דלג לתוכן
ד"ר אורנה לוין ד"ר אורנה לוין

דלקת ריאות – כל מה שצריך לדעת לקראת החורף

כמו בכל חורף, שיעור מקרי השפעת ומחלות דרכי הנשימה נמצא בעלייה אך אחד הסיבוכים המטרידים של שפעת הוא דלקת ריאות, הבעייתית במיוחד לקבוצות הסיכון. אז מהי דלקת ריאות, מהו הטיפול הכי יעיל בה וכיצד ניתן להימנע?

מאת: ד"ר אורנה לוין-דיקשטיין
תאריך פרסום: 01/01/2013 תאריך עדכון: 23/11/2020
3 דקות קריאה
כמו בכל חורף, שיעור מקרי השפעת ומחלות דרכי הנשימה נמצא בעלייה אך אחד הסיבוכים המטרידים של שפעת הוא דלקת ריאות, הבעייתית במיוחד לקבוצות הסיכון. אז מהי דלקת ריאות, מהו הטיפול הכי יעיל בה וכיצד ניתן להימנע?

דלקת ריאות, בדרך כלל מופיעה במחלה זיהומית. אמנם דלקת ריאות פוגעת גם באנשים צעירים ובריאים, אך כאשר היא מופיעה אצל אוכלוסייה בסיכון כגון מבוגרים מעל גיל 65, אנשים החולים במחלות כרוניות ובכאלו שמערכת החיסון שלהם חלשה, היא הופכת מסוכנת במיוחד.

נוכל לראות דלקת ריאות לעתים קרובות לא כמחלה בפני עצמה, אלא כסיבוך של מחלה אחרת של דרכי הנשימה, כגון שפעת.

לכן, לפעמים קשה להבדיל בין דלקת ריאות לשפעת.

מהם סימני דלקת ריאות?

אם אתם חושדים כי חליתם בדלקת ריאות, הסימנים הבאים יכולים לעזור לאבחנה:

• חום / חום נמוך מהרגיל אצל קשישים

שיעול

כאבי ראש

• צמרמורת

• עייפות מוגברת

• הזעה

כאבי שרירים

• קוצר נשימה

במידה ואתם סובלים מחום גבוה אשר מלווה בצמרמורת, קוצר נשימה, כאבי חזה ושיעול - יש לפנות לטיפול רפואי. כמו כן, יש לפנות לטיפול רפואי גם במקרה של החמרת התסמינים

בין גורמי הסיכון לתחלואה בדלקת ריאות:

מחלות רקע – חולים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון, מחלות כרוניות שונות כמו אי ספיקת לב או מחלות ריאה, אנשים המטופלים בכימותרפיה או בסטרואידים, הסובלים ממחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) או המשתמשים במשאפים המכילים סטרואידים במשך למעלה משנתיים.

גיל- אנשים מעל גיל 65 (בפרט הסובלים מבעיות רפואיות נוספות) ופעוטות, שמערכת החיסון שלהם פחות מפותחת.

עישון: - העישון פוגע ביכולת החיסון של הגוף.

חשיפה לכימיקלים או למזהמים - הסיכון לפתח דלקת ריאות עולה בקרב אנשים העובדים בחקלאות, בבניה או בחשיפה לחומרים כימים תעשייתיים ולבעלי חיים. חשיפה למזהמי אויר או לעשן מזוהם עלולה לחשוף לדלקות ריאות שאינן זיהומיות אך עולת לחשוף בהמשך גם לזיהומיות.

ממה נגרמת דלקת ריאות?

באופן כללי, הגורמים לדלקת ריאות באנשים בריאים שונים מאשר באוכלוסיות בסיכון. דלקות ריאות מסוג זה הן בדרך כלל קלות וניתנות לטיפול במסגרת הקהילה ללא צורך באשפוז.

הגורמים העיקריים לדלקת ריאות הם חיידקים ווירוסים.

בין החיידקים הגורמים לדלקת ריאות ניתן למצוא את חיידק הסטרפטוקוקוס, שהוא החיידק הכי שכיח. בנוסף, ישנם חיידקים כגוןStaphylococcus aureus, Haemophilus influenzae and Klebsiella pneumoniae
במקרים מסוימים יותר מחיידק אחד גורם לדלקת ריאות. יחד עם זאת, בשנים האחרונות אנו רואים תנודה בקהילה חיידקים שבעבר נדבקו בהם רק בבתי חולים ובמוסדות רפואיים.

בנוסף, ישנם גורמי דלקת ריאות שאינם חיידקים, כגון יצור שגורם לדלקת ריאות קלה יחסית - Mycoplasma pneumonia ו- Legionella and Chlamydia pneumonia

כאמור, לא רק חיידקים גורמים לדלקת ריאות, אלא גם וירוסים למעשה, מדובר באותם הווירוסים הגורמים להצטננות.

ההבדל בין דלקת ריאות הנגרמת על ידי וירוס לדלקת ריאות הנגרמת על ידי חיידק, הוא שבדרך כלל דלקות ריאות וירליות הינן קלות ודורשות מנוחה ומתן נוזלים בלבד, ואילו דלקות ריאות הנגרמות על ידי חיידקי השפעת עלולות להיות חמורות.

יחד עם זאת, גם דלקת ריאות וירלית חושפת את הגוף לחדירה של חיידקים העלולים לגרום לדלקת ריאות חיידקית.

בנוסף לחיידקים ווירוסים, ישנם פטריות ופרזיטים שונים העלולים לגרום לדלקת ריאות, אך דלקות ריאות שמקורן פטריות, פרזיטים הינן נדירות ובדרך כלל נגרמות בארצות מתפתחות או באנשים המטיילים בהן.

דלקת ריאות הנרכשת במוסדות רפואיים ובאנשים המטופלים באופן כרוני -

כאמור, דלקות ריאות מסוג זה מסוכנות יותר וחמורות יותר. הן מתפתחות בדרך כלל במוסדות כמו בתי חולים / בתי אבות, בקרב במטופלי דיאליזה, במחלקות לאשפוז יום וכדומה. הבעיה העיקרית במקרים אלו היא העובדה שהחיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה.

דלקת ריאות משאיפה -


דלקת ריאות מסוג זה נגרמת משאיפת חומרים מסוימים לריאות, בגלל קשיי בליעה במחלות כמו פרקינסון, אירועים מוחיים, מחלות ניווניות או בגלל הקאה בשינה.

אבחון דלקת ריאות -

האבחון הקליני של דלקת ריאות כולל -

• בדיקות דם – יכולות לגלות דלקת ריאות. מעבר לכך, ספירה מבדלת יכולה אף לקבוע אם מדובר בדלקת ריאות על רקע זיהום חיידקי או וירלי.

• בדיקת רופא - בעזרת האזנה לריאות, בדרך כלל ניתן לשמוע חרחורים אופיניים למחלה.

צילום רנטגן

הטיפול בדלקת ריאות -

קביעת הטיפול נעשית בהסתמך על מספר גורמים כגון גיל, מצבו הרפואי הכללי של החולה והגורם לדלקת הריאות. הטיפול התרופתי כולל אנטיביוטיקה כאשר הגורם הינו חיידק ותרופות אנטי וירליות- כאשר הגורם הוא וירוס.

כמו כן, ניתנות תרופות המפחיתות חום, ובמקרים של שיעול קשה גם תרופות מרגיעות שיעול - זאת בגלל שהשיעול בעצם נחוץ לפינוי הליחה, בשילוב עם תרופות מכייחות, המקלות על סילוק הליחה.

צמחי מרפא יכולים להקל על הסימפטומים ולזרז החלמה.

בנוסף, מומלצות מנוחה ושתייה מרובה.

מהם סיבוכי דלקת ריאות?

סיבוכים אפשריים של דלקת ריאות, שכאמור בדרך כלל יופיעו אצל אנשים בסיכון, יכולים לכלול:

אלח דם - חדירת חיידקים לדם, היכולה לגרור פגיעה באיברים נוספים.

הצטברות נוזלים בין קרומי הריאות ואף זיהום שלהם.

אבצס – הצטברות מוגלה בחלל הריאות.

תסמונת ARDS - מצב בו מרבית שטח הריאה נגוע בדלקת, נוצרים קשיי נשימה והגוף אינו מקבל די חמצן. תסמונת זו נפוצה בעיקר באנשים עם מחלת ריאות, ובפרט בסובלים ממחלת ריאות חסימתית כרונית.

מניעה היא הצעד החשוב ביותר. על מנת להימנע לפחות משני גורמים שכיחים לדלקת ריאות, מומלץ להתחסן וכן להקפיד על היגיינה (שטיפת ידיים, שימוש באלכוהול לחיטוי, הצמדת מרפק לכיסוי הפה בעת שיעול או עיטוש ועוד), תזונה נכונה וגם - להפסיק לעשן.

הכתבה בשיתוף עם ד"ר אורנה לוין, רופאת משפחה , מומחית בצמחי מרפא, דיקור סיני ובטיפול באמצעות שינוי אורח חיים ותזונה. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ערן זיתן
ד"ר ערן זיתן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ערן זיתן, מנהל היחידה והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי העמק
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו