חלק מגורמי הסיכון של מחלות לב הם מולדים ולכן בלתי הפיכים ולא נתונים לשליטתנו, אולם חלק גדול יותר מגורמי הסיכון הם הפיכים.
מודעות ואורח חיים בריא בשילוב טיפול תרופתי יכולים להפחית את השפעתם של גורמים אלו ואף לעצור התפתחות מחלות לב ששורשיהן גנטיות.
גורמי סיכון לא הפיכים:
גיל: גברים מגיל 45 ונשים מגיל 55 נכנסים באופן אוטומטי לקבוצת סיכון.
היסטוריה משפחתית: גברים ונשים שיש במשפחתם נטייה גנטית של מחלות לב נחשבים אף הם לקבוצת סיכון.חשוב להבין שגם גורמי הסיכון הבלתי הפיכים אמנם גזרת הגורל, אבל מידת השפעתם ועוצמת הביטוי הרפואי שלהם כן תלויים בנו.
הגורמים הללו לא מובילים בהכרח אל מחלות לב. הקפדה על אורח חיים בריא, יחד עם בדיקות שגרתיות אצל הרופא וטיפול תרופתי במקרה הצורך יכולים למנוע את התפרצות המחלה.
גורמי סיכון הפיכים:
גורמים אלו נמצאים בשליטתנו. טיפול בהם עשוי להוביל להאטה משמעותית בתהליך התקדמות מחלת טרשת העורקים.מחקרים רבים הוכיחו כי האטת התהליך יכולה לתרום לשיפור איכות ואורך החיים של חולים שונים.
השמנה- מחקרים מראים כי עודף משקל ועודפי שומן, במיוחד סביב איזור המותניים, מגדילים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.כדי להימנע ממצב של השמנה יש להקפיד על דיאטה עשירה בירקות ופירות, בסיבים תזונתיים ובדגים.
כמו כן, מומלץ לאמץ אורח חיים הכולל פעילות גופנית מספר פעמים בשבוע.
עודף שומנים בדם- עודף כולסטרול רע ורמת טריגליצרידים (שומני הדם) גבוהה עלולים לגרום להצטברות של שומנים בדופן כלי הדם שגורמת להיווצרות טרשת עורקים.
כדי להיזהר מעודף כולסטרול עלינו להמעיט באכילת מוצרים שומניים מן החי כגון בשר אדום, ביצים וגבינות שמנות. רצוי גם להימנע מאלכוהול, המעלה את רמת הטריגליצרידים בדם.
אנשים בעלי נטייה לרמת כולסטרול גבוהה צריכים להיבדק באופן קבוע אצל רופא כדי לעקוב ולשמור על רמה תקינה.
עישון- מעבר לנזקי העישון המוכרים והידועים, העישון עלול לגרום להגברת הצמתת טסיות הדם, דבר המאיץ את התקרשותו ובעצם עלול להוביל להתפתחות של טרשת עורקים.
חשוב לדעת כי כשליש ממקרי המוות ממחלת לב נגרמים מעישון. הפסקת העישון מקטינה את הסיכון ללקות במחלת לב עד כדי היעלמותו בתוך שנתיים עד חמש שנים מהפסקת העישון.
יתר לחץ דם- לחץ דם גבוה מביא לפגיעה מתמשכת בכלי הדם ועלול לגרום לחסימתם – חסימה זו היא טרשת עורקים. הסיבות ללחץ דם גבוה הן שונות, אך גם פה אורח חיים בריא בשילוב עם תזונה נכונה ותרופות עוזרים להוריד את ערכי לחץ הדם לרמתם התקינה.
גורם משמעותי נוסף בשיפור לחץ הדם הוא הפחתת לחץ. אנשים שחווים לחץ ומתח נפשי בתחומי החיים השונים סובלים לעיתים מלחץ דם גבוה. במרוץ המטורף בין העבודה, המשפחה והחיים בכלל, חשוב לשמור על שעות שינה, מנוחה נכונה ופעילויות שמרגיעות אותנו: יוגה, מדיטציה או תחביבים אחרים שטובים לגוף ולנפש.