האמת על שתלים דנטליים
הדעה הרווחת בציבור על שתלים דנטאליים, היא שמטרתם לתפקד כדמויי שן. אך למעשה שתל דנטלי מדמה שורש או "עמוד", עליו ניתן לבנות אחד ממגוון פתרונות שיקומיים.
הדעה הרווחת בציבור על שתלים דנטאליים, היא שמטרתם לתפקד כדמויי שן. אך למעשה שתל דנטלי מדמה שורש או "עמוד", עליו ניתן לבנות אחד ממגוון פתרונות שיקומיים.
לאיזה גיל מתאימים שתלים דנטליים?
ניתן לבצע שיקום על גבי שתלים דנטליים החל מסביבות גיל 18, בו הלסתות מסיימות את התפתחותן ועד לגילאים מבוגרים בהם ניתן להשתמש בשתלים גם לצורך אחיזת תותבות.
אילו אפשרויות שיקום קיימות על גבי שתלים?
על גבי שתל בודד ניתן לבנות כתר בודד, למשל במקרים בהם לא מעונינים או לא ניתן להשחיז שיניים. או למשל משני צידי חוסר שן לצורך בנית גשר - ניתן לבנות גשר על גבי שני שתלים או יותר (במיוחד במקרים בהם ישנו חוסר שיניים אחוריות ולא ניתן להשתמש בשיניים כמאחזות לגשר).
עוד ניתן להשתמש בשני שתלים לחיבור מאחזים מדוייקים לאחיזת תותבת, ארבעה שתלים או יותר לחיבור תותבת על בר ועד לגשר טוטאלי להשלמת כתרים ללסת שלמה על גבי שמונה שתלים או יותר.
מדוע לעשות שתלים לאחיזת תותבת ולא להסתפק ברכס העצם כפי שנהגו עד לשנים האחרונות?
באין גרוי ליצירת עצם בעזרת תפקוד השיניים, נספג רכס העצם עם הזמן והתותבת מתחילה לזוז בפה ולגרום לפצעים ולאי נוחות. לעומת זאת, השתלים שומרים בפני ספיגת רכס העצם וגם אוחזים בתותבת ומקנים לה יציבות בעזרת מסוגים שונים.
כיצד צריך לתחזק את השתלים ואת מה שעליהם?
למעשה אותם הגורמים לאיבוד השיניים, יגרמו גם לכישלון השתלים, קרי דלקת חניכיים.
ללא תחזוקה קפדנית (ניקוי על ידי שיננית וצחצוח עצמי), תתפתח דלקת חניכיים מסביב לשתלים ובעקבותיה תתרחש ספיגת עצם (העצם האוחזת את השתלים) והשתל יאבד אחיזתו.
אך להבדיל משיניים, אין בשתלים סכנה לעששת (ריקבון השיניים).
מה ניתן לעשות אם אין מספיק עצם להשתלה?
ניתן היום במקרים מסוימים לעודד יצירת עצם במקומות של חוסר עצם או להעביר
בלוק עצם מאיבר אחר (למשל מהסנטר או מהירך) או להשתמש בתחליפי עצם המוחלפים עם הזמן בעצם עצמית.
מי לא מתאים להשתלה?
בעיקר חולי סוכרת לא מאוזנת, במעשנים כבדים יורד סטטיסטית אחוז ההצלחה, מתרפאים עם הגיינה אורלית ירודה וחוסר מודעות יאבדו את השתלים כפי שאיבדו את השיניים.
מאת: ד"ר רוני אמיד, מנהל תחום אסתטיקה דנטאלית