דלג לתוכן

טיפול בנפגעי תקיפה מינית ובני משפחותיהם

כאשר אנשים עוברים פגיעה מינית, הם רוצים להתנתק מהאירוע, להדחיק אותו ולנסות לשכוח ממנו לגמרי. מחקרים רבים מראים שניסיון זה בדרך כלל נכשל ורק מעצים את תחושת החרדה והבדידות של נפגעי תקיפה מינית.

מאת: תמי קויפמן, עובדת סוציאלית ופסיכות
תאריך פרסום: 08/05/2009 תאריך עדכון: 22/08/2013
2 דקות קריאה
כאשר אנשים עוברים פגיעה מינית, הם רוצים להתנתק מהאירוע, להדחיק אותו ולנסות לשכוח ממנו לגמרי. מחקרים רבים מראים שניסיון זה בדרך כלל נכשל ורק מעצים את תחושת החרדה והבדידות של נפגעי תקיפה מינית. זאת הסיבה לכך שהרשויות באשר הן קוראות לנפגעי תקיפה מינית לפנות אל מרכזי סיוע ומערכות תמיכה, אשר עשויות לסייע בהתמודדות עם התקיפה.

מרכזים אלו קוראים לנפגעי תקיפה מינית לפנות אליהם בזמן סמוך ככל הניתן למועד האירוע על מנת שהטיפול יהיה יעיל ובכדי שלא יצטברו בעיות שגם בהן יהיה צורך לטפל. מרכזים אלו בונים מערך של תמיכה וסיוע לנפגעי תקיפות מינית, כך שקורבנות התקיפה לא יצטרכו להתמודד עם האירוע לבד. במידה ואדם שהיה קורבן לתקיפה מינית חש קושי להיחשף, הוא יכול להיעזר בקווי חירום אנונימיים.

מרכזי סיוע מציעים סיוע בדרכים שונות לנפגעי תקיפה מינית. ראשית, ליווי קורבן התקיפה המינית למשטרה. במקרה ומדובר בנפגע שהוא קטין, הם ילוו אותו למשטרה משום חובת הדיווח, או במקרים בהם הנפגע מבקש להגיש תלונה ואינו יודע כיצד לעשות זאת. שנית, המרכז מעניק סיוע רפואי במידת הצורך. המרכז אוסף חומר על הנפגע, על מנת לאפשר את הטיפול בו בהווה ובעתיד. כל טיפול יינתן על פי גיל הנפגע, מערכות התמיכה הזמינות עבורו, אופי הפגיעה ובהתאם לקשיים שעלולים להתעורר.



למשל, אם מדובר במקרה חד פעמי ולקורבן התקיפה יש מערכות תמיכה חזקות כמו משפחה וחברים, המרכז יעניק סיוע קצר מועד, אשר עשוי לסייע בהתמודדות עם הסימפטומים המלווים את התקיפה כמו פוסט טראומה, סיוטים, פלאשבקים וחרדות. לשם כך, ישנן מספר שיטות לטיפול קצר מועד, כמו חשיפה ממושכת, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ו- EMDR. שיטות אלו מתמקדות בסימפטומים הפוסט טראומטיים של המקרה, עיבוד רגשי שלו, רכישת מיומנות להרגעה עצמית, התמודדות עם רגשות אשם והבנה נכונה של המיניות. במקרים בהם התקיפה התבצעה זמן רב לפני הפנייה למרכז, תהיה התייחסות בטיפול גם להשפעות מקרה התקיפה המינית על יחסים בין-אישיים של הנפגע.

אחרי האירוע, גם שאר בני המשפחה נמצאים במצב של טראומה. במצב זה, ייעוץ משפחתי יכול להיות מרכיב משמעותי בהתמודדות. חשוב להבין שלא רק הנפגע מתמודד עם התקיפה אלא גם בני משפחתו, מהרגע שהם התוודעו לה. כאן יש לקחת בחשבון גורמים שונים המשפיעים על התמודדות, לדוגמא - האם מדובר בפגיעה מינית חד פעמית או פגיעה שהתרחשה לאורך זמן, האם התוקף היה אדם זר למשפחה או מוכר, מינו וגילו של הנפגע, מצבו הרפואי והנפשי ועוד. גורמים אלו יכולים להשפיע רבות, הן על אופי התמודדות המשפחה עם האירוע, הן על מבנה המשפחה והן על היחסים בתוך המשפחה. כמובן שכל זה גם תלוי בנטיות הדתיות, במבנה המשפחתי, ביחס המשפחה לנושאי מיניות, גברים-נשים, מוצא המשפחה ועוד.

פנייה לייעוץ משפחתי תאפשר את תחילת השיקום גם של המשפחה וגם קבלת בסיס לתמיכה ומקום לעיבוד רגשי של האירוע. בתהליך הייעוץ מקבלת המשפחה הדרכה וסיוע כדי להתמודד עם האירוע ולתמוך ולסייע לבן המשפחה שנפגע, סיוע שהמשפחה תציע בהווה ובעתיד (עזרה בזיהוי והבנה של סימפטומים שונים).

הייעוץ מותאם לשלב בו נמצאת המשפחה בהתמודדותה עם האירוע. המטרה בייעוץ היא להחזיר את המשפחה במידת האפשר כמה שיותר מהר לשגרת חייה. בנוסף, הייעוץ מתמודד עם תחושות שונות (ושגויות) שעולות בעת האירוע אצל בני המשפחה, כמו תחושת אשמה ("אם היינו שומרים עליה/ו, זה לא היה קורה"), בושה ועוד.

מאת: תמי קויפמן, עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 דורית כנען
דורית כנען פסיכולוגיה קלינית
פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
 עופר פארן
עופר פארן פסיכותרפיה
מטפל בילדים נוער ומבוגרים
M.A שרון סמואל
M.A שרון סמואל עבודה סוציאלית
פסיכוטרפיסטית ,מטפלת אינדיבידואלית, זוגית ומשפחתית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו