דלג לתוכן

פעילות גופנית לילדים- מהו הספורט המומלץ לבריאות?

שעות הפנאי של הילדים השתנו בשנים האחרונות בצורה משמעותית, כשמשחקי הרחוב הולכים ותופסים נפח קטן יותר משעות הפנאי של הילדים ולעומת זאת הפעילויות בתוך הבית הולכות ומתרבות.

מאת: יוסי דוקס מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/09/2012 תאריך עדכון: 21/10/2012
3 דקות קריאה
פעילות גופנית – מה הספורט הכי מומלץ לבריאות?

שעות הפנאי של הילדים השתנו בשנים האחרונות בצורה משמעותית, כשמשחקי הרחוב הולכים ותופסים נפח קטן יותר משעות הפנאי של הילדים ולעומת זאת הפעילויות בתוך הבית הולכות ומתרבות. מדינת ישראל אף "זוכה" להיות מהמדינות המובילות בעולם בשיעורי הישיבה מול המסך בקרב ילדים. תופעה זו הובילה בצורה ניכרת לירידה בכושר הגופני של הילדים ואף למגפת ההשמנה בקרב ילדים.

במאמר זה נסקור את היתרונות שבפעילות גופנית וחשיבותה לילדים.

נהוג לחלק את הפעילות הגופנית לפעילות אירובית ופעילות אנאירובית:

פעילות אירובית:

פעילות המעלה בצורה משמעותית את תפוקת הלב ואת פעילות מערכת הנשימה. סוגי הספורט שנחשבים כספורט אירובי כוללים, ריצה, הליכה, שחייה, אופניים, קפיצה בחבל ועוד.

פעילות אנאירובית:

פעילות זו מכוונת בעיקר לחיזוק פעילות שריר למשך זמן קצר, כמו הרמת משקולות, ספרינטים קצרים ועוד.
אולם פעילות גופנית משפיעה למעשה על מספר רב של מרכיבים גופניים נוספים כמו:

1. סיבולת – היכולת לבצע מאמץ שמפעיל קבוצות שרירים גדולות בקצב המהיר ביותר לפרק זמן נתון.
2. כוח – היכולת של מערכת התנועה של השרירים לגבור על התנגדויות וכוחות חיצוניים
3. מהירות – היכולת לבצע תנועה בזמן הקצר ביותר לאורך מרחק נתון
4. גמישות – טווח התנועה שקיים במפרק והיכולת לנוע בטווח זה בחופשיות
5. קואורדינאציה – היכולת לתאם ביןתנועות שונות, במטרה ליצור איזון תנועתי. למעשה כל תנועה דורשת קואורדינאציה.
6. שיווי משקל – היכולת לאזן את הגוף.
7. זריזות –היכולת לשנות את מצב הגוף במרחב במהירות ובדייקנות (למשל במשחק טניס שולחן חייבים לדעת לשנות כיוון באופן זריז). לא בהכרח מי שמהיר הוא גם זריז (אך זריזות טובה דורשת גם מהירות טובה וגם קואורדינציה טובה).
8. קינסתזיה – תחושת התנועה.היכולת לחוש את המיקום של איברי הגוף בחלל מבלי להסתכל עליהם.
9. הרכב רקמות הגוף – היחס בין מסת השומן למסת הגוף הרזה.

בכל פעילות גופנית המרכיבים המרכזיים הם שונים ולכן היא פועלת על תכונות גופניות אחרות.
בנוסף לפעילות גופנית השפעות נפשיות וגופניות חשובות נוספות כגון הפחתת מתח וחרדה, חיזוק הביטחון העצמי, הגדלת יכולת ההתרכזות לזמן ארוך, שמירה על בריאות השלד, שנת לילה טובה יותר והקניית הרגלי חיים בריאים בשלב מוקדם.

למעשה כשבאים לבחור פעילות גופנית לילדים יש להתייחס לכלל המרכיבים שלה:

ריצה והליכה ספורטיבית: פעילויות אלו טובות במיוחד לשיפור סיבולת לב ריאה, בהתאם למשך זמן הפעילות ולעצימות שלה. מדובר בפעילות ספורטיבית פשוטה שניתן לבצע בקלות ללא הכשרה מיוחד וללא צורך במתקני ספורט מיוחדים. צריך לזכור שפעילות זו פועלת במיוחד על שרירי הרגליים ופחות על קבוצות שרירים נוספות. בנוסף מומלץ לבצע את הפעילות על משטחים רכים כמו חול או כורכר בכדי להפחית את שחיקת הסחוסים.

שחייה: בקרב רבים שחייה נחשב לספורט הבריא ביותר. אכן לשחייה יתרונות רבים הטמונים בכך שבשחייה מופעלות קבוצות שרירים רבות בגוף. מדובר בפעילות אירובית קלאסית המשפרת את סיבולת לב הריאה. מאחר והפעילות בבריכה פחות סובלים מהזעה ותחושת החום האופיינית לפעילות בחוץ, אולם צריך לזכור שגם בשחייה מאבדים נוזלים וחשוב להקפיד על שתיה. אימון בשחייה מחייב לשחות בצורה נכונה ומושכלת מאחר ושחייה לא נכונה עלולה להוביל לכאבי גב ושרירים. החיסרון המרכזי בבריכה הוא היעדר הנגישות שלה בכל מקום, המחיר ובנוסף לא כל אחד אוהב את הפעילות במים.

הרמת משקולות ואימוני כוח: פעילות זו מיועדת במיוחד לעיצוב וחיטוב הגוף וכן לפיתוח השרירים. בניגוד למקובל לחשוב אימוני כוח אינם פוגעים בגדילה של הילדים. בפעילות זו הדגש על סיבולת הלב ריאה היא פחותה והדגש הוא יותר על פיתוח השרירים. הכוונה היא לאימון כנגד התנגדות ולא להרמת משקלים גדולים ופיתוח גוף שעלולה לפגוע הלוחיות הגדילה. יש להקפיד על טכניקה נכונה של ביצוע הפעילות בכדי למנוע נזקים לגידים ולמפרקים.

פעילויות ספורט קבוצתיות: פעילויות כמו כדורגל, כדורסל ומשחקי כדור קבוצתיים אחרים לרוב מבוססים על פעילות אירובית. פעילויות אלו משלבות בתוכם מרכיבים שונים של הפעילות הגופנית שכן הם דורשות ריצה, ספרינטים, שיווי משקל, קואורדינציה ועוד. המשחק הקבוצתי אף משפר כישורים חברתיים כלליים. כמובן שבפעילויות אלו הסיכוי לפציעות עולה וחשוב להיזהר.

לסיכום:
בכתבה זו סקרנו את מרכיבי הפעילות הגופנית והצענו מספר נקודות להתייחסות כשבאים לבחור פעילות גופנית המתאימה לילדים. לכן, כשבאים לבחון פעילות גופנית יש להתייחס למכלול המרכיבים שלה ליתרונות ולחסרונות שלה. אבל, הכי חשוב זה פעילות גופנית שניתן ליהנות ממנה כך שהילדים יבצעו אותה כמה שיותר ולאורך שנים רבות.
מאת: יוסי דוקס, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו