מדריך לטיפולי שיניים בהריון
עבור נשים רבות, תקופת ההריון מלווה בחששות שונים בכל הקשור לשיניים ובריאות הפה. עד איזה שלב ניתן לעבור טיפולי שיניים? באילו תרופות מותר להשתמש? ומה ההשפעות על העובר?
עבור נשים רבות, תקופת ההריון מלווה בחששות שונים בכל הקשור לשיניים ובריאות הפה. עד איזה שלב ניתן לעבור טיפולי שיניים? באילו תרופות מותר להשתמש? ומה ההשפעות על העובר?
מיתוס רווח בציבור מקשר בין הריון לבין איבוד שיניים, כתוצאה מאיבוד סידן לטובת העובר. חשוב לדעת שבניגוד לעצמות, השן אינה משתתפת במחזור הסידן בגוף ואינה מאבדת סידן ולכן גם אינה נפגעת מקליטת סידן רבה על-ידי העובר.
לעומת השיניים, במהלך ההריון בהחלט תיתכן פגיעה בחניכיים. דלקת החניכיים עשויה להתגבר במהלך היריון כתוצאה מהשינויים ההורמונליים. ההפרשה המוגברת של הפרוגסטרון (הורמון המין הנשי) גורמת להחמרת תהליכים דלקתיים וביניהם דלקת חניכיים. כך שאותה כמות חיידקים הקיימת בפה בדרך-כלל עלולה לגרום בהריון לדלקת חניכיים חמורה הרבה יותר.
דלקת החניכיים יכולה להתבטא ברמות שונות: החל מחניכיים נפוחים, אדומים ומדממים ועד לרמה חמורה המלווה באיבוד העצם האוחזת את השיניים בלסת וכתוצאה מכך איבוד יציבות השיניים.
דלקת חניכיים בהריון עלולה לגרום להופעת גידולים בצורת גושים אדומים וכהים, הנקראים גם גידולי הריון. מדובר למעשה בצמיחה של רקמה דלקתית.
גושים אלו הצומחים מהחניכיים עלולים לגרום לאי נוחות, דימומים וכאב, לעיתים עד לצורך בכריתתם.
דלקות בחניכיים יכולות להיגרם מהצטברות חיידקים בין השיניים כתוצאה מסתימות לקויות, מוקדי עששת, כתרים לא תקינים או מהצטברות חיידקים על גבי הלשון. לפיכך מומלץ להגיע לרופא השיניים לפני ההריון (במידה וזהו הריון מתוכנן) על מנת להכין את הפה ולהביאו למצב אופטימאלי. זאת משתי סיבות עיקריות:
א. הקטנת האפשרות והצורך בטיפול במהלך ההיריון.
ב. לטפל בעששת בסתימות ובכתרים הלקויים בהם מצטברים חיידקים ושאריות המזון.
במהלך ההיריון יש להגיע לטיפול שיננית אחת לטרימסטר וכן לצחצח ולשמור בקפדנות על השיניים (הפרשת ההורמונים המוגברת תגרום לנזק רק אם התחזוקה לקויה ותאפשר התפתחות דלקת חניכיים).
חשוב להקפיד על צחצוח פעמיים ביום. נשים המפתחות בהריון רגישות לטעמים חריפים יכולות לעבור לצחצוח עם משחה בעלת טעם עדין.
במקרים של בחילות בצחצוח, במיוחד במהלך הטרימסטר הראשון, חשוב להקפיד לפחות על שטיפות עם מי פה המצמצמים את כמות החיידקים.
מכיוון שחיידקים רבים נמצאים על הלשון יש לנקות את הלשון פעם ביום עם מנקה לשון.
צילומי רנטגן
חשש נוסף רווח בציבור הנו החשש שמא קרינת הרנטגן המלווה את צילומי השיניים תפגע חלילה בעובר, משום שתאי העובר מתחלקים בקצב מהיר ורגישים לנזקי קרינה יותר מאשר רקמות אדם בוגר.
מחקרים בנושא זה הראו שבצילום רנטגן המצולם נכון, בחשיפה מינימלית ובכסוי בסינור עופרת אין חשש מפגיעה בעובר.
לשם השוואה – קרינת הרקע הטבעית הקיימת בעולם (שמקורה בין השאר הוא בכוכבים, מחצבים וחלקיקים רדיואקטיביים שבאויר) חושפת את איזור הרחם לכמות של פי 75 "יחידות קרינה" במהלך ההריון בהשוואה לסדרת צלומי סטטוס (14-16 צלומי רנטגן קטנים לכל הפה).
כך שאין סיבה לחשש מצלומי רנטגן הנחוצים לאבחנה ולקביעת הטפול הנכון ולמרות זאת מומלץ לצמצם ככל האפשר במספר הצלומים בהריון, לבצע צלומים בעזרת רנטגן דיגיטלי (מקטין את עצמת הקרינה בכ- 90%) ולכסות היטב את אזור הבטן בסנור עופרת.
טיפולי שיניים שניתן לבצע בהריון
ניתן לחלק את טיפולי השיניים בעת ההריון לשלושה סוגים:
1. טיפולי חרום – (כאבים עזים בשיניים, זיהומים, שיניים שנשברו, עששת מאד עמוקה) אין לדחות טפולים אלו ויש לבצעם תמיד.
2. טיפולי ביניים – עששת לא עמוקה, טיפולי חניכיים (ברמה שניתן לדחות). טיפולים אלו ניתן לדחות לאחר הלידה, במידה והם מתגלים בסמוך לסיום ההריון.
3. טיפולים שיקומיים – כתרים קבועים, גשרים, תותבות, שתלים – טיפולים אלו יש לדחות לאחר הלידה.
יש להתאים את הטיפולים בהתאם לחלוקת הטרימסטרים של ההריון, להוציא כמובן טיפולי חירום.
טרימסטר שני – זוהי התקופה הטובה ביותר לטיפול שיניים במהלך הריון. תקופת הבחילות עברה, תקינות ההריון מבוססת יותר ומאידך מבחינה גופנית, עדיין לא הגיע השלב בו האם עלולה לסבול מאי נוחות על כסא הטפולים, ניתן לבצע את הטיפולים החיוניים.
טרימסטר שלישי –לא מומלץ לבצע טיפולי שיניים. בתקופה זו הבטן גדולה מאד, לאם פחות נוח לשכב על כיסא הטיפולים (ישנם טיפולים המצריכים מהמטופל שכיבה במצב הפוך כאשר רגליו פונות כלפי מעלה) מומלץ לא להגיע עד שלב זה עם בעיות חריפות (למשל לא לדחות טיפול שורש עד סמוך למועד הלידה).
חשוב ליידע את הרופא על ההריון על מנת שיוכל לתכנן את הטיפולים בהתאם וישקול מתן חומרים שאינם עלולים לפגוע בעובר.
הרדמה מקומית
אין מניעה להשתמש בזריקות אלחוש להרדמה מקומית בזמן ההריון לגבי אשה בריאה במהלך הריון תקין. הימנעות מזריקות הרדמה יכולה להכניס את האשה למצבי לחץ שאינם רצויים לה ולעובר. מומלץ לא להשתמש בגז צחוק במהלך ההריון.
שימוש בתרופות
אין ליטול תרופות ללא התייעצות עם רופא הנשים המטפל ועם רופא השיניים, מכיון שתרופות עלולות לעבור את השליה ולהגיע לעובר, לכן יש להשתמש אך ורק בתרופות בטוחות ובמינון המומלץ .
ישנן תרופות העלולות לגרום לנזק בלתי הפיך לשיניים, למשל אנטיביוטיקה מסוג טטראציקלין העלולה לצבוע את שיני העובר בצבע ירוק וכן תרופה זו חשודה בעיכוב גדילת העצמות.
לא מומלץ להשתמש בפלואוריד במהלך ההריון, כמויות גבוהות מדי של פלואוריד עלולות לגרום לפלואוריזיס (עודף פלואור) ולצבוע את שיני העובר בצבע כהה.
מאת: ד"ר רוני אמיד, רופא שיניים, מנהל תחום אסתטיקה דנטאלית