דלג לתוכן

תזונה לחולים בסקלרודרמה

סקלרודרמה (טרשת העור) היא מחלה הגורמת להתקשות העור ורקמות החיבור. המחלה מופיעה בצורה שונה מאדם לאדם והמלצות התזונה מותאמות למצבו של כל חולה, תוך התמקדות בסימפטומים ספציפיים. כתבה זו מתמקדת בהנחיות תזונה לסובלים מסקלרודרמה

מאת: דניאלה קאופמן, דיאטנית קלינית
תאריך פרסום: 28/02/2013
2 דקות קריאה
סקלרודרמה (טרשת העור) היא מחלה הגורמת להתקשות העור ורקמות החיבור. סקלרודרמה מקומית משפיעה על העור בלבד, כאשר סקלרודרמה מערכתית עלולה להשפיע גם על איברים ורקמות פנימיים.

סקלרודרמה מופיעה בצורה שונה מאדם לאדם והמלצות התזונה מותאמות למצבו של כל חולה, תוך התמקדות בסימפטומים ספציפיים. למרות שאין מזונות המסוגלים להפחית ייצור של קולגן, אם אתם חווים חלק מהתסמינים שעלולים להתעורר בעקבות סקלרודרמה, כגון ריפלוקס קיבתי, חוסר תנועתיות של מערכת העיכול, קושי בבליעה או התקשות העור, ייתכן שתיאלצו להימנע ממזונות מסוימים ולהיוועץ בדיאטנית, למניעת מצב של תת-תזונה.

ריפלוקס (GERD)

מצב זה מתרחש כאשר חומצות מהקיבה עולות אל הושט וגורמות לתחושת צריבה. במצב זה, מומלץ להימנע מאלכוהול, קפאין, מזונות חריפים וחומציים, כגון עגבניות ופירות הדר, מנטה, מזון מטוגן, שום, בצל ומשקאות מוגזים. בנוסף, יש להימנע מצריכת ארוחות גדולות כשלוש שעות לפני שכיבה או ביצוע פעילות גופנית, כדי למנוע החמרה של הריפלוקס.
מומלץ לבצע הליכה יומית נמרצת של כחצי שעה, העוזרת לשמור על תנועתיות תקינה של מערכת העיכול. למעשנים, מומלץ להפסיק לעשן.

חוסר תנועתיות של מערכת העיכול וקשיים בבליעה

ייתכן שתיתקלו בקשיים בבליעה. הרקמה המעובה ומצולקת הנגרמת על ידי סקלרודרמה עלולה להוביל להיצרות של הושט, מה שעלול לגרום לחסימות, קושי בבליעה או מעבר המזון. במצב זה, מומלץ להימנע ממזונות יבשים ועשירים בסיבים.
מרקם המזון חשוב ביותר. ניתן לטבול מזונות כגון קרקרים בנוזלים, כמרק. יש ללעוס היטב את האוכל ולאכול ארוחות קטנות, כמה פעמים ביום, ולהימנע מבליעת חתיכות גדולות של מזון . ניתן לטחון את הירקות בבלנדר למחית וכך להקל על בליעתם. יש לשקול נטילת תוסף מולטי-ויטמין נוזלי להעשרת התזונה.

התקשות העור

התקשות העור היא סימפטום מוכר של סקלרודרמה. תופעת רנו היא מצב בו זרימת הדם לידיים ולרגליים מוגבלת וכתוצאה מכך גורמת לתחושה של קור וכאבים. תופעה זו נפוצה בקרב חולי סקלרודרמה ומתרחשת בכ-90% מהחולים.

כאבים אלו בגפיים עלולים להוביל למצב של קושי בחיתוך ירקות ופירות טריים ולהימנעות ממזונות אלו. יש לקנות פירות או ירקות חתוכים מראש או לבקש מבני משפחה עזרה בהכנת המזון .

יש להגביר את זרימת הדם על ידי פעילות גופנית ועיסויים מקומיים. בנוסף, יש להקפיד על תזונה מאוזנת המכילה חלבון איכותי כביצה או דגים ואגוזים ושקדים, העשירים באבץ. בנוסף, יש להקפיד על מזונות העשירים בוויטמין E וביוטין כאגוזים, זרעים, נבט חיטה, חלמון ביצה, גבינות, שמן זית ואבוקדו.

תזונה וסקלרודרמה

במידה ואתם סובלים מסקלרודרמה, עליכם לשמור על צריכה נאותה ומאוזנת של קלוריות ואוכל מגוון ומזין. המחלה מלווה בסימפטומים רבים העלולים להשפיע על התזונה שלכם. חשוב להיות עם 'אצבע על הדופק' ולוודא – על ידי ביצוע בדיקות דם של כימיה, ספירה, פרופיל אנמיה וויטמין D - שלא נוצרים חוסרים תזונתיים ולהיוועץ בדיאטנית קלינית להתאמת תפריט מאוזן ומותאם למצב.
מאת: דניאלה קאופמן, דיאטנית קלינית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו