לאילו בדיקות לצפות מהמיילדת שלך?
לאילו בדיקות לצפות מהמיילדת שלך?
נשים בהריון מגיעות לחדר לידה, לא אחת עוד בטרם הלידה עצמה. הסיבות לכך רבות ותפורטנה בהמשך. על מנת להכין אותך היולדת למפגש עם המיילדת, מוצגת סקירה על מה שאת צפוייה לחוות בעת הבדיקה.
בין המקרים הנפוצים בגינם מגיעה אישה בהריון לבית החולים בטרם לידה, ניתן לציין את הבאים:
1. כאבים
2. ירידת מים שפירים
3. דימום
4. ירידה בתנועות עובר
5. נפילה
6. מעוט מי שפיר או ריבוי מי שפיר
7. גירוד
8. סחרחורת
9. הפניה מרופא מטפל עם תלונות לא ספציפיות להריון
כל יולדת שמגיעה לבית החולים, אל חדר לידה, חייבת להצטייד בכרטיס מעקב המכיל דווח מלא אודות מעקב ההריון. כרטיס זה כולל את כל המידע אודות בדיקות שבוצעו במהלך ההריון, תאריך וסת אחרון ותאריך לידה משוער. חשיבות כרטיס המעקב הוא בבחינתו על ידי המיילדת בעת תהליך הקבלה והשלכת הרשום בו על הבעיה בגינה הגיעה האישה אל בית החולים.
עם הגעת האישה לחדר הלידה, מתבצעות מספר בדיקות חיצוניות ופנימיות על מנת לקבל תמונת מצב ברורה. בדיקות אלו הן:
1. בדיקת חלבון בשתן, לחץ דם, דופק וחום.
2. בדיקה חיצונית
· הסתכלות כללית תוך דגש על בצקות, דליות, שטפי דם, סימני גירוד וכו...
· הסתכלות על גודל הבטן ההריונית ומישוש, תוך שימוש באמצעים שבאמצעותם ניתן להסיק האם גודל הבטן מתאים לגיל ההריון, האם התינוק מונח באופן אורכי או רוחבי, מה החלק המתקדם בתעלת הלידה.
3. חיבור למוניטור – החיבור למוניטור מאפשר להשמיע את הדופק העוברי, לרשום ולהתרשם לגבי קצב תקין ולצפות האם יש ירידות בדופק עוברי. המוניטור מאפשר לאמוד את מצב העובר באופן ספציפי יותר.
4. בדיקה פנימית (וגינאלית)
אחרי התרשמות המיילדת מההריון באופן חיצוני, היא חייבת לאמוד את מצבה של הדינמיקה הצווארית, כלומר פתיחת צוואר הרחם. על מנת שעובר יצא לאויר העולם דרך הנרתיק יש צורך בהכנת צוואר הרחם על ידי פתיחתו עד לפתיחה מלאה. פירושה של פתיחה מלאה היא שלא מרגישים כל צוואר רחם. במצב זה, מפלס לעצמו העובר את היציאה על ידי מעין "התברגות הראש" בתוך תעלת לידה.
מצב של צירים בא לידי ביטוי על ידי העלאת טונוס הרחם, שמבטא התכווצויות ברחם. התכווצויות אלה בדרך כלל מבשרות שתהליך לידה קרב, התכווצויות מתבטאות אצל רוב היולדות בכאב. למרות שישנם מקרים שמופיעות התכווצויות ללא כאב, אלה התכווצויות המכונות "ברקסטון היקס" או צירים מדומים שמכינות את הרחם להתכווצויות עתידיות ומזרימות דם לשריר הרחם, אך אין להם תפקיד פתיחת צוואר הרחם.
בבדיקה הפנימית בודקת המיילדת את מצב הצוואר הרחם, עובי, אורך, מיקום, צוואר קשה או רך. על מנת שתוכל המיילדת לתת הערכה מקצועית על התקדמות תהליך הלידה, יש צורך לאמוד גם את מצב התקדמות הראש מתעלת הלידה. במצב רגיל, עם התקדמות הלידה הראש אמור לרדת ולהתאים את עצמו למצב של יציאה. הבדיקה הוגינלית היא בדיקה שנותנת לנו אינדיקציה להתקדמות לידה ולכן במצב של לידה פעילה הבדיקה נעשית בממוצע פעם בשעה. יש לציין שהבדיקה לא כואבת, היא אולי לא נעימה, אך כאשר היולדת משתפת פעולה ולא מגלה התנגדות ולא מתכווצת, אלא מרפה את השרירים היא לא חשה את הבדיקה.
חדר לידה תמיד ערוך ומוכן לביצוע הבדיקות הנדרשות על מנת לשמור על בריאות היולדת והעובר. הבדיקות שתוארו כאן אינן כואבות בבסיסן אם כי קיימת תלות לא מעטה בשיתוף הפעולה שבין יולדת ומיילדת.
נכתב באדיבות סימה זילברמן , מיילדת חדר לידה