דלג לתוכן

הכל על סכרת הריון

כ-4% מהנשים בהריון סובלות מסכרת הריון, וכתוצאה מכך מסיכון מוגבר לפתח סכרת הריון בהריון הבא וכן סוכרת מסוג 2 בשנים שלאחר מכן.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/09/2012
3 דקות קריאה
סכרת הריון מוגדרת כאי סבילות לפחמימות המתגלה בעת הריון, לרוב במחצית השניה של ההריון. קיימת עליה ברמת הסוכר בדם בצום ולאחר האוכל וכן עליה בתגובת האינסולין. לאחר ההריון, רמות הסוכר והאינסולין יורדות חזרה והסכרת נעלמת. עם זאת, כאמור נשים רבים הסובלות מסכרת הריון, סובלות מיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 בשנים שלאחר מכן.

אפשר לאבחן סכרת הריון על ידי בדיקת סקר של העמסת סוכר במהלך הריון 


מדוע מתפתחת סכרת הריון?

הגורמים לסכרת הריון אינם ידועים במדויק. חוקרים מקשרים בין סכרת הריון להורמונים שונים המופרשים על-ידי השליה (למשל הורמון HPL, פרוגסטרון ואסטרוגן) המפחיתים את ההשפעה של אינסולין על תאי הגוף, וגורמים להפרשה מוגברת של אינסולין מהלבלב.

בנוסף, מחקרים חדשים מצביעים על חומרים נוספים כגון לפטין, רזיסטין והציטוקין TNF-אלפא כמתווכים בתהליך הזה. ייתכן וקיימות גם השפעות גנטיות שונות, למשל במבנה האנזים גלוקוקינאז, המתווך הפרשה של אינסולין מתאי הלבלב. גורמי סיכון לסכרת הריון כוללים גיל מעל 25, סכרת הריון בעבר, השמנת יתר, רקע משפחתי של סוכרת ועוד.


מה ההשלכות של סכרת הריון על העובר?

עודף הסוכר בגוף האם עובר לעובר, ועלול לגרום לעובר להפריש רמות גבוהות של אינסולין. האינסולין יכול לפעול בדומה להורמון גדילה ולגרום לעובר לגדול באופן מוגזם, תופעה הנקראת מאקרוזומיה.
עוברים גדולים מידי עלולים לגרום לסיבוכים במהלך הלידה, ללידות עם חתכים וקרעים בתעלת הלידה ובאגן, ולצורך בניתוח קיסרי. כאשר מדובר בעובר במשקל של מעל ארבעה קילוגרמים, ממליצים בתוקף על ניתוח קיסרי.

כמו כן, היילודים עלולים לפתח היפוגליקמיה ובעקבותיה פרכוסים, או צהבת. בנוסף, ילדים לאימהות שבהריונן פתחו סכרת הריון, מצויים בקבוצת סיכון מוגברת להשמנת יתר וסוכרת מסוג 2 בהמשך חייהם. בנוסף, סכרת הריון הינה גורם סיכון ליתר לחץ דם בהריון ורעלת הריון, סיבוכים שעלולים לגרום לתחלואה ולתמותה הן של האם והן של העובר.


כיצד מאבחנים סכרת הריון?

בישראל, כל אישה עוברת בדיקת סקר של העמסת סוכר לאיתור סכרת הריון במסגרת הבדיקות השגרתיות של ההריון (בתנאי שאינה חולה בסוכרת טרום הריונית או שהייתה לה סכרת הריון בעבר). בדיקה זו נעשית בשבוע 24-28 להריון, או מוקדם יותר אם קיימים גורמי סיכון ידועים. בבדיקה נמדד ערך הסוכר בדם שעה לאחר שתיה של תמיסה המכילה 50 גרם גלוקוז. במידה ומתקבל ערך הגבוה מ-140 מ"ג לדציליטר, הרופא יפנה את הנבדקת לבדיקה יותר מדוייקת . לבדיקה זו יש להגיע בצום.

בהעמסת סוכר,  שמכונה גם "מבחן סבילות לגלוקוז", נמדדות רמות הסוכר בדם בצום וכן מספר פעמים לאחר שתיה של תמיסת 100 גרם גלוקוז (עד שלוש שעות אחרי). במידה ונמצאים שניים או יותר ערכים חריגים, ניתנת האבחנה של סכרת הריון. יש לציין שגם לנשים שערך הסוכר בצום אצלן נמצא גבוה מ- 95 מ"ג לדציליטר, (ללא ערכים חריגים אחרים) מומלץ להוריד את רמות הסוכר בדם, באמצעים השונים לטיפול בסכרת הריון. 

הטיפול בסכרת הריון

• יש לנטר את רמות הסוכר בצום ולאחר ארוחות. כמו כן יש לעקוב אחר התפתחות העובר בצורה הדוקה.

• דיאטה לשמירה על ערכי סוכר תקינים בדם: תפריט הכולל ירקות, פירות ודגנים מלאים שלא גורמים לרמות סוכר גבוהות ולשחרור רב של אינסולין, והפחתה בצריכת ממתקים. הדיאטה תנתן בייעוץ תזונאית מומחית בתזונה בהריון.

• שילוב התעמלות המותאמת להריון: פעילות גופנית גורמת לסוכר בדם להכנס אל תוך התאים ומגבירה את רגישותם לאינסולין. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי אופי הפעילות המומלצת ותדירותה.

• טיפול תרופתי: אם דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית לא מצליחים באיזון רמות הסוכר בדם, הרופא ירשום תרופות
לטיפול בסכרת כגון אינסולין בהזרקה או "גלובן", תרופה ממשפחת הסולפוניל-אוריאה הנלקחת דרך הפה.

האם ניתן למנוע סכרת הריון?

אין אפשרות לדעת בוודאות האם תתפתח סכרת הריון. תזונה נכונה, פעילות גופנית אירובית ושמירה על משקל גוף תקין טרם הכניסה להריון מורידים את הסיכון, גם אם הייתה סכרת הריון בעבר.


רוצים לשאול עוד על סכרת הריון? כנסו לפורום הריון ולידה שלנו
מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
ד"ר גיל לוי
ד"ר גיל לוי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 14 חוות דעת )
"ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו