דלג לתוכן

שוב לא שקט - על בקיעת שיניים אצל תינוקות

עד שהקטן התרגל לישון לילה שלם, פתאום הכל מתהפך שוב... תקופת בקיעת השיניים אצל תינוקות היא אחת הקשות בהתפתחות וכרוכה באי נוחות, כאבים והמון בכי. לא קל לתינוק וגם לא להורים. אז איך אפשר לעבור את בשלום?

מאת: ד"ר אמיר לביא
תאריך פרסום: 17/11/2013 תאריך עדכון: 16/01/2014
2 דקות קריאה

עד שהקטן התרגל לישון לילה שלם, פתאום הכל מתהפך שוב... תקופת בקיעת השיניים אצל תינוקות היא אחת הקשות בהתפתחות וכרוכה באי נוחות, כאבים והמון בכי. לא קל לתינוק וגם לא להורים. אז איך אפשר לעבור את בשלום?


בניגוד לדיעה הרווחת אודות תינוקות, ביום הלידה פיהם כבר מכיל למעשה את כל 20 שיני החלב הזמניות, אשר עתידות לבקוע דרך החניכיים בשנתיים וחצי הראשונות לחייהם.

באופן זהה לאיברים נוספים בגוף התינוק, גם השיניים מתחילות את התפתחותן בצורה הדרגתית, כבר בשלבי ההריון המוקדמים. לא כל השיניים נוצרות בתזמון זהה. כמו כן, מרבית השיניים מתחילות את התהליך בעודן ברחם ומסיימות אותו רק מספר חודשים לאחר הלידה.

השיניים הראשונות להתפתח הן החותכות ובהדרגה מצטרפות לתהליך גם שיניים אחוריות יותר. חלקן הכותרתי של השיניים הקדמיות מתחיל להסתייד ולהתקשות כבר בשבוע ה-14 להריון, ומסתיים בערך בגיל חודשיים.

עם השלמת כותרת השן, ממשיך התהליך בבניה של השורש. שלב זה מלווה בהתארכות השן בתוך הלסת ודחיקת חלקה העליון מחוץ לעצם ולכיוון החניכיים.

על אף שהמועד מגוון ונוטה להשתנות מילד לילד, מקובל לקבוע כי השיניים הראשונות לבקוע הן החותכות התחתונות ומיד אחריהן העליונות, בגיל 5-10 חודשים. מיד לאחריהן תבקע גם הטוחנת האחורית הראשונה בגיל שנה-שנה וחצי ובעקבותיה הניב. בקיעת שיני החלב מסתיימת עם הופעת הטוחנת השניה סביב גיל שנתיים ולא יאוחר מגיל 3.

איך נדע שהשיניים מתחילות לבקוע?


ילדים שונים נוטים לחוות את תהליך הבקיעה בצורה שונה. יחד עם זאת, לתזמון הצפוי להופעת השיניים הראשונות, עלולים להתלוות גם מספר סימנים חיצוניים והתנהגותיים. השיניים הראשונות יכולות להשתקף דרך רקמת החניכיים הרכה ולהקנות לה מראה בהיר במקצת ונפוח. בניסיון להקל על תחושת הלחץ בחניכיים נוטים חלק מהילדים לנשוך, ללעוס ולעסות את החניכיים בעזרת חפצים שונים. שינויים בהרגלים ובהתנהגות עלולים להופיע גם כן בדמות קשיי שינה, שינויים בתיאבון והפרשת רוק מוגברת.

איך מתמודדים עם הכאבים?


ניתן להקל במעט של כאבי בקיעת השיניים בעזרת כלים פשוטים. עיסוי של רקמת החניכיים באצבע נקיה או טבעת גומי יכולים להפעיל לחץ אשר יקל על כאבי בקיעת השן. באופן דומה, קומפרס קר ומעבר לדיאטה המכילה מזונות קשים יותר יפעילו גם הם גירוי משכך. ניתן גם ליטול משככי כאבים בסיסיים דוגמת פרצטמול ואיבופרופן.

ההיגיינה חשובה


שמירה על היגיינה אוראלית טובה חיונית גם בתינוקות עוד בטרם בקיעת השן הראשונה. שימוש בפיסת בד חדשה ונקיה להברשת ועיסוי רקמת החניכיים, תסייע במניעה של הצטברות פלאק חיידקי. עם הופעת השיניים, יש להצטייד במברשת קטנה ורכה לילדים, בעזרתה ניתן להבריש את השיניים והמרווחים שביניהן. כדאי להימנע בשלב זה משימוש במשחת שיניים עד להתפתחות רפלקסי שיעול הגנתיים ולמידה של המיומנות ליריקה.

בדיקות שגרתיות במרפאת השיניים מומלצות החל משלב הופעת השיניים הראשונות וחשיבותן בזיהוי נגעי עששת ראשוניים, אבחון של הפרעות שונות בסדר הבקיעה וההתפתחות ומתן טיפול מניעתי מוקדם.

כמו כן, הקניה של הרגלי היגיינה וצחצוח יומיומיים בשלב זה, ילוו את הילד גם בשנים הבאות ויסייעו בשמירה על בריאות הפה ומניעה של נזקים עתידיים לשיניים.


מאת: ד"ר אמיר לביא, רופא שיניים

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."
ד"ר לי הונג פן
ד"ר לי הונג פן רפואה סינית
בעלת תואר M.D מסין ופרופסור לרפואה סינית מסורתית
ד"ר מרק ברזינס
ד"ר מרק ברזינס קרדיולוגיה
קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו