דלג לתוכן

לא מפסיקים לנקות? טיפול חדשני ב- OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית)

חוקרים מהמחלקה הפסיכיאטרית של בית החולים האוניברסיטאי באמסטרדם (AMC) מדווחים כי פיתחו שיטת טיפול חדשה לסובלים מדרגות חמורות של הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). על המחקר המרתק בכתבה המלאה

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/03/2013 תאריך עדכון: 27/02/2014
2 דקות קריאה
חוקרים מהמחלקה הפסיכיאטרית של בית החולים האוניברסיטאי באמסטרדם (AMC) מדווחים כי פיתחו שיטת טיפול חדשה לסובלים מדרגות חמורות של הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). 


הטיפול מבוסס על גירוי מוחי עמוק (Deep Brain Stimulation). ממצאי המחקר, אשר פורסם בכתב העת המדעי Nature Neuroscience, מראים כי גירוי מוחי עמוק השיב לתפקוד תקין אזור במוח המכונה 'גרעין האקומבנס', אשר ליקויים בתפקודו ידועים כגורמים להפרעה טורדנית-כפייתית.


לדברי החוקרים, קרוב ל-1% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מ- OCD וכפי הנראה, ההפרעה נובעת מפגם במנגנונים המוחיים המבקרים את תחושת המוטיבציה ותחושת הפיצוי, הגורמים לסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית להתנהגות הפתולוגית המאפיינת את ההפרעה. הפרעה טורדנית-כפייתית מסווגת כאחת מהפרעות החרדה ומתאפיינת במחשבות טורדניות הגורמות לחרדה, המלוות בביצוע פעולות טקסיות חוזרות ונשנות שמטרתן להשקיט את אותן מחשבות - שטיפת ידיים, נעילת דלתות חוזרת ונשנית וניקוי אובססיבי של הבית הן מהפעולות הקומפולסיביות (כפייתיות) הנפוצות של ההפרעה.


גירוי מוחי עמוק הוא טיפול מקובל בתסמינים המוטוריים המופיעים בשלבים המתקדמים של מחלת פרקינסון. כמו כן, בשנים האחרונות רופאים נעזרים בשיטה זו גם לטיפול במצבים פתולוגיים נוספים כמו דיכאון, אלצהיימר ומחלות נוירו-דגנרטיביות נוספות, הגורמות לניוון מערכת העצבים המרכזית.


במסגרת הטיפול, מוחדרת מערכת זעירה הכוללת אלקטרודות וקוצב חשמלי לאזור הייעודי במוח בו מעוניינים לטפל, כאשר ניתן לשלוט מבחוץ על קצב וחוזק הגרייה החשמלית שמספק ההתקן. גרייה חשמלית מביאה לוויסות הפעילות והתפקוד של איבר המטרה, בהתאם לצורך. למרות שמדובר בטיפול המציג הצלחות במקרים רבים, המדענים אינם מבינים 'עד הסוף' את המנגנון הביולוגי של הגירוי החשמלי, בגינו מופקת הקלה בתסמינים השונים. 


לצורך המחקר, גייסו החוקרים קבוצה של 29 מטופלים אשר אובחנו כסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית. כל המשתתפים עברו פרוצדורה במהלכה הושתלו האלקטרודות באזור גרעין האקומבנס במוחם, אולם חלק הוגדרו מראש כקבוצת ביקורת ובמהלך הניסוי לא שוחררה גרייה חשמלית במוחם. גרעין האקומבנס (nucleus accumbens), הקרוי לעתים 'מרכז העונג' של המוח, הוא אחד האזורים המרכיבים את המערכת הלימבית, הקשורה לרגשות, מוטיבציה וזיכרון. אזור זה קשור להפרשה וקליטה של המוליך העצבי דופמין. 


בשלב המחקרי הבא נסרקו מוחות המשתתפים במערכת דימות של תהודה מגנטית תפקודית (fMRI) והם התבקשו לבצע שורה של פעולות אשר נועדו להגביר את הופעת תופעות OCD האופייניות. מעיבוד הנתונים עלה כי המטופלים - אשר במהלך החשיפה לגורמים מעודדים חרדה - קיבלו גירוי חשמלי בגרעין האקומבנס, הציגו מחצית מהסימפטומים אשר הציגה קבוצת הביקורת אשר לא קיבלה גירוי חשמלי בזמן זה.


לדברי החוקרים, מטופלי הגרייה החשמלית העמוקה הציגו שינויים מהירים ביותר במגוון רחב של בעיות התנהגות. הממצאים, לדבריהם, עשויים לתרום לפיתוח טיפולים יעילים לסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית וכן מהפרעות נוספות המושפעות מאזור זה של המוח, כמו התמכרויות והפרעות אכילה.

 

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 דורית כנען
דורית כנען פסיכולוגיה קלינית
פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
ד"ר מיכאל בנימין
ד"ר מיכאל בנימין פסיכיאטריה
פסיכיאטר און ליין לשעת חירום
ד"ר כוכבי גלנטי
ד"ר כוכבי גלנטי פסיכולוגיה קלינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חרדה

בניהול ד"ר יששכר הרמן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו