מיילדת היא אחות מוסמכת בבסיסה אשר במקביל עוסקת במקצוע היילוד בעלת רשיון בעל תוקף ומספר רישוי מטעם משרד הבריאות. הרשיון ניתן לעיסוק בשטח שיפוטה של ממשלת ישראל ולפי הוראות משרד הבריאות.
הדרישות העדכניות לקבלת הרשיון הנכסף הן: מיילדת מוסמכת בעלת תואר B.A. שעברה קורס על בסיסי למיילדת מוסמכת, עמדה בדרישות הקורס וקיבלה רשיון לעסוק במיילדות.
מיילדת ציבורית היא מיילדת שעובדת בבית החולים וכפופה לו ולמנהליו. המיילדת הציבורית רשאית ליילד בבית החולים בו עובדת. יחד עם זאת, היא יכולה ליילד גם באופן פרטי בכפוף לסיכום ואישור המוסד.
מיילדת פרטית היא מיילדת הכפופה לאותם קריטריונים של משרד הבריאות להם כפופה מיילדת ציבורית. ההבדל נעוץ בכך שמיילדת פרטית מבצעת לידה פרטית שהמוסד בו היא מבוצעת, אינו אחראי לה. היות ותמיד קיימת סכנת תביעה עתידית של היולדת את המיילדת, חייבת המיילדת להצטייד בביטוח אחריות מקצועי.
בעוד מיילדת ציבורית עובדת במסגרת שעות קבוע ואינה מלווה את היולדת מתחילת הלידה ועד סופה, מיילדת פרטית מצטרפת אל היולדת עם בקשת היולדת ומלווה אותה מאותו הרגע ועד הלידה.
יולדת המעוניינת להביא עימה לבית החולים מיילדת פרטית, חייבת לתאם את הבאתה עם בית החולים ולקבל הסכמתו לכך. לאחרונה, מיילדות פרטיות מצטרפות ליולדות כמלוות לידה. כך למשל ה"דולה", שמבינה את התהליך, מדריכה ומסייעת לאורך כל תהליך הלידה. בבתי חולים ציבוריים לעומת הפרטיים הדבר אינו נהוג.
זה זמן מה, מתקיימות גם לידות בית. במהלך ההכנה ללידה מסוג זה, מתקיימת התקשרות בין היולדת והמיילדת. במהלך ההתקשרות מתקיימת בין המיילדת ובני הזוג הכנה פרטנית ללידה. חשוב לדעת כי מאחר והלידה צפוייה להתקיים בסביבה שאינה בית חולים, בין היולדת והמיילדת נחתם הסכם בו מצויינת הסכמה מדעת לסעיפים שונים. נושא ההסכמה הוא מאוד חשוב על מנת למנוע בעיות עתידיות, למשל פינוי לבי"ח במקרה הצורך. בארץ קיימות מיילדות פרטיות המבצעות לידות בית, בביתן או בבית היולדת ומאוגדות באיגוד אשר דואג להן גם לביטוח.
עלות שכירת שירותיה של מיילדת מגיעים לכדי מאות דולרים כתלות במקום ובמיילדת עצמה. היום בבתי חולים רבים ניתנת ליולדת האפשרות לבחור עוד בתהליך ההכנה ללידה באם היא מעוניינת ללדת בעזרת מיילדת פרטית, דולה או במסגרת הציבורית השמרנית.
נכתב באדיבות סימה זילברמן , מיילדת חדר לידה