דלג לתוכן

צבעי מאכל מגבירים הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים

מספר הילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז גדל בצורה ביותר בעשרות השנים האחרונות. לעלייה זו סיבות שונות, חלקן נובעות ככל הנראה משינויים סביבתיים, הקשורים בין היתר למזון אותו אנו אוכלים.

מאת: ד"ר בני רוטברג פסיכיאטר ילדים
תאריך פרסום: 23/10/2013 תאריך עדכון: 04/08/2019
3 דקות קריאה

מספר הילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז גדל בצורה משמעותית ביותר בעשרות השנים האחרונות. לעלייה החדה באבחון ההפרעה יכולות להיות סיבות שונות. חלקן נובעות ממודעות הולכת וגוברת להפרעה וחלקן קשורות, ככל הנראה, לשינויים סביבתיים.



בשינויים סביבתיים ניתן לכלול, בין היתר, שינויים במערכות החינוך, הרגלי הפנאי (בילוי יותר ארוך מול מסכי הטלוויזיה והמחשב) ושינויים בתזונה. השינויים בתזונה כוללים בין היתר צריכת צבעי מאכל מלאכותיים. במאמר זה נבחן את הקשר שבין צריכת צבעי מאכל מלאכותיים והפרעת קשב וריכוז.

השימוש בצבעי מאכל מלאכותיים גדל פי ארבע בממוצע בחמישים השנה האחרונות. צבעי מאכל מלאכותיים מיועדים לתת לאוכל מראה מושך יותר מכפי שהוא באפן טבעי ולשכנע אותנו לצרוך אותו. הם מצויים בשימוש רב באוכל מהיר (ג'אנק פוד), במיצים ממותקים, סוכריות וממתקים, דגני בוקר ועוד.

הסיכון לפגיעה בריכוז ובהתנהגות בעקבות שימוש בתוספי מזון



בשנת 1973 טען רופא בשם בנימין פיינגולד כי קשיי התנהגות, ריכוז ולמידה נבעו ממזונות מסוימים ומשימוש בצבעי מאכל וחומרי טעם מלאכותיים. הוא ביסס את דבריו על תצפיות שערך בילדים והמליץ על דיאטה ללא מאכלים אלה. ד"ר פיינגולד אף דיווח בהמשך ששני שליש מהילדים שטיפל בהם השתפרו בעקבות דיאטה זו.

תיאוריו של ד"ר פיינגולד עוררו עניין אצל הורים רבים אך גם התנגדות משמעותית של אנשי תעשיית המזון, אשר טענו כי אין די מחקר רציני לתמוך בדיאטת פיינגולד והעניין בדיאטה פחת בשנות השמונים.

בעשור האחרון הצטברו עדויות ממחקרים נוספים ואמינים יותר אשר הצביעו על כך ששימוש בצבעי מאכל מלאכותיים אכן גורם נזק לילדים עם הפרעת קשב. הנזק מתבטא ביותר עצבנות, חוסר שקט וקשיי שינה.

אולם, נמצא כי לא כל הילדים עם הפרעות קשב וריכוז רגישים להשפעה של צבעי מאכל באותה מידה. ישנם ילדים בעלי רגישות גבוהה יותר לחומרים אלה וישנם ילדים עמידים יותר להשפעות השליליות של צבעי המאכל. בתחילה חשבו כי רק ילדים עם הפרעות קשב עלולים להיות מושפעים לרעה על ידי תוספי מזון מלאכותיים וצבעי מאכל אך לאחרונה התברר אחרת.

במחקר גדול שבוצע בבריטניה נמצא כי צבעי מאכל מלאכותיים עלולים לפגוע בריכוז ובהתנהגות של ילדים באפן כללי, כלומר, גם בילדים ללא הפרעת קשב וריכוז. שוב, יש חלק מהילדים שככל הנראה אינם רגישים לחומרים מלאכותיים במזון אך יש חלק לא מבוטל – בין שמונה אחוזים ועד לשליש מהילדים שכן רגישים לחומרים אלה ונפגעים מהם. חשוב להבהיר שאין הכוונה שהפרעת קשב וריכוז נגרמת על ידי צבעי מאכל, אולם צריכה של חומרים אלה עלולה להחמיר את קשיי הריכוז וההתנהגות אצל ילדים באפן כללי, וכן גם אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז.

חשוב לציין כי אבחון של הפרעת קשב וריכוז הוא עניין כמותי, בדומה למשל לאבחון של יתר לחץ דם. לכולנו יש לחץ דם, הבעיה היא כשהוא גבוה מדי. אדם עם לחץ דם גבולי עלול לעבור את הקו שבין לחץ דם תקין לגבוה בגלל גורמים סביבתיים כמו סטרס או עודף מלח.


בצורה דומה יכול גם ילד עם קשיי קשב וריכוז לעבור את גבול האבחון של הפרעת קשב וריכוז בשל צריכה של צבעי מאכל מלאכותיים. מכיוון שלא ידוע על ערך תזונתי חיובי כלשהו בצריכה של צבעי מאכל מלאכותיים נראה שנכון לצמצם ככול האפשר את השימוש בהם.





כיצד ניתן לצמצם את צריכת צבעי המאכל?



המפתח לצמצום השימוש בצבעי מאכל מלאכותיים הוא מודעות צרכנית. בארץ ובאירופה, ריכוזים והימצאותם של צבעי מאכל במזון מצויינים על גבי האריזה יחד עם שאר מרכיבי המזון. הם מצוינים במספר סידורי ולפניו האות E (כמו E102 –שהוא טרטרזין שמעניק למזון צבע צהוב בגוון לימון,E131 – שמעניק צבע כחול ואסור לשימוש בארה"ב, ועוד).

כשאתם יוצאים לקניות חשוב לחפש את רשימת המרכיבים הכתובה באותיות הקטנות על האריזה, לקרוא אותה ולוודא שהמוצר שאתם קונים אינו מכיל צבעי מאכל מלאכותיים.


בשל המודעות הגוברת לנזק האפשרי של צבעי מאכל מלאכותיים ישנו שימוש הולך וגובר בתחליפים טבעיים. במקרה כזה יצויין על האריזה ברשימת המרכיבים שהמוצר מכיל צבע מאכל טבעי ולעיתים זה ילווה בכיתוב בולט בנוסח "מכיל מרכיבים טבעיים בלבד" או "ללא צבעי מאכל מלאכותיים". כיום ניתן למצוא מאכלים רבים כולל ממתקים וחטיפים שהם נקיים מצבעי מאכל מלאכותיים. הפחתת השימוש בחומרים אלה יכולה לסייע לחלק מהילדים עם הפרעת קשב וריכוז וגם לילדים ללא אבחנה זו.

לקריאה נוספת:

Artificial food colors and attention-deficit/hyperactivity symptoms: conclusions to dye for. Neurotherapeutics. 2012 Jul;9(3):599-60

Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet. 2007 Nov 3;370(9598):1560-7.

Meta-analysis of attention-deficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, restriction diet, and synthetic food color additives. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2012 Jan;51(1):86-97.

מאת: ד"ר בני רוטברג, פסיכיאטר ילדים, מומחה לילדים ולמבוגרים

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.7
( 128 חוות דעת )
"רופא מדהים נותן הרגשה טובה ויחס אישי"
ד"ר מיכאל ירמייב
ד"ר מיכאל ירמייב פסיכיאטריה
מנהל יחידה במרכז לבריאות הנפש שער מנשה
ד"ר סמואל זיתון
ד"ר סמואל זיתון פסיכיאטריה
5.0
( 10 חוות דעת )
"היה טיפול אדיב, מקצועי, הקדיש זמן , סבלני, ומאוד אנושי. אמליץ עליו כפסיכיאטר מעולה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קשב וריכוז, ADHD

בניהול ד"ר גלעד חבצלת
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו