דלג לתוכן

טיפול גנטי לסוכרת בכלבים

צוות חוקרים ספרדים מדווחים כי טיפול גנטי חד-פעמי שהוזרק לגורי כלבי ביגל שסבלו מסוכרת מסוג 1 הביא לריפוי מוחלט שלהם. כיום, ארבע שנים לאחר הטיפול, הכלבים עדיין בריאים ואינם מציגים סימני חזרה של המחלה. ממצאי המחקר - בכתבה המלאה

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/05/2013
2 דקות קריאה
צוות חוקרים מהאוניברסיטה האוטונומית של ברצלונה בספרד מדווחים כי טיפול גנטי חד-פעמי שהוזרק לגורי כלבי ביגל שסבלו מסוכרת מסוג 1 הביא לריפוי מוחלט שלהם. כיום, ארבע שנים לאחר הטיפול, הכלבים עדיין בריאים ואינם מציגים סימני חזרה של המחלה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המקצועי Diabetes.

לדברי החוקרים, מדובר במחקר ארוך-טווח הראשון המדגים ריפוי של סוכרת בבעל חיים גדול המבוסס על טיפול גנטי. הכלבים שהשתתפו בניסוי הוזרקו ראשית בחומר כימי אשר השרה תמונה קלינית הדומה לסוכרת מסוג 1 בקרב בני אדם. סוג סוכרת זה, המוכר כסוכרת נעורים, הוא מחלה אוטואימונית המביאה לתגובה חיסונית עצמית כנגד תאים המפרישים אינסולין בלבלב וכתוצאה מכך חלה ירידה חדה בהפרשת האינסולין. האינסולין הוא הורמון הנדרש להעברת ה'דלק' - גלוקוז לתוך תאי הגוף, המתקבל כתוצאה מפירוק הפחמימות הנצרכות במזון.

במצב של סוכרת מסוג 1, בו הגוף אינו מייצר או מייצר כמות פחותה של אינסולין, יש לספק למטופל אינסולין ממקור חיצוני למשך כל חייו. כמות האינסולין בדם תלויה במשתנים רבים, לדוגמא - סוג המזון הנצרך, פעילות גופנית ואפילו מצב הרוח, לכן חולי סוכרת לא מאוזנים סובלים תכופות מרמת סוכר גבוהה או נמוכה מידי – שני מצבים מסוכנים ביותר.

במסגרת המחקר, פיתחו החוקרים טיפול גנטי בעל שתי מטרות: האחת, זיהוי רמת הגלוקוז בשרירי השלד והשנייה - שחרור אינסולין. החוקרים בחנו בהצלחה טיפול גנטי זה על עכברים, שהביא לשליטה מווסתת על רמת האינסולין בדמם. החוקרים בחרו בכלבים על מנת לבחון את הטיפול על מודל מפותח יותר. אולם, סוכרת של כלבים אינה דומה לסוכרת אנושית מסוג 1, לכן החוקרים השרו באופן מלאכותי סוכרת מסוג 1 על גורי כלבי ביגל בני 6-12 חודשים.

הטיפול הגנטי שניתן לכלבים היה טיפול חד-פעמי הניתן במספר זריקות לרגליים האחוריות של הכלבים. לאחר הטיפול, הכלבים הציגו שמירה על רמת סוכרים תקינה, ללא קבלת אינסולין חיצוני. החוקרים עקבו אחר רמות הסוכר הדמי של הכלבים עד 4 שנים לאחר הטיפול ומצאו כי הכלבים נשארו בריאים ולא פיתחו סיבוכים בעקבות ההתערבות הגנטית.

מומחים בתחום סוכרת הנעורים מציינים כי מדובר במחקר חשוב עם תוצאות מרשימות ביותר. עם זאת, העובדה כי מדובר בסוכרת שהושרתה על הכלבים ולא בסוכרת אנושית מסוג 1 מעלה את החשש כי במקרה של טיפול באדם, המערכת החיסונית תתקוף ותחסל את התאים המייצרים אינסולין שנוצרו בעקבות הזרקת הגנים. בכדי לבחון חשש זה, בכוונת החוקרים לבחון את השפעת הטיפול הגנטי על כלבים הסובלים באופן טבעי מסוכרת.
מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 14 חוות דעת )
"ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
ד"ר פבל ווסקובויניק
ד"ר פבל ווסקובויניק רפואת שיניים
5.0
( 6 חוות דעת )
"קבלתי יחס מצויין ומתחשב עים כל תשומת הלב והרגישות שנדרשת בעבודה כזאת ממליץ מאוד"
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו