התינוק נושם? הפרעת חרדה לאחר לידה
אימהות טריות רבות בודקות שוב ושוב אם הרך הנולד עדיין נושם. אחרות חרדות מחשיפה לחיידקים וזיהומים ומעקרות באובססיביות את המוצץ והבקבוקים. מחקר חדש מצא כי הגיע הזמן לדבר בנוסף לדיכאון לאחר לידה גם על הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) לאחר לידה
אימהות טריות רבות בודקות שוב ושוב אם הרך הנולד עדיין נושם. אחרות חרדות מחשיפה לחיידקים וזיהומים ומעקרות באובססיביות את המוצץ והבקבוקים. מחקר חדש מצא כי הגיע הזמן לדבר בנוסף לדיכאון לאחר לידה גם על הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) לאחר לידה.
מחקר שנערך ביוזמת בית הספר לרפואה של אוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו מצא כי שיעור התסמינים של הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) בקרב נשים לאחר לידה גבוה משמעותית מזה שאנו רואים באוכלוסייה הרחבה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת הרפואי The Journal of Reproductive Medicine.
המחקר המדובר הוא מחקר ארוך הטווח הראשון שנערך על סימפטומים של הפרעה טורדנית-כפייתית אחרי לידה. הממצאים שלו מצביעים על כך שבבחינת שני מועדים - שבועיים וחצי שנה לאחר הלידה, 11% מהנשים הראו סימפטומים של הפרעה טורדנית-כפייתית בהשוואה ל- 2-3% באוכלוסייה הרחבה.
החוקרים מציינים כי סימפטומים כמו פחד מפציעה של התינוק וחשש מחשיפה לחיידקים הם לרוב זמניים, עלולים להיגרם בעקבות שינויים הורמונליים של האם לאחר הלידה והם תגובה טבעית של האם הדואגת לרך הנולד. עם זאת, במידה וההתנהגויות הכפייתיות מפריעות לתפקוד האם, הן עלולות להצביע על הפרעה פסיכולוגית.
אובססיה מוגדרת כמחשבה או דימוי טורדני המעלים את תחושת החרדה, בעוד שקומפולסיה היא תגובה או התנהגות כפייתית הבאה לנסות ולשכך את החרדה. כך, למשל, אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית חוששים מחשיפה לחיידקים והמחשבה כי כל מה שהם נוגעים בו נגוע במרבצי חיידקים גורמת להם לשטוף את ידיהם שוב ושוב עד גרימת נזק לרקמת העור בידיים.
מחקרים רבים מראים כי הפרעה טורדנית-כפייתית עלולה להתעורר לאחר חוויית מצוקה עמוקה. הריון ולידה, חוויות הנחווית על ידי נשים רבות כלא פשוטות, עלולות לעורר את ההפרעה אצל נשים בעלות נטייה להפרעה זו.
החוקרים מציינים כי המחשבה השכיחה ביותר שדווחה על ידי האימהות היתה חשש מלכלוך וחיידקים, אשר לווה בהתנהגויות כפייתיות כדי להיות בטוחות שלא עשו טעות. כך, למשל, האימהות בדקו שוב ושוב אם המוניטור העוקב אחר נשימת התינוק עובד, אם דופן העריסה נעולה ולא יכולה להיפתח, או אם הבקבוקים חוטאו כהלכה.
החוקרים מדגישים כי לנשים שפיתחו תסמינים של הפרעה טורדנית-כפייתית לאחר הלידה, עצם הידיעה שעם טיפול הולם התסמינים יכולים לעבור, הרגיעה והשיבה להן את הביטחון שאבד עקב המצב.
כ-50% מהנשים דיווחו חצי שנה לאחר הלידה על שיפור בסימפטומים, אולם בנקודת זמן זו חלק אחר מהנשים דיווחו על התפתחות של סימפטומים שכלל לא היו לאחר הלידה, אשר לפי החוקרים, ככל הנראה אינם תוצאה של שינויים הורמונליים וכי חלון הסיכון לפתח הפרעה טורדנית-כפייתית לאחר לידה עומד על עד כשנה לאחר האירוע. עוד מצאו החוקרים, ש- 70% מהנשים שנמצאו כסובלות מהפרעה טורדנית-כפייתית הציגו גם סימפטומים של דיכאון.
החוקרים מסכמים כי מחקר זה מצביע על בעיה שהמדע כמעט ולא נדרש לה עד כה - הפרעה טורדנית-כפייתית לאחר לידה – אשר עלולה להיות פן נוסף של דיכאון לאחר לידה, רק בווריאציה שונה מהדיכאון לאחר לידה הקלאסי.