דלג לתוכן

10 סיבות להפרעות שינה

פעמים רבות אנו מוצאים עצמנו מתהפכים מצד לצד במיטה ומתקשים להרדם, מקיצים במהלך הלילה וגוררים את העייפות ליום שלמחרת. האם זה נורמלי ומה גורם לכך?

מאת: מרגנית בניש מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/08/2013 תאריך עדכון: 22/11/2020
2 דקות קריאה
פעמים רבות אנו מוצאים עצמנו מתהפכים מצד לצד במיטה ומתקשים להרדם, מקיצים במהלך הלילה וגוררים את העייפות ליום שלמחרת. האם זה נורמלי ומה גורם לכך?


הפרעת שינה (אינסומניה) מוגדרת כבעיה בהירדמות ו\או במהלך השינה ויכולה להיות זמנית (מספר ימים עד חודש) או כרונית (מעל חודש). הפרעת שינה כוללת את הבעיות הבאות: קושי בהירדמות, קושי בשמירה על מצב שינה, התעוררות מוקדמת, איכות שינה גרועה ולא מרעננת.


מי נמצא בסיכון מוגבר לסבול מהפרעות שינה?


הפרעות שינה יכולות להופיע אצל כל אחד, ונפוצות יותר בקרב מטיילים, עובדי משמרות, קשישים, נשים בהריון, נשים בגיל המעבר (מנופאוזה), אנשים הצורכים סמים ממכרים, אלכוהוליסטים, נוטלי תרופות לטיפול במחלות כרוניות, בעלי עודף משקל.


הפרעות שינה קצרות טווח או חולפות יכולה להופיע במצבים הבאים:


• תגובה זמנית למצבי לחץ, ייתכן כחלק מהפרעת הסתגלות- המצבים יכולים להיות מחלה חריפה, פציעה קשה או ניתוח, אובדן של אדם קרוב או מקום העבודה.

• ג'ט- לג לאחר טיסה ארוכה.

• שינויים בשעות המשמרות בעבודה (ההפרעה לא עוברת אם לא שומרים על דפוס עבודה קבוע).

• סביבת שינה לא נעימה – מקום לא מוכר, רעשים חזקים, טמפרטורה גבוהה או נמוכה מידי בחדר השינה.

• צריכה של חומרים מעוררים ביתר, דוגמת קפאין וניקוטין, יכולה לשבש את מחזור השינה.

• גמילה מתרופות או סמים.

• שהות באיזורים הרריים גבוהים מאוד.


אם בעיות השינה אינן חולפות תוך חודש ימים, הפרעת השינה מוגדרת ככרונית, וייתכן שבבסיסה עומדות בעיות רפואיות וכדאי לפנות לרופא.


סיבות להפרעת שינה כרונית:


• מצבים פסיכיאטריים מהווים את רוב הגורמים המזוהים להפרעת שינה כרונית. מצבים אלו כוללים הפרעת חרדה והפרעת מצב רוח כמו דיכאון מאניה דיפרסיה, חשיפה ללחץ פסיכולוגי כרוני, והפרעות פסיכוטיות דוגמת סכיזופרניה.


• דום נשימה חסימתי - הפרעת נשימה המתבטאת בנחירות ועייפות קיצונית במהלך היום. בחולים אלו, יש חסימה בדרכי האוויר (עקב בעיה אנטומית או השמנה), ובמהלך השינה המוח "מעיר" את האדם הישן כאשר רמות החמצן בדם נמוכות מידי, על מנת שיחזור לנשום באופן תקין. התעוררויות אלו יכולות לקרות עשרות פעמים בלילה אחד. בין המצבים הקשורים להפרעה זו ניתן למנות מחלת לב, יתר לחץ דם, והשמנה משמעותית.


• כאבים: כל מצב הגורם לכאבים יכול למנוע מהסובל את התנוחה המתאימה והנוחה לשינה, ובנוסף הכאבים עלולים להעיר משינה.


• שינויים ברמת ההורמונים: בנשים בגיל הפריון סביב מועד הביוץ, קבלת הווסת, ובמהלך ההריון, עלולות לסבול משינויים בדפוסי השינה עקב שינויים הורמונלים (למשל עליה ברמת הפרוגסטרון מעודדת שינה). בגיל המעבר, נשים רבות חוות בעיות שינה, בעקבות גלי החום, ההזעה והרגשת החרדה, ולרוב הפרעת השינה חולפת.


מחלת ריפלוקס - יכולה לגרום להתעוררות משינה גם ללא הרגשת הצרבת המוכרת. חוקרי שינה מציינים שהבעיה די שכיחה, ושעד 25% מהאנשים שמדווחים על איכות שינה ירודה ללא כל אבחנת רקע רפואית למעשה סובלים מריפלוקס וושטי.


• מחלת ריאות חסימתית כמו COPD או אסטמה - שכיבה על הגב מחמירה את הסימנים הכוללים שיעול טורדני והפרשת ליחה. ייתכן גם שהשיעול הוא תגובה אלרגית לאלרגנים המצויים בכלי המיטה או בחדר השינה. חשוב לציין ששיעול טורדני המעיר משינה יכול להיות הסימן הראשון לאסתמה בלתי מאובחנת בילדים. 


תסמונת הרגל הקופצת - דחף עז ובלתי נשלט להזיז את הרגליים, המוחמר בלילה. אין סיבה ברורה למצב הזה אולם הדחף עלול להדיר שינה מעיני הסובלים, והקפיצות ברגליים מעירות משינה.


• מחלות ניווניות של מערכת העצבים, דוגמת פרקינסון ואלצהיימר. פעמים רבות, הופעת נדודי השינה בחולי האלצהיימר מהווים את הגורם המכריע לבני המשפחה בהחלטה האם להעביר את החולה למוסד סיעודי. 


• גידולים במוח, שבץ, טראומה.


• תרופות כרוניות: ביניהן ניתן למנות תרופות נוגדות דיכאון (כגון בופרופיון ופלואוקסטי), תיאופילין, תרופות אנטי-אפילפטיות, תרופות לטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס, אנטיביוטיקות מסויימות, תרופות חוסמות רצפטורים בטא-אדרנרגים ותרופות בטא-אגוניסטיות.

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל דוברוסין
ד"ר מיכאל דוברוסין פסיכיאטריה
פסיכיאטר/פסיכוגריאטר, עצמאי בקליניקה פרטית, פסיכיאטר עצמאי בקופ"ח מכבי, יועץ במע' שיקום פסיכיאטרי ארצי של משרד הבריאות
ד"ר יעל קולסקי
ד"ר יעל קולסקי פסיכיאטריה
רופאה פסיכיאטרית
ד"ר אולגה קובלצ׳וק
ד"ר אולגה קובלצ׳וק פסיכיאטריה
פסיכיאטרית של הילד והמתבגר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול במיגרנות, הפרעות שינה וטינטון בנוירופידבק

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו