דלג לתוכן

הטעויות שאסור לעשות עם משככי כאבים

כאב חזק יכול לגרום לנו לנהוג בצורה לא אחראית כלפי הגוף שלנו ולעשות דברים שעלולים להחמיר את מצבנו. הכירו את 9 הדברים שאסור בשום פנים ואופן לעשות עם משככי כאבים

מאת: חגית גידרון, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/01/2014
3 דקות קריאה

כאב חזק יכול לגרום לנו לנהוג בצורה לא אחראית כלפי הגוף שלנו, עד לרמה שנבקש תרופות מרשם שנרשמו לקרובים שלנו, נבצע פעילויות גופניות לא מומלצות ודברים אחרים שעלולים להחמיר את מצבנו.

הכירו את 9 הדברים שאסור בשום פנים ואופן לעשות עם משככי כאבים:


1. שינוי המינון שרשם לכם הרופא, על דעת עצמכם

הטעות הנפוצה של מטופלים הסובלים מכאב היא שאם כדור אחד עשה את העבודה, רוב הסיכויים ששני כדורים יעבירו את הכאב אפילו מהר יותר.

חשוב להבין, כי השפעת התרופה נמדדת בזמן. אף תרופה לא תשפיע באופן מיידי. אם הכאב בלתי נסבל, נסו להסיח את דעתכם ממנו בפעילות או בדרך אחרת. בכל אופן, אל תגדילו את מינון התרופה על דעת עצמכם, כי בכך, אתם עלולים רק להחמיר את המצב.

2. נטילת משככי כאבים ללא מרשם, בנוסף לתרופות שנרשמו עבורכם

טיפול בתרופות מרשם חייב להתבצע בהתאם למינון מדויק. בנוסף, חשוב להמתין כמה שעות בין נטילת מנה אחת לשנייה.

ישנם מקרים בהם הסובלים מנסים להפיג את הכאב בין המנות על ידי צריכה של משככי כאבים ללא מרשם, כמו: איבופרופן או אקמול. זה רעיון רע שעלול לגרום להחמרת המצב או לבעיות שונות כמו כיבים במערכת העיכול.

שילוב תרופות המבוססות על פרצטמול עם תרופות המבוססות על פרצטמול מטינול, למשל, עלול לגרום לפגיעה במערכות שונות בגוף. חשוב מאוד לא לשלב טיפול תרופתי ללא הוראה מפורשת מהרופא המטפל.

3. קוקטייל של אלכוהול עם משככי כאבים


שתיית אלכוהול בזמן נטילת משככי כאבים היא רעיון גרוע ביותר שעלול להוביל אתכם לצרות חמורות. אמנם, ברוב התרופות האזהרה מסומנת על ידי ציור של כוס מרטיני עם קו נטוי, אך היא מתייחסת לכל סוגי המשקאות החריפים, וכן, גם יין ובירה נכללים ברשימת המשקאות האסורים בזמן טיפול במשככי כאבים. בנוסף, אזהרה זו רלוונטית לכל סוגי משככי הכאבים, גם תרופות ללא מרשם. 

4. אי-ידוע של הרופא על תרופות אחרות שאתם נוטלים


במקרים מסוימים, שילוב בין תרופות עלול לייצר אינטראקציה מסוכנת, המעלה את הסיכון לתופעות לוואי. לדוגמא, אספירין יכול להשפיע על פעילות של תרופות לסוכרת שמקורן אינו אינסולין. תרופות על בסיס קודאין ואוקסיקורון עלולות להפריע לתרופות נוגדות דיכאון.

לכן, מומלץ להיוועץ ברופא וברוקח בכל נטילה של תרופות על בסיס קבוע. אם אתם צורכים תרופות אחרות במקביל לנטילת משככי הכאבים, חשוב לעדכן את הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול. 

5. נהיגה תחת השפעה


תרופות מסוימות עלולות לגרום לתחושת נמנום. חשוב לזכור כי השפעת התרופה היא אישית ביותר, כך שיש כאלו שיוכלו להמשיך לתפקד בעוד שאחרים יצטרכו הפסקה למנוחה.

אם זו הפעם הראשונה שאתם נוטלים את התרופה, רצוי שתעשו זאת בבית ורצוי עוד יותר, שתוותרו על סידורים בחוץ למספר שעות לאחר נטילת התרופה. בכל אופן, אם התרופה גורמת לכם להרגיש עייפים, מנומנמים, לא מרוכזים או מבולבלים, ותרו על הנהיגה בזמן הטיפול - טיפ שעשוי להציל את חייכם וחיי אחרים.

6. העברת תרופות לאחרים

גם אם רשמו לכם תרופה שעזרה לכם מאוד ואתם רוצים לעזור לאדם אחר שאתם בטוחים שסובל מאותה הבעיה שלכם, אל תתנו לו את התרופה שנרשמה עבורכם. נטילת תרופות שלא לצורך עלולה להזיק לו הרבה יותר מלהועיל, ובמקרים מסוימים מדובר בצעד שעלול להיות סכנת חיים. לכן, גם אם אתם רואים מישהו שמתייסר מכאבים, אל תתפתו "לכבד" אותו בתרופות שנרשמו עבורכם.  

7. דילוג על קבלת מידע מהרוקח


הרוקח אינו רק פקיד המספק לכם את התרופה בפועל. תפקיד הרוקח הוא לתת לכם הוראות מדויקות בנוגע לאופן נטילת התרופה בצורה נכונה ובטוחה. יש לכם שאלות? אל תתביישו לשאול אותו. חשוב מאוד שתקבלו את כל ההוראות המדויקות הנחוצות לנטילת התרופה. נכון, לעיתים תצטרכו להמתין זמן ארוך יותר ויתכן שתעכבו מעט את התור, אך יכול להיות שכך תימנעו מטעויות שעלולות לסכן את הבריאות שלכם. ומה יותר חשוב מכך?


8. שמירת תרופות למקרה שנצטרך

אנשים רבים נוהגים לשמור לעצמם את התרופות בתום הטיפול, למקרה שיום אחד הבעיה תפתיע ותפרוץ שוב. זוהי טעות חמורה שעלולה לגרום נזק רב.

לכל תרופה יש תאריך תפוגה, אחריו אין לצרוך אותה. בנוסף, בבית המרקחת התרופות נשמרות בתנאים אופטימליים, בניגוד לבית, בו אנו לא יכולים להבטיח תנאים אלו. כמו כן, שמירת תרופות אלו עלולה להיות מסוכנת בבית שיש בו ילדים או מתבגרים, אשר עלולים לקחת את התרופה בטעות או בכוונה.

לכן, מומלץ להחזיר את התרופות לבית המרקחת או לקופת החולים. כך תהיו בטוחים שהתרופה לא תגיע לידיים הלא נכונות. 


9. ריסוק הכדור או חלוקה למנות קטנות

רוב התרופות לשיכוך כאבים מכילות ציפוי מיוחד המאפשר שחרור איטי של החומר הפעיל במהלך העיכול בגוף. התרופה מיוצרת כך, שהשפעתה מתחילה עם העיכול ולכן שכבת הציפוי הינה קריטית להשפעת התרופה.

לכן, ריסוק הכדור או חלוקתו למנות קטנות עלול לפגום בהשפעת התרופה, משום שהוא פוגע בשכבת הציפוי וכך פוגע בהשפעת התרופה. חלקו את הכדור רק בקו המסומן ובכל אופן, הימנעו מריסוק שלו או חלוקתו לחתיכות קטנות. 


מאת: חגית גידרון, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מאיר בן נון
ד"ר מאיר בן נון רפואת כאב
מנהל יחידת כאב לשעבר בית חולים מאיר כפר סבא
ד"ר איילת מדברי
ד"ר איילת מדברי רפואת כאב
5.0
( 31 חוות דעת )
"מגיעה במיוחד לד״ר איילת מדברי אפילו שאני לא מהאזור אני לא מוותרת עליה היא מקסימה . היא רופאה רגישה אכפתית עדינה ומעל הכל מקצועית מאוד מאוד ולכן אני מגיעה אליה במיוחד כי אני סומכת עליה מאוד ."
ד"ר פיטר בלה
ד"ר פיטר בלה רפואת כאב
מומחה ברפואת כאב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כאבי ראש ומיגרנה

בניהול פרופ' שלומית יוסט-כץ
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו