השתלת צואה - טיפול יעיל ביותר בזיהומי מעיים
בשנים האחרונות, מחקרים שונים הוכיחו את יעילותה של השתלת צואה כטיפול בזיהומים חוזרים ב-Clostridium difficile, ולאחרונה הוכחה השיטה גם כיעילה בטיפול במחלות מעי דלקתיות.
השתלת צואה היא אחת הדרכים היעילות ביותר לטפל באנשים עם זיהומי מעיים של החיידק Clostridium difficile. חיידק זה, אשר מופיע בעיקר באנשים מבוגרים אשר מאושפזים לאורך זמן ועברו טיפולים אנטיביוטיים נרחבים, גורם לקוליטיס קשה ביותר (דלקת של המעי הגס) אשר מתבטאת בשלשולים קשים, ירידה במשקל ותסמינים נוספים. הטיפול המקובל בזיהומים אלו הוא טיפול אנטיביוטי על ידי ונקומיצין או פלג'יל, אך לרוע מזלם של החולים מדובר בטיפול לא יעיל במיוחד אשר מצליח רק ב-10-25% מהמקרים.
בשנים האחרונות, מחקרים שונים הוכיחו את יעילותה של השתלת צואה כטיפול בזיהומים חוזרים ב-Clostridium difficile, ולאחרונה הוכחה השיטה גם כיעילה בטיפול במחלות מעי דלקתיות.
בטיפול זה, משתילים בעצם חיידקים חדשים אשר מקורם בתורם בריא אל תוך המעי הגס, ובכך מספקים לו אוכלוסיית חיידקים בריאה אשר תחליף בסופו של דבר את אוכלוסיית החיידק Clostridium difficile ותתרום להחלמת החולים. בדרך זו, ניתן להשיג ריפוי מלא מהזיהום המדובר ומחקרים שונים הראו שכל סוגי השתלת הצואה הם יעילים ביותר ויכולים להעניק לחולים שיפור משמעותי במצבם תוך זמן קצר.
החשיבות של אוכלוסיית חיידקי המעי
מערכת העיכול מכילה אוכלוסייה מגוונת של חיידקים, אשר מצויים בעיקר במעי הגס ומסייעים לתפקודו התקין. בין היתר, חיידקי מערכת העיכול תורמים לסינתזת ויטמינים, התססת סוכרים ופירוק מרה, ועצם נוכחותם מונע הגעת חיידקים מזיקים אל המעי, כמו החיידק Clostridium difficile. טיפול אנטיביוטי אינטנסיבי וממושך עלול לפגוע באוכלוסיית חיידקי המעי ובכך מאפשר את הגעת החיידקים המזיקים אשר גורמת בסופו של דבר לקוליטיס. בחלק מהמקרים, אוכלוסיית חיידקי המעי לא מתאוששת, והדלקות הופכות לחוזרות וטורדניות ביותר.
למי השתלת צואה יכולה לעזור?
השתלת צואה יכולה לעזור בעיקר לאנשים הסובלים מאירועים חוזרים של קוליטיס על רקע זיהום ב- Clostridium difficile. מדובר באנשים אשר לא מגיבים היטב לטיפול המקובל וסובלים מדלקות חוזרות, שלשולים משמעותיים והפרעה בתפקוד הכללי. זיהומים חוזרים בחיידק עלולים לגרום לירידה משמעותית באיכות החיים, אשפוזים חוזרים וממושכים ומצב כללי רע. לכן, אם כל ניסיונות הטיפול האחרים כשלו, ניתן בהחלט לפנות לטיפול בהשתלת צואה.
איך משתילים צואה?
השתלת צואה יכולה מתבצעת על ידי צואה מתורם בריא, אשר מוכנסת בדרכים שונות למעי הגס. צואה זו, עברה סדרת בדיקות אשר דואגות שהיא ראויה להשתלה ושאינה מכילה מרכיבים בלתי רצויים כמו מזהמים, פרזיטים וכו'. לאחר מכן, מכינים את הצואה ליצירת תרחיף מיוחד, בהתאם לדרך בה רוצים לבצע את ההשתלה. לפני ביצוע הפעולה, מבצעים ריקון מעיים, ולאחר מכן ניתן להשתיל את הצואה במספר דרכים:
• חוקן - בדרך זו מכניסים את הצואה אל המעי הגס דרך חוקנים מיוחדים המוחדרים לפי הטבעת. זוהי הדרך הפשוטה ביותר לבצע את השתלת הצואה, ומדובר בפרוצדורה קלה אשר בדרך כלל לא גורמת לסיבוכים משמעותיים.
• קולונסקופיה - הדרך היעילה והמומלצת ביותר לביצוע השתלת צואה, אשר מספקת סיכויי הצלחה מצויינים. בניגוד לחוקן, אשר באמצעותו ניתן להשתיל את הצואה רק לחלקו השמאלי של המעי הגס, בעזרת הקולונוסקופיה ניתן לבצע את ההשתלה לכל אורכו של המעי הגס ואף לחלקים המרוחקים של המעי הדק. וכך, ניתן "לזרוע" את החיידקים לכל אורך המעי וסיכויי הצלחת הפעולה משתפרים. יש לציין שקולונוסקופיה מתבצעת בדרך כלל תחת טשטוש, וכוללת במקרים נדירים סיבוכים כמו התנקבות של המעי.
• זונדה - דרך נוספת להשתיל את הצואה בחלל המעי הגס היא באמצעות זונדה, אשר מעבירה את הצואה אל המעי הגס דרך מערכת העיכול העליונה. השימוש בזונדה מאפשר לחיידקי הצואה להגיע גם למעי הדק, ובכך מספק פיזור טוב יותר של הצואה במערכת העיכול.
טיפול לא נעים, אך יעיל ביותר
השתלת צואה אינה מצטיירת כפעולה סימפטית, ורוב המטופלים חשים דחייה מהעובדה שצואה של אדם זר תוחדר אל גופם. ברגע שמתגברים על ההרגשה הזו, השתלת הצואה מספקת סיכויי הצלחה מצויינים של 80-95% (בהתאם לשיטה), וכך, מאפשרת לאנשים הסובלים מזיהום טורדני בחיידק Clostridium difficile להתגבר על המחלה ולחזור לחיים תקינים.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד