כל מה שרציתם לדעת על שחיקת שיניים
אחוז גדול מהאוכלוסייה סובל מבעיית הידוק ושחיקת שיניים. הגברת המודעות, ייעוץ פשוט ושינוי הרגלים יכולים לפתור את הבעיה.
אחוז גדול מהאוכלוסייה סובל מבעיית הידוק ושחיקת שיניים. הגברת המודעות, ייעוץ פשוט ושינוי הרגלים יכולים לפתור את הבעיה.
שחיקת שיניים (ברוקסיזם) והידוק לסתות עלולים להוביל לבעיות רבות במערכת הלעיסה. מצב זה מתרחש כאשר האמייל (חומר השן המגן עליה) נשחק וחושף את השכבות הפנימיות של השן: הדנטין ומוך השן.
אנשים שסובלים משחיקת שיניים מדווחים על רגישות גבוהה בשיניים השחוקות, שברים בכתרים ושתלים, כאבים באכילה, בעיות במפרקי הלסת וכאבים בשרירי הפנים והראש.
בין הגורמים המחמירים שחיקת שיניים, ניתן למנות מתח ואלכוהול. גם לאופן ההתמודדות האישי עם מתחים יש השפעה על שחיקת שיניים. כעסים ותסכולים שמודחקים במהלך היום עשויים להתבטא בהידוק הלסתות בלילה. ברוב המקרים ללא כל מודעות של האדם למתרחש.
איך מזהים שחיקת שיניים?
1. רעשים שלעיתים מלווים את השחיקה. בדרך כלל לא נשמעים על ידי האדם עצמו אלא על ידי הסביבה.
2. בסקירה של השיניים על ידי רופא שיניים ניתן לראות שהשיניים שטוחות וחסרות תלוליות.
3. במצב של שחיקת שיניים מוגברת, אפשר לזהות שצבע השיניים צהוב יותר. זאת מאחר והאמייל, שנותן לשן את צבעה הלבן, נשחק והשכבה הפנימית יותר – הדנטין, שצבעה צהוב, נחשפת.
4. חשיפה של הדנטין מייצרת גם רגישות בשיניים.
5. כאבים במפרק הלסת, שרירי הלסת וכאבי ראש.
איך מטפלים בשחיקת שיניים?
במהלך בדיקת שיניים שגרתית, רופא השיניים בוחן לרוב סימנים העשויים להעיד על שחיקת שיניים. לא כל סימן לשחיקה מעיד בהכרח על ברוקסיזם, ולכן אם קיים חשד לבעיה היא נבחנת לאורך מספר ביקורים, לפני מתן המלצה לטיפול.
במקרים בהם הבעיה מתמקדת בלחץ, המופעל בלילה, הטיפול המומלץ הוא שימוש בסד לילה (אשר יכול לשמש גם ביום לפי צורך).
סד לילה עשוי מחומר פלסטי שקוף ודק, אשר מותאם אישית למשנן של המטופל. ניתן להרכיב את הסד על הלסת העליונה או התחתונה. מטרת הסד היא לספוג את הלחצים המופעלים על השיניים ובכך למנוע את השחיקה.
במצבים מסוימים, שחיקת השיניים היא כל כך קשה, עד שיש צורך לבצע כיסוי מחדש של כל השיניים באמצעות כתרים. גם לאחר ביצוע הכתרים החדשים, מומלץ להשתמש בסד לילה על מנת למנוע את שבירת החרסינה. אחוז גדול מהאוכלוסייה סובל מבעיית הידוק ושחיקת שיניים. הגברת המודעות, ייעוץ פשוט ושינוי הרגלים יכולים לפתור את הבעיה.
מאת: ד"ר נועה לובושיץ-שון, רופאת שיניים, חברה בצוות מרפאת שיניים ד"ר אבירם פברי