דלג לתוכן
ד"ר אורנה לוין ד"ר אורנה לוין

סובלת מתסמונת קדם וסתית? כך תקלי על תסמיני המחזור

על פי הערכות 3 מתוך כל 4 נשים חוות תסמונת קדם וסתית, כאשר השיא מגיע בגילאי 25-30. התסמינים די חוזרים על עצמם, אך חומרתם יכולה להשתנות. נשים רבות מרגישות שהמחזור שולט בחייהן, מצב לא הגיוני שאינו הכרחי.

מאת: ד"ר אורנה לוין-דיקשטיין
תאריך פרסום: 14/08/2012 תאריך עדכון: 24/04/2019
6 דקות קריאה
על פי הערכות 3 מתוך כל 4 נשים חוות תסמונת קדם וסתית, כאשר השיא מגיע בגילאי 25-30. התסמינים די חוזרים על עצמם, אך חומרתם יכולה להשתנות. נשים רבות מרגישות שהמחזור שולט בחייהן, מצב לא הגיוני שאינו הכרחי.

תסמונת קדם וסתית מורכבת מתסמינים הכוללים תנודות במצב הרוח, רגישות ונפיחות בשדיים, רעב בלתי נשלט (בעיקר למתוק), עייפות, עצבנות ורגישות יתר, דיכאון ועוד.

הגורמים לתסמונת קדם וסתית:

גם היום עדיין אי אפשר להצביע בוודאות על סיבה אחת הגורמת לתסמונת קדם וסתית. תאוריות רבות נחקרו, אך אף אחת לא משביעת רצון. קרוב לוודאי משום שתסמונת קדם וסתית זו היא תוצאה של אינטראקציה המורכבת ממספר גורמים פיזיולוגים ותרבותיים, ביניהם:

• שינויים הורמונליים: התסמינים של תסמונת קדם וסתית משתנים עם התנודות ההורמונאליות ונעלמים בהריון ובגיל הבלות. יחד עם זאת לא נמצאו שינויים ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון בין נשים הסובלות מתסמונת קדם וסתית וכאלו שלא. במקרה של חסימת שני ההורמונים, יש ירידה בתסמונת ב-75%. (1) קרוב לוודאי שההורמונים השחלתיים משפיעים על נוירוטרנסמיטורים ועל המערכת הנוירואנדוקרינית וכך נגרמת ההשפעה על מצב הרוח.

• שינויים כימיים במח: תנודות ברמת הסרוטונין במוח יכולות להשפיע על מצב הרוח, להוות גורם מדרבן לתסמונת קדם וסתית ולהסביר דיכאון, עייפות, תאווה למזון והפרעות שינה. בהשוואה בין נשים הסובלות מתסמונות קדם וסתית לנשים שאינן סובלות, נמצא שרמות הסרוטונין פוחתות מאוד אחרי הביוץ אצל הנשים הסובלות מתסמונת קדם וסתית (2). יש גם הוכחות שרמות האסטרוגן משפיעות על רמות הסרוטונין. טריפטופן וויטמין 6B ומגנזיום יכולים להשפיע על רמות הסרוטונין. הפחתה ברמות הטריפטופן מחמירה תסמונת קדם וסתית (3).

• חוסר איזון בין הפרוסטגלנדינים (חומרים שמקורם בחומצות שומן בלתי רוויות והמשמשים כמתווכים כימיים. חוסר איזון שלהם יכול לגרום לאי שיווי משקל הורמונלי) ובעיקר חוסר של PgE1 הינו בין המנגנונים המשוערים. תוספים שונים כגון: מגנזיום, חומצה לינולאית, ויטמין 6B, ויטמין C ועוד יכולים להגביר פרוסטגלנדין זה.

• דיכאון: לחלק מהנשים עם תסמונת קדם וסתית חמורה יש דיכאון לא מאובחן.

• מתח: מצבי מתח יכולים להחמיר תסמינים של תסמונת קדם וסתית.

• תזונה לקויה: חלק מהתסמינים יכולים להיות תולדה של חוסר ויטמינים ומינרלים, או לפחות להחמיר בגלל חסר שלהם.
• יש המשייכים שתיית אלכוהול, קפה מוגבר ומלח להחמרה בתסמינים.

טיפול בתסמונת קדם וסתית:

שינויים מסוימים באורח החיים והיעזרות בצמחי מרפא, דיקור סיני ושיטות כגון יוגה יכולים להקל מאוד על תסמונת קדם וסתית.

הטיפול בתסמונת קדם וסתית צריך להיות מבוסס על תשאול רפואי ומותאם לתסמינים האופייניים לכל אחת ואחת. ברפואה המשלימה / אינטגרטיבית יש שיטות שונות היכולות להקל על נשים הסובלות מתסמונת קדם וסתית.

אין שום ספק שחשוב ביותר לשנות את אורח החיים ולהתאים את התזונה, תוספי התזונה והפעילות הגופנית. יחד עם זאת יש לזכור ששינוי אורח החיים אינו תמיד קל והשפעתו לפעמים ניכרת רק לאחר מספר חודשים, יש להיעזר בסבלנות ובינתיים להקל על התסמינים באמצעות דיקור סיני, תוספי תזונה וצמחי מרפא.

למרבה הצער מספר המחקרים שנעשו על תוספי מזון וצמחי מרפא לטיפול בתסמונת קדם וסתית הינו מועט ביותר וחלקם אינם במתודולוגיה מספקת.

לשינוי באורח החיים פוטנציאל השפעה גדול מאוד על תסמונת קדם וסתית:

תזונה נכונה יכולה להשפיע על האיזון בין הפרוסטגלנדינים השונים, איזון זה משפר את המאזן ההורמונאלי ומפחית את התסמינים. על התזונה להיות מאוזנת, מורכבת מהרבה ירקות ופירות, חלבונים, דגנים מלאים בלבד ועוד.

כמו כן מומלץ ליטול מולטי ויטמין על מנת למלא חסרים תזונתיים שנוצרו.

פעילות גופנית אירובית, במשך לפחות חצי שעה ביום, ברוב ימות השבוע מקלה משמעותית את העייפות והדיכאון.

הפחתת הסטרס באמצעות הרפיות, יוגה, עיסוי ועוד, יכולים להקל על חלק מהתסמינים.

במחקרים שונים נמצא כי מינרלים וויטמינים שונים עשויים גם כן להקל על תסמונת קדם וסתית

סידן - מפחית תסמינים גופניים ונפשיים הקשורים לתסמונת קדם וסתית - כפי שעולה ממספר מחקרים. במחקר מבוקר כפול סמיות, שבו נשים נטלו 4 פעמים ביום 300 מ"ג סידן, נמצאה ירידה משמעותית בתנודות מצב הרוח, בכאבי מחזור, בנפיחות בדיכאון בכאבי הגב ובתאווה לאוכל (4).

מגנזיום - חוסר במגנזיום יכול לגרום לחוסר בדופמין במוח, שינויים בקורטקס האדרנל, יכול להפחית אגירת נוזלים, רגישות וגודש בשדיים והתכווצויות. מחקר מבוקר כפול סמיות שנעשה על 32 נשים, הראה השפעה ניכרת של המגנזיום על תנודות מצב הרוח. (5) מחקר קטן אחר הראה השפעה על אגירת הנוזלים והגודש בשדיים, ומחקר על 20 נשים הראה מניעה של מיגרנה לפני מחזור.

מחקרים ראשוניים מצביעים על תועלת גדולה יותר בשימוש בשילוב מגנזיום וויטמין 6B מאשר בכל אחד בנפרד.

ויטמין B6 - במספר מקרים דווח על הפחתת חלק מהסימפטומים באמצעות שימוש בויטמין 6B. ויטמין B6 נמצא יעיל יותר מפלצבו במחקר אחד שנמשך שלושה חודשים. מחקרים אחרים לא נעשו במתודיקה נכונה וקשה להסיק מהם מסקנות.

גם לויטמינים אחרים מקבוצת ויטמיני B תפקיד בטיפול בתסמונת קדם וסתית.

ויטמין E - יכול להקל על תסמינים הקשורים בהפרשת יתר של פרוסטגלנדינים כגון רגישות בשדיים.

טריפטופן - בהיותו פרקרסור של סרוטונין, נחקר גם הטריפטופן בנוגע להשפעתו על התסמינים הנפשיים המאפיינים תסמונת קדם וסתית. מתן טריפטופן מהביוץ ועד לימים הראשונים של המחזור, במשך שלושה חודשים- שיפר את התסמונת (6).

צמחי מרפא:

צמחי מרפא שונים יכולים להשפיע על מצבים הקשורים בתנודות הורמונאליות. בין השאר מדווחים שימושים בצמחים הבאים לטיפול בתסמונת קדם וסתית:

Vitex agnus castus- לצמח זה השפעות אנדוקריניות שונות, בעיקר על ציר היפותלמוס- היפופיזה. באירופה צמח זה הינו הצמח השכיח בשימוש להקלת תסמינים הכרוכים בשינויים הורמונאליים בנשים. פעילותו , בין השאר, מפחיתה את ייצור ה-FSH והאסטרוגן. ישנם מספר מחקרים (7) התומכים בשימוש בו בהפחתת רגזנות יתר, דיכאון, תנודות במצבי הרוח ועוד בתסמונת קדם וסתית.

Taraxacum- משתן קל, עוזר להפחית את אגירת הנוזלים ותחושת הנפיחות, מכיוון שמכיל אשלגן אינו גורם להפחתת אשלגן מהגוף, כפי שעלול להיגרם ממשתנים רפואיים אחדים.

Ginkgo biloba– במספר מחקרים נמצא כי נטילת ג'ינקגו בילובה, בחלקו השני של המחזור החודשי, יכולה להקל על חלק ניכר מתסמיני תסמונת קדם וסתית (8) השפעות הג'ינקגו ניכרו הן על הסימפטומים הנפשיים והן על הגודש ואגירת הנוזלים (9).

Ganoderma lucidum – פטרייה הידועה בהשפעתה על מערכת החיסון, אך הינה גם מווסתת של רמות הסוכר בדם. נמצא שתרופות שמשפיעות על אי סבילות לאינסולין משפיעות גם על מצב הורמונאלי בנשים מסוימות, יתכן שזה ההסבר להשפעת פטרייה זו על נשים עם תסמונת קדם וסתית. ההשפעה בעיקר על העייפות , חולשה, עצבנות והפרעות השינה.

Valeriana officinalis – צמח בעל אופי אנטיספזמודי, יכול להפחית התכווצויות ולהרפות את השרירים החלקים בגוף. כמוכן צמח זה משמש שנים רבות מאוד כמרגיע, יכול להפחית סטרס ועצבנות. השילוב שלו עם : Viburnum Opulus יכול להפחית התכווצויות שרירים באופן משמעותי.

Hypericum perforatum- צמח מרפא המווסת את רמות הסרוטונין. לצמח השפעה אנטי-דכאונית במספר מנגנונים ובמקרים של דיכאון קל ובינוני נמצא במחקרים רבים יעיל. השפעתו במחקר אחד הביאה לירידה ניכרת בתסמינים, כאשר השיפור הטוב ביותר היה בתסמינים הנפשיים.

דיקור סיני:

הרפואה הסינית בכלל והדיקור במחטים על פי הרפואה הסינית בפרט, הינם בעלי השפעה מאזנת ומווסתת במספר רב של תהליכים. הדיקור במחטים על פי הרפואה הסינית עוזר מאוד הן בהסדרת מחזור והן בטיפול ובמניעה של תסמונת קדם וסתית ובכאבי מחזור (כמו גם בבעיות הורמונליות אחרות).

סדרה של מספר טיפולים יכולה להקל מאוד על תסמונת קדם וסתית ואף למנוע אותה למספר חודשים.
בניסוי מבוקר כנגד פלצבו נמצא שבקבוצה שקיבלה דיקור סיני חלה הפחתה משמעותית בסימפטומים של תסמונת קדם וסתית.

התוצאות החיוביות של דיקור סיני בהקלת הסימפטומים בתסמונת קדם וסתית מחד, והיעדר תופעות לוואי מאידך, ממקמות דיקור סיני כשיטת טיפול מומלצת לתסמונת קדם וסתית (10).

תרופות:

בחלק מהמקרים יתחיל הרופא הקונבנציונלי טיפול תרופתי. בין התרופות המקובלות:
גלולות למניעת הריון: הגלולות מונעות ביוץ, מפחיתות את התנודות ההורמונליות ועל כן יכולות להקל על תסמינים של תסמונת קדם וסתית.

תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידליות: תרופות אלו, הניטלות לפני או עם התחלת המחזור יכולות להקל על התכווצויות ועל כאבים בשדיים (IBUFEN, NAPROXEN).

משתנים: כששינויים תזונתיים אינם מספיקים והצטברות הנוזלים במחזור משמעותית יש אפשרות ליטול משתנים, שיכולים להקל על חלק מתסמיני תסמונת קדם וסתית.



ביבליוגרפיה:
1. Mortola J. Issues in the diagnosis and research of premenstrual sd. Clin Obstet Gynecol .1992,35(3):587-598.
2. Rapkin A.the role of serotonin in premenstrual syndromeClin Obstes Gyn 1992:35(3)629-636.
3. Menkes D et al. Acute tryptophan depletionaggravates premenstrual sd. J. Affective Disord1994:32: 37-44.
4. Facchinetti F et al. Oral magnesiu, successfullyrelievespremenstrual mood changes . Obstet Gynecol 1991;78:177-181
5. Clinical naturophatic medicineqLeah HachtmanqAustralia
6.
7. Dittmar,F et al. 1992.Pramenstruelles syndrome. TW Gynekol.5 (1) :60-68

8. Thys-Jacobs S. et al. Calcium carbonate and the pms/; effects on premenstrual and menstrual symptos. Am J Obst Gynecol. 1998;179:444-452

9. Ozgoli G, Selselei E, Mojab F, Majd H. A randomized, placebo-controlled trial of Ginkgo biloba L. in the treatment of premenstrual syndrome. J Altern Complement Med. 2009:15(8):845-851
10. Tamborini A, Taurelle R.Value of standardized Ginkgo biloba extract (EGb 761) in the management of congestive symptoms of premenstrual syndrome]. Rev Fr Gynecol Obstet. 1993 Jul-Sep;88(7-9):447-57

11. . D Habek et al. Using acupuncture to treat premenstrual syndrome Archives of Gynecology and Obstetrics Volume 267, Number 1 (2002), 23-26.
12. premenstrual syndrome. J Altern Complement Med. 2009:15(8):845-851

הכתבה בשיתוף עם ד"ר אורנה לוין, רופאת משפחה , מומחית בצמחי מרפא, דיקור סיני ובטיפול באמצעות שינוי אורח חיים ותזונה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 47 חוות דעת )
"הרופאה הכי רגישה ומקצועית שפגשתי. ליוותה אותי בהיריון שהיה מאד מאתגר עם מלא בעיות רקע, כל פעם מחדש היא ידעה להקשיב ברגישות, להציע פתרונות והוכיחה שהיא רופאה ברמה אחרת לגמרי. מומלצת מומלצת מומלצת!"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 5 חוות דעת )
"ד"ר נטע לניאדו היתה נהדרת, הסבירה על הנושא שברור שהוא קרוב לליבה וחשוב לה לעזור לנשים ולהתאים את הטיפול המדוייק"
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר עמנואל אטלי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 10 חוות דעת )
"אני בהריון ראשון, ד״ר אטלי מלווה אותי מהרגע הראשון. הוא רופא רגיש, חכם, עדין ומנוסה מאוד. ממליצה בחום!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו