דלג לתוכן

כיצד השיניים יכולות להיראות לבנות יותר?

הלבנת שיניים היא תהליך מבוקר של הבהרת השיניים, המאפשרת תיקון שינויים בצבע השיניים כתוצאה מגיל, מזון ושתיה, אנטיביוטיקות, עישון, טיפולי שיניים וטראומות. אילו הלבנות שיניים קיימות ולמה סודה לשתיה מסוכנת לשיניים?

מאת: ד"ר רוני אמיד, רופא שיניים
תאריך פרסום: 07/01/2014
4 דקות קריאה

הלבנת שיניים היא תהליך מבוקר של הבהרת השיניים, המאפשרת תיקון שינויים בצבע השיניים כתוצאה מגיל ואורח חיים ושיפור מראה החיוך. הלבנת שיניים מתאימה לכל מי שמקפיד על המראה החיצוני שלו, כחלק מהקפדה על סגנון חיים ושגרת טיפוח.

מה גורם להצהבה או הכתמה של השיניים?

שינוי הצבע הנראה של השיניים יכול להיגרם מספיחה של חומרים חיצונית על השיניים או כתוצאה מחומרים שחדרו לשן. צביעה מספיחה חיצונית אפשר להסיר באופן חלקי על ידי צחצוח שיניים או על ידי שיננית. צביעה פנימית של השן נגרמת על ידי חדירה של חומרים ממחזור הדם לתוך שכבות השן, או מחדירה של חומרים דרך השכבות החיצוניות של השן.

חדירת חומרים ממחזור הדם לשכבות האמייל והדנטין של השיניים יכולה לקרות במהלך היווצרות השן או לאחר בקיעתה, למשל בחשיפה למינונים גבוהים מאד של פלואוריד, שימוש באנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין, או הפרעות בהתפתחות השן במהלך היווצרותה. כל אלו עלולים לגרום לצביעה של השן.

בשיניים בוגרות, תהליך הזדקנות טבעי, טראומות וטיפולי שיניים שונים הם הגורמים העיקריים לשינוי פנימי בצבע השן. למעשה, השיניים של רובנו משנות צבען עם השנים.

חדירה של חומרים דרך שכבות החיצוניות של השן נגרמת לרוב כתוצאה מאכילה ושתייה של סוגי מזון ומשקה מסוימים, כמו קפה, תה, יין אדום, גזר, ירקות ירוקים, מיץ תפוזים – כולם משפיעים על גוון השיניים, כמו גם עישון. 

תהליכי הסתיידות ושחיקה שונים עלולים גם הם לשנות את גוון השן, מכיוון שמעבר קרני האור דרך השן פוחת ומשווה לה מראה כהה יותר.

הסרת הצביעה הנספחת החיצונית על גבי השיניים נעשית באופן חלקי בצחצוח שיניים או על ידי שיננית בעזרת מכשור אולטרא-סוני, פוליש או תרסיס אויר מים ומלח. כדי לסלק הכתמה חיצונית עיקשת ולא פחות חשוב, את הצביעה שחדרה לשכבות הפנימיות של השן, המצטברת עם השנים, צריך לבצע הלבנת שיניים – שימוש בחומר פעיל החודר לעומק השן ומבהיר את השכבות הפנימיות שלה.

מהן האפשרויות להלבנת שיניים?

תהליך הלבנת שיניים הוא תהליך ותיק. כבר בשנת 1864 מתועדים ניסיונות הלבנה על ידי החדרה של חומרים שונים לשן. כיום, שיטות ההלבנה מתקדמות ויעילות ומתבססות ברובן על שימוש בנגזרות של מי חמצן (הידרוגן-פרוקסיד או קרבמיד-פרוקסיד) - חומר פעיל, יעיל ובטוח לשימוש, החודר לעומק השן ומפרק את חומרי הצבע.

טיפולי הלבנה אצל רופאי השיניים יכולים להתבצע על ידי:

טיפול הלבנה במרפאה - בו נעשה שימוש בחומר פעיל בריכוז גבוה מאד, בחלק מהמקרים תוך שימוש במקור חום, אור או לייזר להאצת התהליך. טיפול זה יכול להביא לתוצאה הרצויה או לשמש כשלב ראשון לתהליך השני -

הלבנה ביתית - בו מותאמת תבנית למטופל על ידי רופא השיניים. המטופל ממלא את התבנית בחומר הלבנה מדי יום ועושה בה שימוש למשך כ- 4 שעות במהלך היום או לשנת לילה, למשך מספר לילות. 

כיום, ניתן גם לרכוש תכשירים להלבנת שיניים בבתי מרקחת. תכשירים אלו מכילים חומרי הלבנה בריכוז נמוך יחסית, אך שימוש בהם יכול לספק תוצאות יעילות יחסית בעלות נמוכה.

הלבנת שיניים לצמיתות

הלבנת השיניים לצמיתות אפשרית בעזרת הדבקת חזיתיות חרסינה (למינייט או וינירים) בלבד על גבי השיניים. את החזיתיות ניתן לייצר בכל צבע נדרש, כאשר הצבע אינו משתנה כלל עם השנים. חסרונן של חזיתיות החרסינה היה עד לאחרונה עובי החרסינה, אשר הצריך הסרה של שכבה מחזית השן על מנת לשמור על עובי השן המקורי לאחר ההדבקה. לאחרונה, הגיע לישראל הפיתוח האחרון בתחום חזיתיות החרסינה הלומינירס - עלי חרסינה דקים ביותר. האם הלבנת שיניים מזיקה לשיניים?

הלבנת שיניים אינה גורמת נזק לשיניים. תוצאות ההלבנה אינן עמידות לאורך זמן ולאחר כשנה וחצי עד שנתיים ללא שינוי בהרגלי השתייה, אכילה ו/או עישון הצובעים את השיניים, סביר שישובו לגוון כהה יותר. אז, ניתן לחזור על השימוש בתבניות הלבנה למשך לילה או שניים, להבהרה חוזרת של השיניים.

תופעות לוואי של הלבנת שיניים

רגישות בשיניים

תופעת לוואי נפוצה בהלבנת שיניים, אשר חולפת לרוב תוך יום-יומיים. עצמת הרגישות תלויה בריכוז החומר, משך זמן השארתו בפה ותדירות השימוש בו.

ישנם אנשים רבים הסובלים מרגישות בשיניים ללא קשר להלבנה, לרוב כתוצאה ממחלת חניכיים וחשיפת שורשים. על אנשים אלו לשקול מראש האם לבצע הלבנת שיניים, מבחינת הסיכון לעלייה ברגישות השיניים.

ניתן למנוע או להפחית משמעותית את הרגישות על ידי שימוש בתמיסות שטיפה לצמצום הרגישות כשבועיים לפני תחילת תהליך הלבנת השיניים.

גירוי בחניכיים 

מגע של החומר הפעיל עם החניכיים עלול לגרום לצריבה. לכן, כאשר משתמשים בתבניות, יש ליצור תבניות הדוקות ולהשתמש בכמות קטנה של החומר כדי למנוע גלישה של החומר לחניכיים. בתבניות לשינה נעשה שימוש בג'ל צמיג, כדי למנוע מגע עם החניכיים.  

הסיכונים של שיטות טבעיות להלבנת שיניים

טרנד שגובר לאחרונה הוא הלבנת שיניים באמצעיים ביתיים, מבלי שאנשים רבים מודעים מספיק לנזקים העלולים להיגרם לשיניים כתוצאה מכך.

אחד האמצעים הביתיים להלבנת השיניים הוא שימוש ב"סודה לשתיה" (סודיום ביקרובנט) או בגבישי מלח. אכן, לאחר צחצוח השיניים בחומר, השיניים ייראו בהירות יותר, אך לא כתוצאה מהלבנה שלהן, אלא עקב שחיקת אמאיל השן הנגרמת על ידי גרגרי "הסודה לשתיה". בעזרת השחיקה, מוסרת שכבת הצבע החיצונית המצטברת על גבי השיניים כתוצאה מהצטברות של שיירי מזון, רובד חיידקים, שתיעה ועישון.

בעקבות השחיקה, נשחק גם המעטה החיצוני של שכבת האמאיל, אשר עלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בשיניים. לעומת זאת, השינוי בצבע השן אינו משמעותי.

חומר נוסף המשמש ל"הלבנת שיניים" ביתית הוא מיץ לימון. יש הנוהגים לצחצח שיניים במיץ לימון. גם פעולה זו גורמת לנזק, בשל החומציות של מיץ הלימון. פעולה של חומצה על שכבות השן האמאיל והדנטין זהה לחומצה המופרשת על ידי חיידקים גורמי העששת. כך, שכבות השן הופכות לפריכות יותר ונוצרים בהן "חורים" בקלות רבה יותר.

פעולת הצחצוח בעזרת חומרים שונים, בדומה לצחצוח בעזרת חלק ממשחות השיניים להלבנה, יכולות להסיר את צביעת השיניים החיצונית בלבד. כלומר, את שכבות הצבע מחומרים שונים המצטברות על גבי השיניים, ללא שינוי כלל של גוון השיניים.  

מאת: ד"ר רוני אמיד, רופא שיניים, מנהל תחום אסתטיקה דנטלית באינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר קובי איסקוב
ד"ר קובי איסקוב רפואה אסתטית
4.9
( 171 חוות דעת )
"אין עליו"
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים רפואת שיניים
4.9
( 32 חוות דעת )
"מעבר לטיפול עצמו, לפני ואחרי הטיפול, צוות המרפאה היה מצוין. מעיין באופן מיוחד עשתה מעל ומעבר על מנת לעזור ולתת הרגשה טובה ויחס נעים ומכבד."
ד"ר הדר פנקס
ד"ר הדר פנקס רפואת שיניים
5.0
( 10 חוות דעת )
"רופא מקצועית, דייקנית, לא מתפשרת על איכות , יחס אישי, תוצאה מושלמת של השיניים. מומלצת ביותר❣️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול שורש

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו