דלג לתוכן

כריתת שדיים מניעתית - צעד חכם או מוגזם?

כריתה (מסטקטומיה) של שני השדיים מורידה את הסיכון ללקות בסרטן השד בכ- 90% בנשים בקבוצות סיכון בינונית-גבוהה. ניתוח שכזה מעניק שקט נפשי, אך נשים רבות נמנעות מצעד זה שנתפס פעמים רבות כקיצוני. כל מה שחשוב לדעת בנושא

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/10/2012 תאריך עדכון: 25/07/2022
2 דקות קריאה
בניתוח מסטקטומיה, נכרתת כל רקמת השד. נשים רבות מרגישות שניתוח כמסוג זה יעניק להן שקט נפשי ויוריד מהדאגה המחלחלת בהן, עקב הימצאותן בקבוצת סיכון גבוהה ללקות בסרטן השד.

אך כל אישה שונה מרעותה. בהתאם, כריתה מניעתית נשקלת עבור כל אשה בנפרד, כתלות בגורמי הסיכון להם היא חשופה וברמת החשש שלה. על כל אשה השוקלת ניתוח זה להתייעץ עם הרופא המטפל ולקבל מידע לגבי הסיכון אליו היא חשופה, הניתוח ותוצאותיו. חשוב לזכור, כי הימצאות בקבוצת סיכון גבוהה אין פירושה שנשים אלו ילקו לבטח בסרטן השד. המשמעות היא שהסיכון לפתח גידול ממאיר בשד גבוה יותר מנשים אחרות. לכן חשוב להתייעץ עם מומחים בתחום.

מתי נשקלת כריתה מניעתית?


1. בקרב נשים שלקו בסרטן השד, בשד אחד. במקרים אלו, הסיכון ללקות בסרטן השד גם בשד השני הוא גבוה.
2. רקע משפחתי של סרטן השד: באמהות, אחיות או בנות, בעיקר אם אובחנו לפני גיל 50.
3. בדיקה גנטית חיובית לגנים BRCA1 או BRCA2, המעלים את הסיכון לסרטן השד.
4. אבחנה של קרצינומה לובולרית in-situ - ממצא של גוש בשד שהוא גידול בשלב מאוד מוקדם של התפתחות וממוקם היטב, ללא התפשטות. נוכחות של גידול כזה מעלה את הסיכון להתפתחות של סרטן השד בשני השדיים.
5. בנשים בעלות ממצא של הסתיידות בשדיים או רקמת שד דחוסה ביותר. רקמת שד דחוסה קשורה לסיכון מוגבר של הופעת סרטן השד וכן מקשה על ביצוע בדיקות נוספות.
6. נשים שעברו הקרנות לאיזור החזה לפני גיל 30 נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסרטן השד.

למה נשים רבות מהססות?


ראשית, אין בטחון מלא שהניתוח המניעתי אכן ימנע הופעה של סרטן השד. רקמת השד מפוזרת על פני כל קיר בית החזה ובבית השחי. הניתוח אינו יכול להסיר לחלוטין את כל רקמת השד ולכן עדיין קיים סיכון לממאירות בשאריות הקטנטנות שיוותרו לאחר הניתוח.

בנוסף, כמו בכל ניתוח עלולים להופיע סיבוכים, דוגמת דימומים או זיהומים וכן סיבוכים הקשורים בהרדמה, וכמובן - אחת הסיבות העיקריות להימנעות מהניתוח היא שכריתה מניעתית של השדיים היא בלתי-הפיכה ובעלת אפקט פסיכולוגי עמוק ומשמעותי על המטופלת, דימוי הגוף שלה ותחושת הנשיות שלה, כמו לגבי אובדן יכולת ההנקה. נשים רבות עלולות לחוות דיכאון או חרדה עקב השינוי שחל בגופן.

על נשים השוקלות לעבור ניתוח כריתה מניעתית להתייעץ ולשתף את הרופא המטפלברגשותיהן ומומלץ לקבל חוות דעת נוספת טרם ההחלטה.

האם ישנן אלטרנטיבות לניתוח כריתה מניעתית?


בדיקות ותרופות - קיימות דעות שונות בקרב רופאים לגבי טיפול בנשים בסיכון גבוה ללקות בסרטן השד. חלק מהרופאים ממליצים על ביצוע בדיקות בתדירות גבוהה מגיל צעיר, ביניהן ממוגרפיה, בדיקות קליניות ידניות על-ידי כירורג וכן על-ידי האשה בעצמה. לעיתים יידרשו גם בדיקות אולטרסאונד ו- MRI של השדיים.

בדיקות אלו מעלות את הסיכון לאיתור גידול בשלבי התפתחות מוקדמים, כשהוא קטן, לא מפושט וניתן להסרה. ישנם רופאים שממליצים על כריתה מניעתית ואחרים הממליצים על טיפול תרופתי בתרופה דוגמת טמוקסיפן, המורידה את הסיכון לסרטן השד בנשים בסיכון גבוה. כאמור, כל המלצה ניתנת בהתאם לשיקולים המאפיינים כל אשה ואשה.

אורח חיים - לנשים בקבוצת סיכון גבוהה לסרטן השד מומלץ להגביל את צריכת האלכוהול וכמות השומן בדיאטה, לעסוק בפעילות גופנית ולהימנע מתחליפי הורמונים הניתנים לתופעות של גיל המעבר.

כריתת שד עם שחזור - ניתוח פלסטי בו נבנה שד מלאכותי. נשים רבות הבוחרות בניתוח כריתת שד מניעתי מעדיפות גם שחזור של השד - מיד לאחר הכריתה, באותו הניתוח, או לאחר ההחלמה, בניתוח נוסף. לשם כך יש להתייעץ עם כירורג ומנתח פלסטי אשר יחליטו, בהתאם לגורמי הסיכון ולגורמים נוספים הייחודיים לאותה אשה, מתי וכיצד יתבצע השחזור.

רוצות לדבר עם נשים שעברו כריתה מניעתית? כנסו לפורום סרטן השד
מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו