דלג לתוכן

צרבת - זה בוער ולא עוזב

צרבת - זה בוער ולא עוזב

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/12/2009 תאריך עדכון: 25/11/2020
2 דקות קריאה

30% מהציבור הבוגר בארץ סובלים ממצב של צרבת, אבל לא תמיד מבין למה. בין הגורמים העיקריים לתופעה הכואבת - מאכלים שומניים ומתובלים, משקאות אלכוהוליים וקפה, עישון וכן עודף משקל . לכבוד חג החנוכה שעבר ושלל מאכלי החג עתירי השמן שאכלנו – קצת על צרבת ואיך אפשר להימנע ממנה. 

אחד מכל שלושה אנשים סובל ממצב של צרבת. התדירויות אמנם משתנות אבל התוצאה זהה. תחושת הצריבה והבערה מתחילה ברום הבטן ומתפשטת כלפי מעלה אל מאחורי עצם החזה וכלפי הצוואר – זוהי צרבת.
היא מופיעה בדרך כלל כשעה לאחר הארוחה ונמשכת בין מספר דקות ועד יותר משעה, ומלווה לעתים קרובות בתחושת חומציות בפה.

מה גורם לצרבת?

"צרבת היא התסמין העיקרי של תסמונת החזר קיבה ושט GRED . תסמונת זו מאופיינת בתסמינים הנגרמים כתוצאה מחזרת תוכן הקיבה החומצי אל תוך הושט ולעתים אף ללוע ולדרכי הנשימה העליונות. הגורם העיקרי לתסמונת הוא תפקוד לקוי של הסוגר הושטי התחתון. 

סוגר זה מורכב משריר טבעתי הנמצא במעבר שבין הוושט לקיבה ותפקידו למנוע חזרת תוכן הקיבה אל תוך הושט. תפקוד לקוי של סוגר זה מאפשר לתוכן הקיבה המכיל חומצה ואנזימי עיכול לחדור אל הוושט ולגרום לתסמינים ולעתים אף לנזק לרירית", מסביר ד"ר מנחם מושקוביץ, גסטרואנטרולוג מהמרכז הרפואי תל אביב ע"ש. סוראסקי

מי סובל מצרבת?

תופעת צרבת שכיחה בקרב נשים וגברים כאחד ובכל שכבות הגיל. מסקר שנערך בישראל עולה, כי כ-30% מהציבור הבוגר בארץ סובלים מצרבת בדרגות שונות. רובם חווים צרבת בתדירות של פעם בשבוע עד פעם בחודש. כ-13% מהם סובלים מצרבת בתדירות של פעם בשבוע או יותר.

אפשר להפסיק לסבול – איך נמנעים מצרבת?

"הטיפול במצב של צרבת תלוי בתדירות הישנות התקפי הצרבת וחומרתם, עבור מקרים של צרבת קלה, מספיקים לרוב שינויים בתזונה ובאורח החיים, כמו למשל, הפחתת משקל, הפסקת עישון והימנעות ממאכלים מסויימים מתובלים ושומניים), ובשלב השני ניתן ליטול תרופות סותרות חומצה (המבוססות על אלומיניום ומגנזיום או על קלציום קרבונט), מספר פעמים ביום, המטפלות בצרבת לאחר שהחלה באמצעות נטרול החומצה למשך מספר שעות מועט. 

לסובלים הכרוניים ממצב של צרבת, כדאי ליטול תרופות המפחיתות את הפרשת החומצה בקיבה ואשר מטפלות בצרבת בטרם החלה. קיימות כיום תרופות מהדור החדש הכוללות תרופות המבוססות על מולקולת האומפרזול, כגון, אומפרדקס Z שאינה מצריכה מרשם רופא, תרופות אלו מונעות הופעת צרבת עד ל-24 שעות, על-ידי נטילת כדור פעם אחת ביום", מסביר ד"ר מושקוביץ.

שינוי באורח החיים מונע צרבת

שנו את אורח החיים שלכם - הפחיתו משקל עודף, הפסיקו לעשן, הרבו בפעילות גופנית.

משקאות מוגזים, משקאות אלכוהוליים, מאכלים מתובלים ועתירי שומן כל אלו הם גורמים עיקריים להופעת הצרבת – וכדאי להימנע מהם.

ובכלל לקראת החג הקרב – אל תאכלו הרבה מדי, המשימה אמנם לא פשוטה, אך שכרה בצידה. ארוחות החג מלאות וכבדות, מאכלי החג, ובראשן סופגניות ולביבות עתירות שמן – "מזמינות" צרבת, לכן, הקטנת גודל המנות תסייע לגוף להתגבר על הצרבת, אבל גם עם העליה במשקל.גם שתיית יין או משקאות אלכוהוליים אחרים שנהנים מהם בחג במיוחד, מזרזים תופעת צרבת, היות והם גורמים להרפיית הטבעת השרירית וחדירת חומצת הקיבה לאזור הושט.כדאי להימנע מאכילה לפחות שעתיים – שלוש לפני השינה

והחשוב מכל – לחץ הוא גורם משמעותי להתגברות צרבות – ישנם דרכים שונות להתמודדות עם לחצים בחיים, כדאי לאמץ אחת מהן.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 51 חוות דעת )
"ד"ר יעיש היא רופאה בחסד עליון ואני מודה על היום שהחלטתי להיות מטופלת שלה."
ד"ר מאיר קרופסקי
ד"ר מאיר קרופסקי ריאות
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד״ר קרופסקי, הרשים אותי מאד כמומחה בתחומו, עם ידע רפואי נרחב ביותר. במקביל ״ולמרות״ מומחיותו, הוא צנוע, אנושי, ואמפטי ביותר. שלא נזדקק לו ולדומיו, אך אם וכאשר נזדקק, הוא כתובת ראויה ומומלצת ביותר."
ד"ר יואב איזנברג
ד"ר יואב איזנברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר בשרותי בריאות כללית, תל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו