוקדמת (שתפגום בהתפתחות הריאות והלב) והפלות.
מצד שני נשים שעולות במשקל יתר על המידה עלולות ללדת לאחר הזמן, לחלות בסכרת הריון, העלולה להוביל אף לסוכרת קבועה ולסיבוכי הריון נוספים.

ההמלצה היא להוסיף 340 קילוקלוריות ליום בטרימסטר השני, ו-452 קילוקלוריות ליום בטרימסטר השלישי.

אז מה כדאי לאכול במהלך ההריון?

חלבונים - העובר ורקמת השליה במהלך ההריון צורכים בערך 1 ק"ג מגוף האישה, כאשר הצריכה מוגברת בעיקר ב-6 חודשים האחרונים להריון. כמו כן חלבונים עוזרים לצמיחת השדיים והרחם. ההמלצה היא לאישה ההרה היא לאכול 1.1 גר' לכל ק"ג ביום. חלבון ניתן למצוא בבשר, עוף כמו גם באגוזים ובטופו.

סידן - הסידן משמש לבניית עצמות ושיניים בעובר. העובר צורך כמויות גדולות של סידן מהאם, וכאשר אין בנמצא מספיק סידן, העובר לוקח סידן ממאגרי הסידן - העצמות. על כן יש לצרוך סידן כדי למנוע התפתחות אוסטאופורזיס (איבוד סידן מהעצמות שגורם לחוסר יציבות עד כדי שברים).
כמו כן, על פי מחקרים שנעשים כעת, סידן נמצא גם כמונע רעלת הריון, אך טרם נקבעו המסקנות הסופיות. הכמות שמומלץ לצרוך בהריון היא 1000 מ"ג ליום. ניתן למצוא סידן במוצרי חלב כמו גבינות ויוגורטים וגם בביצים, שעועית כרוב ופול.

ברזל - ברזל מהווה אבן יסוד של הכדוריות האדומות בגופינו. ללא צריכה נכונה של ברזל, יכולה להתפתח אנמיה. הצריכה האידאלית של ברזל במהלך ההריון היא בערך 30 מ"ג ליום. יוצאות מהכלל הן נשים בהריון עם אנמיה, שלהן יש לתת תוספי ברזל עד שהאנמיה תתוקן. ברזל ניתן למצוא בבשר, ירקות ירוקים כמו תרד וחסה.

חומצה פוליתחומצה פולית חשובה מאוד כדי למנוע התפתחות של neural tube defect (פגיעות בסגירתו של עמוד השדרה במהלך ההריון). כמו כן משפיעה על ההמלצה היא 0.4-0.8 מ"ג. חומצה פולית נמצאת בתרד, לפת ועגבניה, ובפירות כמו תפוז, תות , מנגו ומלון.

ויטמין C - פירות וירקות עשירים בויטמין C. המומחים ממליצים על 85 מ"ג ליום. פירות המכילים ויטמין C הם תפוז, אשכולית, קיווי ולימון.

לצמחוניות בינינו קיים חשש שעקב ההימנעות מבשר, יווצרו חסרים בחומצות אמינו, ברזל ו-ויטמין B12 שיכולים לפגום בהתפתחות העובר. ולכן יש להתייעץ עם תזונאי/ת מומחה להרכבת דיאטה נכונה ומאוזנת.

ממה מומלץ להימנע?

דגים - דגים מהווים מקור מצויין לאומגה 3 וחלבונים החשובים להתפתחות העובר. אך יש דגים המכילים כספית שיכולה לפגוע במערכת העצבים של העובר. דגים שכן ניתן לאכול, בהגבלה של עד פעמיים בשבוע – סלמון, טונה. מסושי יש להימנע כי הוא מכיל דג נע.

אלכוהול - יש להימנע לחלוטין. יש סכנה שאפילו מנה קטנה וחד פעמית תגרום לפגיעה בעובר.

תרופות הומאופתיות/עשבי מרפא - יש להתייעץ עם הרופא. ייתכן כי הם מכילים חומרים המסוכנים לעובר.

מחלות שמועברות במזון יכולות לגרום לתופעות לוואי אצל האם אך גם אצל העובר. ישנן מספר מחלות שמהוות סכנה עיקרית ומהן יש להיזהר:

טוקסופלסמוזיס (Toxoplasmosis) – פרזיט שיכול לגרום לזיהום חמור בדם. הוא מועבר על ידי בשר או מצואת חתולים. ניתן להדבק על ידי אכילת בשר לא מבושל, פירות וירקות מודבקים ומים מזוהמים.

ליסטריה מוניציטוגנז (Listeria monocytogenes) – חיידק שמועבר דרך מוצרי מזון לא מעובדים, כמו למשל נקניקיות, גבינות רכות, דגים מעושנים, ממרחי בשר וכדומה.

ברוצלוזיס (Brucellosis) - חיידק שעובר דרך מוצרי חלב לא מפוסטרים כמו גבינות.

קפאין

מחקרים אחרונים הראו כי יש קשר בין צריכת קפה להפלות, לידה מוקדמת והתפתחות לא תקינה של העובר. עם זאת מחקרים אלה מכילים בתוכם הטרוגיניות רבה - לא ברור מהי בדיוק כמות הקפה, גודל הכוס, סוג הקפה צורת ההכנה וכדומה.
על כן יש להתייחס אליהם בצורה מאוד ביקורתית. בכל אופן לנשים בהריון מומלץ להגביל את כמות הקפה היומית -200-300 מ"ג ליום כדי להפחית את הסיכון.

ממתיקים מלאכותיים (כמו סוכרזית) לא נמצאו כמעלים את הסיכון בהריון.

כמובן שאל לנו לשכוח את הגורמי סיכון הקבועים ולהימנע מהם - המנעות מעישון וצריכת סמים.

לסיכום, כדי להימנע ממחלות ובעיות המסכנות את העובר והתפתחותו התקינה,  אשר יכולות להיגרם מתזונה לקויה, מומלץ:

- לצרוך תזונה מספקת של פירות וירקות טריים, דגנים מלאים, חלבון - בשר ועוף המבושלים היטב, מוצרי חלב.

- שמירה על הגיינה טובה - שטיפה תכופה של הידיים, ושטיפת הפירות והירקות.

- להמנע ממוצרי חלב שלא עברו פיסטור .

- המנעות מאכילת נבטים (כמו אלפא-אלפא למשל), שיכולים להכיל חיידק שלא תמיד יכול להישטף החוצה.

- המנעות משתיית אלכוהול.
מאת: סיוון יוכפז, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עמית מאיר
ד"ר עמית מאיר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 80 חוות דעת )
"רופאה סופר מקצועית, ויחד עם זאת גם אנושית ועדינה. מלאת ידע… הסבירה לי הכל בפרטי פרטים וגם תישאלה אותי לעומק לגבי מה שמפריע לי ומה עובר עלי."
ד"ר יורם מנור
ד"ר יורם מנור יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לגניקולוגיה, מיילדות, אולטראסאונד ומי שפיר. מומחה לכל סוגי האולטראסאונד הגניקולוגי.
פרופ' מרואן עודה
פרופ' מרואן עודה יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת האולטרסאונד במיילדות וגיניקולוגיה באגף לבריאות האישה – מרכז רפואי לגליל – נהריה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו