דלג לתוכן

סרטן שד וטיפולי פוריות

סרטן שד וטיפולי פוריות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/12/2009 תאריך עדכון: 10/05/2021
3 דקות קריאה

במרבית המקרים, הטיפול במחלת סרטן השד כולל בתוכו טיפולי כימותרפיה, טיפולי הקרנה, או שילוב של שניהם גם יחדיו. טיפולים אלה יכולים להשפיע על מערכת הרבייה, וכתוצאה מכך לפגוע בפוריות שלך.

טיפולים כימותרפיים כוללים בתוכם שימוש בתרופות אשר תפקידן לחסל את התאים הסרטניים המתחלקים ומתרבים במהירות. אולם, תרופות אלה מחסלות בדרך גם כמה מן התאים הבריאים, הכוללים בתוכם גם את אלה אשר אחראים על ייצור הביציות, שגם הם תאים אשר מתחלקים במהירות. 

סוג התרופה או התרופות אשר ניתנות לך במהלך הטיפול הכימותרפי, משך תקופת הטיפול, כמו גם גיל המטופל בזמן קבלתם של הטיפולים יכולים להשפיע על הפוריות של אותו האדם. במקרים מסוימים, ההשפעות של הטיפולים הכימותרפיים יכולים הם זמניים בדרך כלל, אולם הם יכולים להיות תמידיים.

טיפולי הקרנה הם הדרך לטפל במחלה בעזרת קרינה (קרניים בעלות רמת אנרגיה גבוהה) או שימוש בחומרים רדיו אקטיביים. הקרינה הורגת את התאים הסרטניים על ידי התערבות בתהליך הגדילה וההתחלקות שלהם. 

הסיכוי להתפתחות בעיות במערכת הרבייה כתוצאה מקבלת טיפולי הקרנה אינו גדול כמו בעת קבלת טיפולים כימותרפיים, וזאת מכיוון שהאזור אשר נפגע על ידי הקרינה מרוחק מאזור אברי הרבייה. אולם, מכיוון שהקרינה חודרת בדרך כלל גם דרך הרקמה הבריאה, ניתן לצפות פגיעה גם ברקמות אשר נמצאות מסביב לאזור המוקרן, דבר אשר יכול להוביל לכדי אי פוריות על בסיס זמני או קבוע.

גורמים אשר יכולים להשפיע על החשק המיני מהווים גם הם גורם חשוב עבור מי שחפצה להיכנס להיריון. לדוגמא, ייתכן והירידה בחשק המיני באה כתוצאה מסיבוכים ותופעות הלוואי של הטיפולים בסרטן השד. הדבר יכול לבוא כתוצאה משינויים הורמונאליים אשר נגרמים כתוצאה מן הטיפולים, או כתוצאה מעייפות אשר נלווית בדרך כלל לטיפולים השונים במחלת הסרטן.

יתר על כן, הכאבים אשר מלווים את המחלה עצמה, או תופעות הלוואי של הטיפולים בסרטן השד, במיוחד כאשר מדובר בטיפולים כימותרפיים, יכולים לגרום להופעתן של בחילות. הדימוי העצמי חשוב לא פחות. סרטן השד והטיפולים אשר מלווים אותו יכולים להותיר צלקות גופניות כמו גם נפשיות. הזמן, כמו גם פנייה לייעוץ, יכולים לסייע להתגבר על האתגרים הנפשיים אשר כרוכים בהתמודדות עם המחלה.

עלייך לשוחח עם הרופא המטפל בך על החששות שלך לגבי הפגיעה בפוריות, עוד בטרם תתחילי את הטיפולים במחלת סרטן השד.

האם ניתן לשמר את הפוריות לאחר טיפולים בסרטן השד?

ישנן מספר אפשרויות על מנת להגדיל את הסיכויים להיריון עתידי אצל נשים אשר עברו טיפולים של סרטן השד:

  • הקפאת עוברים. הקפאת עוברים משמעותה הקפאה ושימור של ביציות מופרות (עוברים) על מנת להשתמש בהן בעתיד. ניתן יהיה בעתיד להשתיל את העוברים ברחמה של אישה אשר החלימה מסרטן השד לאחר קבלת סדרה של טיפולים, או שניתן להשתמש באם פונדקאית (אישה אשר תישא את העובר ברחמה כאשר האם הביולוגית אינה מסוגלת לכך). ביציות אשר אינן עברו תהליך של הפרייה הן שבריריות יותר ועלולות להינזק במהלך תהליך ההקפאה. עקב כך הקפאה של ביציות בלבד אשר אינן מופרות היא יעילה הרבה פחות.
    שיפורים בטכניקות של סיוע בתהליך ההפרייה, כגון הפריית מבחנה (תהליך אשר בו מכניסים למבחנה אלפי פריטים של זרע גברי יחד עם ביצית אחת) ותהליכי הזרעת ביצית (תהליך אשר בו הזרע מוזרק ישירות אל תוך הביצית), שיפרו לעין שיעור את יכולת ייצור העוברים לצורך הקפאה לשימוש עתידי.
  • שימוש בתרופות כימותרפיות אשר רעילות פחות. ישנן מספר תרופות כימותרפיות שידוע כי הן גורמות לנזקים פחות קשים לאיברי הרבייה, אך צריך לקחת בחשבון שקבוצת תרופות זו גם יעילה פחות בטיפול במחלת הסרטן. הרופא האונקולוג שמטפל בך יכול לייעץ לך האם קבוצת התרופות הכימותרפיות הפחות רעילות היא בגדר אפשרות טיפול במחלת סרטן השד.

החוקרים מחפשים כיום אחר טיפולים במחלת הסרטן אשר יסבו פחות נזקים לאיברי הרבייה. אלה כוללים בין השאר:

דיכוי הורמונאלי של איברי הרבייה. הגישה כוללת שימוש בהורמונים על מנת להכניס את מערכת הרבייה למצב רדום (לא פעיל), כלומר הפסקת הייצור של הביציות. על פניו נראה כי הליך זה מגן על התאים אשר אחראים על ייצור הביציות (תאי הנבט) מפני פגיעה על ידי הטיפול הכימותרפי.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 33 חוות דעת )
"רופאה מקסימה, נעימה ומקצועית, ניגשת לכל בעיה ברגישות ותושיה."
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו