דלג לתוכן

איך לבחור משחת שיניים?

מדי יום אנו מוצפים בעשרות תשדירים ופרסומות למשחות שיניים. מה מכילה משחת השיניים? עד כמה עדיפה משחת שיניים מסוימת על פני אחרת? ומה בנוגע למשחות שיניים למטרות ספציפיות?

מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/02/2013 תאריך עדכון: 12/12/2013
3 דקות קריאה
למעשה, יש להודות, כי למרות הפרסום הרב, משחת השיניים - למרות חשיבותה הרבה בשמירה על היגיינת הפה, הייתה ונותרה מוצר פשוט למדי. יותר מכך, מחקרים שבוצעו באוכלוסייה לפני כמה שנים הראו שתרומתה, בנוסף לזו של המברשת עצמה, אינה גדולה במיוחד.

מה מכילה בעצם משחת שיניים?

• חומרים "שוחקים" – רוב משחות השיניים המשווקות כיום בעולם מכילות חומרים בעלי יכולת שחיקה כלשהי, המהווים את זרוע הפעולה ה"מכאנית" של המשחה. מדובר על גבישים או גרגרים זעירים, שמטרתם להתחכך בפני שטח השן, לשפשף וכך להסיר כתמים, לכלוך ושכבות של רובד חיידקי.

• חומרי טעם וריח – משחת השיניים, כמו כל מוצר תרופתי אחר, לא תשיג את מטרתה אם בעליה לא יעשו בה שימוש. לכן מוספים לה חומרי טעם וריח נעימים ומגוונים, במטרה להפוך את השימוש בה לטעים ואטרקטיבי. הנפוץ ביותר הוא מנטול, המייצר את אפקט הקרירות המוכר, שמעניק תחושה של ניקיון (למרות שאין לו כל יכולת חיטוי או ניקוי). נפוצים גם ממתיקים מלאכותיים, דוגמת סורביטול וקסיליטול, אותם אפשר למצוא גם במסטיקים.

• חומרים פעילים – קטגוריה זו מהווה למעשה את קבוצת החומרים החשובה ביותר, שאחראית ליתרונה העיקרית של משחת השיניים על-פני צחצוח במברשת בלבד. חומרים אלו מגוונים ומשתנים מאוד בין היצרנים השונים, אם כי רובם יכילו ריכוז מסויים של פלואוריד (לרוב בצורת מלח מסיס כלשהו, כמו אמין פלואוריד או סטנוס פלואוריד). לפלואוריד יכולות מוכחות בחיזוק הגבישים הבונים את זגוגית השן.

• דטרגנטים – חומרים סבוניים שייעודם לייצר אפקט כימי בו הלכלוך והכתמים ייפרדו בקלות רבה יותר מהשן, יתמוססו במים ויעזבו את הפה. מטרה "חשובה" אף יותר היא יצירת נפח משמעותי של בועות וקצף, אשר בדומה למנטול, מעניקים אפקט פסיכולוגי של ניקיון ומגדילים את ההיענות לשימוש במוצר.

• חומרי תיווך והצמדה – על מנת לאחד את רכיבי המשחה, יש צורך בסביבה אחידה בה יצופו כולם. לשם כך פותחו ג'לים ודבקים שונים, המהווים את עיקר נפח המשחה, אשר במגע עם מים מתמוססים ומשחררים את יתר החומרים.

מה בנוגע למשחות מיוחדות?

יצרנים המעוניינים לבדל עצמם בשוק משחות השיניים מפתחים מוצרים המוגדרים כייעודיים לפתרון בעיות או מחלות מסוימות בחלל הפה. משחות אלה מכילות בנוסף חומרים ייחודיים:

• משחות לדלקת חניכיים – מוצרים אלה מכילים ריכוזים גבוהים של מלח. למלח יכולת חשובה בספיחת נוזלים מחניכיים מודלקות ונפוחות. הקטנת הנפח מצמצמת את עומק כיס החניכיים הסמוך לשן ובשילוב צחצוח נאות יכולה לאפשר גישה טובה יותר לניקיון באזור ושיפור מצב הדלקת.

• משחות לשיניים רגישות – אחד הגורמים לרגישות שיניים לחום, קור ועוד היא חשיפה של אזורי צוואר השן מתחת לכותרת. חלקים אלה אינם מצופים באמייל הנוקשה ובנויים כמערכת מסועפת של תעלות מיקרוסקופיות, אשר פתחן חשוף לחלל השן ויכול להעביר גירוי מכאיב לשורש.
המשחות הרגישות מכילות סוגים שונים של קריסטלים המסוגלים לחסום זמנית את אותם פתחים. חלק מהמחקרים בתחום מראים שיפור בתחושה בקרב המשתמשים, אם כי מחייבים המשך שימוש במוצר לשמירה על האפקט המועיל.

• משחות לילדים – מכילים חומרי טעם המזכירים ממתקים המוכרים לילדים, כמו מסטיק או תות.
כמו כן, ריכוז הפלואוריד במשחות אלה לרוב נמוך מהרגיל, על מנת להגן על הילד במקרה של בליעת המשחה.

• משחות להלבנה – מכילות חומרים מחמצנים בעלי יכולת הלבנה לשן, במידה ויחלחלו לתוכה. לרוע המזל, לחומרים אלו פוטנציאל נזק משמעותי לשן בשימוש לא מבוקר ועל כן ריכוזם במוצרים מסחריים נמוך מאוד שיעילותו אינה מוכחת. קיימים פתרונות הלבנה חזקים יותר, הניתנים במרשם ובפיקוח רופאי שיניים.

• משחות נגד אבנית – אבנית היא רובד חיידקי שן שלא הוסר זמן רב, עד שחבר לסידן מהרוק ועבר הסתיידות והתמצקות. משחות אלו מכילות מלחים שונים, המנסים להקשות על החיידקים להיצמד לשן וליצור רובד עשיר ועמוק. במידה וכבר קיימת אבנית, יכולתן של משחות אלו מוגבלת מאוד ויש לפנות לשיננית להסרה יסודית של האבנית.

• משחות במרשם רופא – קיימים מוצרים המכילים ריכוזים גבוהים במיוחד של פלואוריד או חומרי חיטוי. מוצרים אלו ניתנים במקרים בהם זוהתה התחלה של תהליך עששתי באחת השיניים או דלקת חריפה. על השימוש להיות מלווה בהדרכה ולפרק זמן מוגבל בלבד; על כן אין אפשרות לרכוש אותם באופן עצמאי.
לסיכום, יש לזכור כי תחושות הניקיון והרעננות הנלוות לשימוש במשחת שיניים אינן ערובה להיגיינה אוראלית טובה.

יש ללוות את השימוש במשחת שיניים בצחצוח נכון ויעיל, על מנת להשיג הסרה רבה ככל האפשר של רובד החיידקים.

בקשו מרופא השיניים או מהשיננית שלכם להדריך אתכם בטכניקה המתאימה לכם והקפידו על שימוש יומיומי במברשת ובמשחת שיניים.
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
ד"ר יעקב פטש
ד"ר יעקב פטש רפואת שיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"ד"ר יעקב פטש התייחס ברצינות ובמקצועיות לתלונות שהצגתי בפניו והמליץ על סד ללילה מסוג NTI-tss, כבר מהלילה הראשון שישנתי עם הסד חשתי הטבה במצבי. ד"ר פטש הסביר שבדר"כ הסד עוזר לסובלים ממיגרנות אך למרות שהגעתי עם תלונות שונות באיזור הפנים, הלשון והצוואר הוא מצא קשר בינן לבין הידוק שיניים ואכן ההטבה שחשתי עם הסד היתה מידית וטובה."
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 30 חוות דעת )
"אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו