דלג לתוכן

כל מה שצריך לדעת על אפידורל

אין ספק שאלחוש אפידורלי הוא האמצעי היעיל ביותר לשיכוך כאבים בלידה. בעולם המערבי, כ- 30% - 50% מהיולדות מבקשות אלחוש זה ורובן המכריע מדווחות על הקלה טובה עד מצוינת. עם זאת, ישנם גם סיכונים וחסרונות. כל שצריך לדעת בנושא אפידורל בלידה

מאת: פרופ' אוהל גונן
תאריך פרסום: 05/03/2013 תאריך עדכון: 12/11/2013
3 דקות קריאה
אין ספק שאלחוש אפידורלי הוא האמצעי היעיל ביותר לשיכוך כאבים בלידה. בעולם המערבי, כ- 30% - 50% מהיולדות מבקשות אלחוש זה ורובן המכריע מדווחות על הקלה טובה עד מצוינת. עם זאת, ישנם גם סיכונים וחסרונות. כל שצריך לדעת בנושא אפידורל בלידה.


מספרים על רופא בשם ויטס (Viethes) אשר חי בשנת 1521 בהמבורג וסייע ליולדות בהקלת כאבי הלידה. הדבר הובא לידיעת הסמכויות, הוא נשפט, נמצא אשם והוצא להורג!


למזלנו, ההיסטוריה לא חזרה על עצמה במקרה של ד"ר בוניקה, אבי תורת הכאב המודרני, אשר ביצע באשתו אלחוש אפידורלי בעת לידתה השנייה בשנות ה-30 למאה הקודמת, לאחר שבלידתה הראשונה כמעט ונפטרה בעקבות הרדמה בטיפות אתר. ד"ר בוניקה היה בעל מסור ואמיץ וכן רופא חדשני.


נדרשו עוד כמה עשרות שנים עד שהחלו במתן חופשי של אלחוש אפידורלי בחדרי לידה, כפי שהדבר מוכר לנו היטב כיום. הפריצה הגדולה היתה בשנות השבעים של המאה הקודמת.


כיצד פועל אלחוש אפידורל?


חוליות עמוד השדרה יוצרות את המסגרת לתעלת השדרה. בתוך תעלה זו נמצא חוט השדרה, המורכב מרקמה עצבית המחוברת למוח ומובילה מידע מהמוח לגוף ומהגוף למוח (תחושות כאב, לדוגמא).

סביב חוט השדרה מצוי נוזל, הנקרא הנוזל הספינאלי, וסביב הנוזל ישנו מעטה של רקמה הנקרא דורה. מעבר לדורה (עדיין בתוך תעלת עמוד השדרה) נמצא החלל האפידורלי, הוא החלל אליו מכוונים כאשר מזריקים את חומר ההרדמה האפידורלי.
הזרקה מעבר לחלל האפידורלי, לנוזל הספינאלי, היא הרדמה ספינאלית, בה נעשה שימוש נרחב בניתוחים קיסריים.


כאשר מוזרק חומר האלחוש לחלל האפידורלי, הוא משתק את יכולת העצבים היוצאים מחוט השדרה לשדר תחושת הכאב דרך חוט השדרה למוח וכך מושגת ההקלה. כלומר, האלחוש האפידורלי גורם לניתוק הקשר בין המוח - האחראי למודעות לכאב - לבין העצבים המובילים את תחושת הכאב.


כיצד מבוצע אלחוש אפידורלי?


האלחוש האפידורלי מבוצע באמצעות החדרת מחט דרך רווח בין שתי חוליות מותניות. כאשר קצה המחט מגיע לחלל האפידורלי, מוחדרת דרכה צינורית הנשארת באותו חלל ובאמצעותה ניתן להזליף את החומר המרדים בכל מהלך הלידה. 


יתרונות וחסרונות


אין ספק שאלחוש אפידורלי הוא האמצעי היעיל ביותר לשיכוך כאבים בלידה. בעולם המערבי, השימוש בו נפוץ מאוד. כ- 30% - 50% מהיולדות מבקשות אלחוש אפידורלי ורובן המכריע מדווחות על הקלה טובה עד מצוינת. 


עם זאת, קיים שיעור נמוך של תופעות לוואי וסיבוכים, עיקרם מתבטא בירידה בלחץ דם, כאבי ראש וחום שאינו זיהומי, כל אלו ניתנים לטיפול. במקרים נדירים במיוחד, נצפתה פגיעה עצבית.


השפעתו של אפידורל על הלידה


שימוש באלחוש אפידורלי מחייב מעורבות מלאה של הצוות הרב-מקצועי הזמין בחדרי הלידה, של רופאים מרדימים, מיילדות ורופאים מיילדים.


במשך שנים רבות, נחקרת שאלת ההשפעה האפשרית של אלחוש אפידורלי על מהלך הלידה.
מסקנות המחקרים השונים נתונות במחלוקת, בין היתר בשל סיבות מתודולוגיות המקשות על המחקר (לדוגמא, אוכלוסיות שונות, שימוש בטכניקות הרדמה שונות, קושי בביצוע מחקרים פרוספקטיביים, שהם מדויקים יותר).


ממכלול המחקרים נראה כי אם קיימת השפעה של אלחוש אפידורלי על הלידה, הרי שהיא מועטה.
השימוש באלחוש אפידורלי מעלה את שיעור השימוש בשולפן ריק (עדיין, רוב הלידות מסתיימות באופן ספונטאני), ייתכן שמאריך במעט את משך הלידה, אינו משנה את שיעור הניתוחים הקיסריים ואינו משפיע לרעה על מצב הילודים.


תזמון מתן האלחוש


סוגיה נוספת שעלתה נוגעת לשלב הלידה בו ניתן להתחיל במתן אלחוש אפידורלי. במשך שנים רבות, נהוג היה לחשוב שמתן האלחוש מוקדם מדי עלול להאריך את משך הלידה ולגרום לשיעור גבוה יותר של לידות מכשירניות וניתוחים קיסריים.
בהתאם לכך, המתינו עם מתן חומר האלחוש עד לשלב מתקדם יחסית של הלידה. המתנה זו, כמובן, האריכה את שעות הסבל של היולדות. 


במחלקתנו בוצע מחקר בו השתתפו יולדות אשר ביקשו אלחוש אפידורלי בשלב מוקדם מאוד של הלידה. הן חולקו, באופן אקראי, בהסכמתן המוקדמת, לכאלו שקיבלו את האלחוש בשלב מוקדם מאוד של הלידה ולכאלו עבורן מתן האפידורל נדחה לשלב מתקדם יותר של הלידה.
התוצאות הצביעו על כך שהתחלת האלחוש האפידורלי בשלב מוקדם, לעומת התחלה מאוחרת, מלווה בקיצור משך הלידה. שיעור הניתוחים הקיסריים והלידות המכשירניות דומה ואין השפעה מרעה על היילודים. אין פלא ששביעות הרצון היתה משמעותית גבוהה יותר בקבוצה 'המוקדמת'. 


מחקר דומה שנערך בארצות הברית העלה ממצאים דומים. בעקבות מחקרים אלו, מזה מספר שנים אנו נוהגים להתחיל במתן אלחוש אפידורלי ברגע שהיולדת מבקשת זאת, גם בשלבים המוקדמים ביותר של הלידה.


לסיכום, היות שישנם יתרונות ללידות טבעיות המתנהלות ללא אלחוש אפידורלי, אנו יכולים לראות עצמנו בני מזל על כך שאנו חיים בתקופה של רגישות רבה לסבל הנובע מכאב ועל כך שיש ברשותנו אמצעי יעיל זה להקלת הכאב, כאשר עצמתו בלתי נסבלת.
מאת: פרופ' אוהל גונן, מנהל מח' נשים ויולדות, המרכז הרפואי בני ציון

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 168 חוות דעת )
"הרופא הכי מקצועי שיש. קשוב, ענייני ובעיקר רגיש לכל שאלה ובקשה. ממליצה בחום לכל מי שרק מתלבטת"
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 28 חוות דעת )
"הייתה חוויה מצוינת, יחס אישי ונעים, תחושה שיש זמן להסברים ושאלות. לדעתי בזכות יצירת הקשר הטובה הבדיקה בכלל לא כאבה. ממליצה בחום"
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו