דלג לתוכן

מחלות עור שכדאי לטפל בהן בחורף

ימות הקיץ החמים והלחים נגמרו והאוויר כבר יבש וקריר, שינוי המורגש גם בתאי העור שלנו. עור יבש וחשיפה מועטה לשמש עלולים להוות חיסרון עבור רובנו, אך זו יכולה להיות הזדמנות לטפל בבעיות עור שונות

מאת: פרופ' ארנון כהן
תאריך פרסום: 03/12/2013
3 דקות קריאה

ימות הקיץ החמים והלחים נגמרו והאוויר כבר יבש וקריר, שינוי שמורגש גם בתאי העור שלנו. עור יבש וחשיפה מועטה לשמש עלולים להוות חיסרון עבור רובנו, אך זו יכולה להיות הזדמנות לטפל בבעיות עור שונות. פרופ' ארנון כהן, מנהל יחידת עור במכון מור, מסביר על מחלות ובעיות העור שכדאי לטפל בהן דווקא בחורף


1. הבעיה: אקנה


אקנה הוא ריבוי פצעים מוגלתיים על הפנים, החזה, הצוואר והגב, המכונים גם חצ'קונים או פצעי בגרות. הסיבה העיקרית להופעה של פצעים אלו היא כאשר זקיקי השערה נחסמים ומופיעים נגעים המכונים קומדונים, ובהמשך עלול להופיע זיהום חיידקי משני. 


למה כדאי לטפל בחורף?

כדאי לטפל בתופעה בחורף במיוחד במקרים של בעיה קשה. מדובר בהליך שאורך מספר שבועות או חודשים וכדאי לנצל את תקופת החורף כדי לטפל בפצעים. אם אתם נוטלים תרופות פוטוסנסיטיסביות לטיפול באקנה ובפצעים, החורף היא התקופה האידאלית לטיפול מפני שגם כאן קיימת סכנה של חשיפה לשמש.


איך מטפלים?

השיטה הנפוצה לטיפול באקנה היא בעזרת כדורים. לרוב נהוג לטפל באמצעות טיפול אנטיביוטי או כדורי רואקוטן או קיורטן ממשפחת ה-Isotretion. במהלך טיפולים אלו, החשיפה לשמש אינה מומלצת ובחורף, באופן טבעי, ישנה פחות חשיפה לשמש ישירה.

שיטה נוספת היא טיפול באור כחול או אדום, המוכר כטיפול יעיל ובטוח ומביא לשיפור משמעותי במצב. הטיפול נמשך כ-4 שבועות והוא לרוב משולב בטיפול תרופתי. גם במקרה זה, החשיפה לשמש פחות מומלצת ולכן כדאי לנצל את תקופת החורף כדי לעבור את הטיפול בצורה הטובה ביותר.    


2. הבעיה: מלזמה

מלזמה הם כתמי פיגמנטציה המופיעים על השפתיים או הלחיים במהלך או לאחר הריון. 


למה כדאי לטפל בחורף?

אמנם בישראל, השמש פעילה כל ימות השנה, אך בתקופת החורף קרינת השמש נמוכה יותר. במהלך הטיפול[ העור רגיש יותר ומומלץ להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש על מנת למנוע פעולה הפוכה אשר תגדיל את הכתמים ותהפוך אותם לכהים יותר. השמש החורפית מלווה בפחות קרינה ובאופן טבעי, בתקופה זו הנטייה היא לבלות יותר בבית ופחות בחוץ. בכל אופן, להצלחת הטיפול, מומלץ למרוח קרם הגנה לפני כל יציאה לשמש, גם בימי החורף. 


איך מטפלים?

הטיפול המומלץ עבור כתמים אלו הוא שימוש במשחות ותכשירים המבוססים על הידרוקינון אשר מצוי בפורמולציות שונות ולמעשה עוזר בטשטוש הפיגמנט על ידי הפחתת מלנין, החומר הגורם לפיגמנט כהה בעור.


3. הבעיה: פסוריאזיס

פסוריאזיס הוא דלקת כרונית של העור המאופיינת בהופעה של פפולות ורבדים אדומים עם קשקשת על פני הגוף והגפיים. 


למה כדאי לטפל דווקא בחורף?

חשיפה לשמש משפרת את מצבם של חולי פסוריאזיס, אך במהלך החורף החשיפה לשמש פוחתת ולכן, כדי למנוע את החמרת המצב, כדאי לטפל בתופעה באופן מלאכותי. 


איך מטפלים?


טיפול פוטוטרפיה בתדירות של 3 פעמים בשבוע בטיפולים של 10-15 דקות, באמצעות מנורות UVB, נמצא יעיל מאוד לטיפול בפסוריאזיס. הטיפול מדכא את מערכת החיסון הגורמת למחלה, שכן מדובר בתופעה אוטו-אימונית, הנגרמת בשל כשל במערכת החיסונית.


4. הבעיה: אסתמה של העור - אטופיק דרמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס היא מחלה נפוצה בקרב תינוקות וילדים, הידועה גם בשם אסתמה של העור. סימני הזיהוי שלה הם עור יבש ובעיקר פריחות ואקזמה באזור קפלי העור,


למה כדאי לטפל דווקא בחורף?

חימום הבית באמצעות מזגנים גורם לאוויר להתייבש ובאופן עקיף גורם גם להתייבשות העור. 


איך מטפלים?


בתקופת החורף מומלץ להתחיל טיפול אינטנסיבי של קרמים ותכשירים למניעת התייבשות העור, דוגמת אקווה קרם. מומלץ למרוח את התכשירים לאחר המקלחת, אז הנקבוביות פתוחות והחומר נספג ביתר קלות. 


5. הבעיה: גרד אצל קשישים

בתקופת החורף, קשישים רבים סובליםמתופעות של גרד בכל חלקי הגוף. לרוב מקור הבעיה הוא נטילת תרופות שונות, מחלות סיסטמיות, ירידה בכמות הפרשת החלב ועוד.


למה כדאי לטפל דווקא בחורף?

בחורף האוויר יבש יותר כתוצאה מחימום באמצעות מזגנים.


איך מטפלים?


מומלץ להעניק לעור לחות באמצעות תכשירים שונים ומריחה מסיבית של קרמי לחות, בעיקר לאחר המקלחת.


6. צריבת נגעים, הסרת נקודות חן, טיפול בנזקי שמש

לעיתים נדרשות פעולות כירורגיות של צריבת נגעים, הסרת נקודות חן, טיפול בנזקי שמש ועוד. הטיפול הוא פשוט ולוקח לרוב מספר דקות, אך עדיין מומלץ לדחות את הטיפול דווקא לימות החורף.


למה כדאי לטפל דווקא בחורף?

לאחר טיפולים אלו, העור רגיש יותר לחשיפה לשמש, ועלולות להתפתח שלפוחיות או פיגמנטציה באזור המטופל. באופן טבעי, בחורףהחשיפה לשמש מועטת, אך עדיין מומלץ להימרח בקרם הגנה או לכסות את המקום המטופל בתחבושת ובגדים ארוכים.


מאת: פרופ' ארנון כהן, עור ומין, מנהל יחידת עור במכון מור

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אפרת בר אילן
ד"ר אפרת בר אילן עור ומין
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופאה מדהימה, יסודית, מקצועית ואכפתית. באתי אליה בעניין מולוסקום טיפלה בי במסירות🌹 תודה על המקצועיות והאמפתיה ממליצה בחום!!!"
ד"ר טליה מאיר
ד"ר טליה מאיר עור ומין
5.0
( 48 חוות דעת )
"ממש הופתעתי לטובה מהשירותיות והמקצועיות של ד״ר טליה מאיר. הגעתי אליה לראשונה לבדוק נקודת חן ספציפית והיא עשתה בדיקה מקיפה ממש מכף רגל ועד ראש, מה שמעולם לא הוצע לי ע״י רופאים אחרים שהייתי אצלם באותו עניין. הכל נעשה בצורה מהירה, רגישה ותוך מתן הסבר לכל השאלות שלי."
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אקנה – פצעי בגרות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו