דלג לתוכן

טיפולי שיקום החניכיים

לחניכיים תפקיד מרכזי בתמיכה במבנה השן, המקנה להן חשיבות אסתטית ובריאותית רבה. זיהום בהיעדר טיפול מניעתי ומשמר עלול להחמיר ואף לפגוע ברקמת העצם. כאשר החלה פגיעה ברקמת התמך הקשיחה, ניתן להציל את הקיים באמצעות מגוון טיפולי שיקום, עליהם נדבר כאן

מאת: תדהר - מרכז רפואי להשתלות שיניים
תאריך פרסום: 25/04/2013
2 דקות קריאה
לחניכיים תפקיד מרכזי בתמיכה במבנה השן, המקנה להן חשיבות אסתטית ובריאותית רבה. זיהום בהיעדר טיפול מניעתי ומשמר עלול להחמיר ואף לפגוע ברקמת העצם. כאשר החלה פגיעה ברקמת התמך הקשיחה, ניתן להציל את הקיים באמצעות מגוון טיפולי שיקום, עליהם נדבר כאן.

רקמת החניכיים נחלקת לרקמה רכה הנראית לעין ולרקמת עצם קשיחה המקבעת את השיניים בתוך הלסת. מידת בריאותן נאמדת בצבע, במרקם וברמת רגישותן לצחצוח. אודם, בצקות, נפיחות ודימום מהווים סימן היכר לזיהום דלקתי ברקמה הרכה.

בעיות בבריאות החניכיים

רקמת החניכיים רגישה במיוחד לרעלנים שמקורם בחיידקי רובד הפלאק. מיקומם ואופן פעילותם יוצרים מגוון השפעות שליליות, החל מזיהומים ברקמה הרכה וכלה במחלות דלקתיות כרוניות ה'מעכלות' את רקמת התמיכה הקשיחה.

דלקת חניכיים (ג'ינג'ביטיס)
דלקת חניכיים היא דלקת ברקמה הרכה העוטפת את השן. אמנם אין פגיעה במנגנון התמיכה הגרמי המייצב את השיניים בלסת, אך היעדר טיפול עלול לגרום למחלת חניכיים כרונית. מקור הדלקת הוא בהצטברות חיידקים באזור בין החניכיים לשן.
תסמינים אופייניים כוללים: אודם, נפיחות, בצקת, דימום בעת צחצוח או ספונטנית, רגישות למגע, ריח פה לא נעים.

מחלת חניכיים (פריודונטיטיס)
מחלה דלקתית כרונית המתמקדת ברקמות התומכות את השן וסובבות אותה. מקורה בזיהום חיידקי כרוני המתורגם לכיסי ספיגה של עצמות התמיכה בשיניים עד כדי נשירת שיניים. מחלה זו נחלקת לכרונית ואגרסיבית ונעה בין החמרה איטית והדרגתית למהירה וקיצונית בגילאים צעירים יותר, על רקע גנטי.
תסמינים אופייניים כוללים: כיסים פריודנטלים, אודם, נפיחות, תזוזת שיניים, אבנית תת-חניכית, אובדן עצם סביב השן.

כיצד מטפלים?

טיפולי שיקום בחניכיים מתחילים בראש ובראשונה באימוץ הרגלי היגיינה בריאים על ידי הדרכה של גורם מוסמך - שיננית. במקרים של מחלת חניכיים חמורה ייבחנו נסיבות המקרה ויומלצו טיפולים כמו הקצעת שורשים או ניתוחי חניכיים.

טיפול שיננית אחת לחצי שנה
הטיפול כולל ניקוי אבנית במכשור מתקדם, הדרכת המטופל כיצד לשמור על היגיינה אוראלית בהתאם למצבו והלבנת שיניים באמצעות קילוח של מים וגרגרי מלח אלומיניום אוקסיד.
במקרים חמורים, תבוצע הקצעת שורשים בהרדמה מקומית, במהלכה יוסרו משקעי אבנית תת חניכיים מכיסי החניכיים באמצעות ניקוי פני שטח השורשים החשוף לכיס החניכיים.

ניתוח השתלת עצם
הוספת עצם במקום בו חסרה, כהקדמה או בעת ביצוע שתלים. ההשתלה יכולה להתבצע מעצם עצמית או מעצם שמקורה בבנק העצם. בתום ההשתלה, האזור המטופל נעטף בממברנה משמרת. מלאכת השחזור מסייעת לעיבוי לסת דקה או להארכת גובהה האנכי לביצוע השתלים. כל חומר אחר בו ייעשה שימוש ימלא צרכים של גירוי וחידוש רקמתי או מילוי אסתטי.

'ניקוי פתוח'
לעתים ישנם טיפולי שיקום בחניכיים המצריכים גישה לפני השטח של שורש השן, אך הוא טמון ברקמת החניכיים, כמו השיניים האחוריות. ניתוח 'ניקוי פתוח', כשמו כן הוא, פותח את החניכיים וחושף את פני שטח השורש העובר ניקוי. בתום הניתוח, רקמת החניכיים מוחזרת למקומה.

חלק ממכלול ניתוחים נוספים רבים ברקמת החניכיים מהווים חלק בלתי נפרד מניתוחי שיניים, ביניהם ניתוחים פלסטיים פריודונטיים, הארכת כותרת השן, מילוי והגבהת רכסים, פרוצדורות הסובבות סביב אובדן רקמתי (עקירה, קיטוע או הפרדת שורשים) ואף הסרת גידולים ממאירים.

ניתוחי חניכיים בלייזר
אופציה היגיינית לביצוע פרוצדורות בחלל הפה בשל מגע אפסי בין האזור המטופל למכשור, המונעת זיהום פוסט-טיפולי וצורך באנטיביוטיקה. בנוסף, קרן הלייזר מסירה ביסודיות את רובד הפלאק לפני הניתוח, מונעת דימומים וחוסכת צורך בתפרים.

המאמר נכתב על-ידי רופאי הוועדה הרפואית של תדהר - מרכז רפואי להשתלות שיניים, המתמחים בתחום השתלת השיניים ושיקום הפה בהרדמה כללית וביום אחד.
מאת: תדהר - מרכז רפואי להשתלות שיניים

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עמנואל מרדכי
ד"ר עמנואל מרדכי רפואת שיניים
5.0
( 14 חוות דעת )
"הרופא הכי עדין מקצועי עם העבודה הכי טובה שיש ממליצה בחום !! וכל מי שלא ניסה, לא יודע מה זה חווית טיפול שיניים חיובית💓"
ד"ר אלדד הלפט
ד"ר אלדד הלפט רפואת שיניים
רופא שיניים
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו