דלג לתוכן

חוש הראייה של כלבים

חוש הראייה חשוב לכלבים והם מסתמכים עליו לזיהוי סביבתם, לתקשורת עם כלבים אחרים ולהתמצאות במרחב. יכולת הראייה של כלבים דומה בחלקה לזו של בני אדם ושונה ביכולות מסוימות.

מאת: ד"ר תומר ויינגרם, מערכת אינפופט
תאריך פרסום: 26/02/2013
2 דקות קריאה
קנים (rods) הם תאים ברשתית העין, הרגישים לשינויים קלים בעוצמת האור. הם משמשים לראיית לילה וחזיהוי תנועה.

מדוכים (cones) הם תאים הפעילים יותר במצב של עוצמה גבוהה. חשיבותם היא בראיית צבע, חדות ראייה וזיהוי הבזקי אור.

טפטום היא שכבה מחזירת אור בקרקעית העין, המשמשת להחזרת אור לתאי הראייה ומהווה יתרון חשוב בניצול כמות האור בלילה, לכן חשיבותה של השכבה בראייה טובה יותר בלילה. שכבה זו אינה קיימת בבני אדם.

חדות הראיה נקבעת על-ידי כמות תאי המדוכים וכמות תאי העצב ברשתית אליהם הם מקושרים. בבני אדם, כל תא שכזה מקושר לתא עצב יחיד. לעומתנו, בבעלי חיים ישנה התכנסות של כמה תאים לתא עצב יחיד.
כמו כן, לבני אדם יש אזור בעין הקרוי פובאה, הכולל מדוכים בלבד ומאפשר חדות ראייה מרבית. בכלבים לא קיים שטח כזה, כי אם אזור דומה הנקרא area centralis, הכולל ריכוז גבוה של מדוכים, אך קטן מזה הקיים בבני אדם.

חדות ראייה וראיית לילה

שילוב הכמות הפחותה של תאי עצב וחוסר פוביאה הם הסיבה לכך שחדות הראייה של הכלבים נמוכה משמעותית מזו שלנו, בני האדם
עם זאת, העובדה שלכלבים שכבת טפטום, מאפשרת להם ראיית לילה טובה משמעותית מזו של בני אדם.

ראיית צבע

ראיית הצבע בכלבים שונה מזו של בני אדם. לכלבים כמות קטנה יחסית של מדוכים ובניגוד לאנשים, להם שלושה סוגים של תאי מדוכים, לכלבים יש שני סוגים בלבד. לכן, כלבים למעשה אינם מסוגלים לזהות בצורה טובה את הצבעים ירוק ואדום.

פגיעה ואובדן חוש הראייה

מחלות הפוגעות בראייה בכלבים כוללות קטרקט, גלאוקומה, היפרדות רשתית (בשל דימום או לחץ דם גבוה) ומחלות קרנית כגון מצב של 'עין יבשה', הגורם לדלקת כרונית חמורה. כמו כן, טראומה לעין וכיבי קרנית חמורים עלולים לפגוע בראיה.

חוש הראייה חשוב לכלבים והם מסתמכים עליו לזיהוי סביבתם, לתקשורת עם כלבים אחרים ולהתמצאות במרחב. מסיבה זו, כלבים עיוורים מתקשים להסתדר בתחומים אלו. עם זאת, מאחר ולכלבים חוש שמיעה והרחה דומיננטיים ביותר, חושים אלו עוזרים לפיצוי על אובדן חוש הראייה, ובסביבה מוכרת - כלבים עיוורים מסתדרים היטב.

שינויי אופי לאחר מחלה שגרמה לעיוורון בכלבים דווחו בחלק קטן מהכלבים שנבדקו. השינויים העיקריים שנראו היו תלותיות-יתר בבעלים ורצון לתשומת לב. עלייה ברמת התוקפנות נצפו במקרים נדירים בלבד.

חשוב להבין, כי במרבית המקרים, כלב שהתעוור על רקע מחלה יסתדר ומצב זה אינו מהווה סיבה להמתת חסד.
מאת: ד"ר תומר ויינגרם, מערכת אינפופט

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
פרופ' רונן דבי
פרופ' רונן דבי אורתופדיה
מומחה להחלפת מפרקים, אורטופד ירך וברך, כירורגיה אורטופדית, שחיקת סחוסים.
ד"ר זאב הורוביץ
ד"ר זאב הורוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
כירורג אף אוזן גרון, ראש-צוואר, אוזן תיכונה, שקדים אדנואידים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו