שחמת כבד – טיפול באמצעים ביתיים
שחמת כבד – טיפול באמצעים ביתיים
4 דקות קריאה
שחמת כבד היא מחלה מסכנת חיים אשר מתרחשת כאשר דלקות והצטלקויות פוגעות ברקמת הכבד. ההצעות הבאות, לביצוע שינויים באורח החיים שלך, יכולות לסייע לצמצם את התסמינים של המחלה, אשר נגרמים כתוצאה מסיבוכי המחלה, והם בהחלט יכולים לסייע להאט את קצב הופעתם של נזקים חדשים בכבד.
הפסק לצרוך משקאות אלכוהוליים
צריכת יתר של משקאות אלכוהוליים, היא הגורם העיקרי לתחלואה בשחמת כבד. במידה ונקבע כי אתה חולה בשחמת כבד, חשוב מאוד שתפסיק לחלוטין את צריכת המשקאות האלכוהוליים, גם במידה והאלכוהול לא היה הסיבה לכך שחלית בשחמת כבד.
במידה ולא תחדל לצרוך משקאות אלכוהוליים, הנזקים שהופיעו בכבד עלולים להחמיר, ובמהרה. על מנת לקבל מידע לגבי גמילה משתיית אלכוהול, במידה ואתה נזקק לעזרה, נא פנה אל הכותר "צריכת יתר של משקאות אלכוהוליים והתמכרות".
שינוי משטר התזונה שלך
ייתכן ותצטרך לבצע שינויים במשטר התזונה שלך, כגון צמצום בכמויות המלח והחלבונים אותם אתה צורך.
במידה והגוף שלך אוגר נוזלים, השינוי התזונתי החשוב ביותר שעליך לבצע הוא לצמצם את צריכת הנתרן וזאת על ידי הקטנת כמויות המלח במאכלים אותם אתה אוכל. בני אדם אשר סובלים מפגיעה בכבד נוטים לצבור נתרן בגוף. צבירת הנתרן יכולה לתרום לאגירת הנוזלים באזור הבטן (מיימת), שהיא אחד מן הסיבוכים הנפוצים ביותר של שחמת כבד.
במידה ואתה נמצא בקבוצת סיכון ללקות בשינויים במצב התודעתי (אנצפלופתיה) בעקבות התקדמות מחלת הכבד שלך, ייתכן והרופא המטפל בך יבקש ממך לצמצם זמנית את כמויות החלבונים אותם אתה צורך. יהיה עליך לצרוך כמויות מסוימות של חלבונים על מנת לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה, אולם תצטרך לקבל את מנות החלבון שלך מן הצומח (במקום מן החי) ויהיה עליך להימנע מלצרוך כמויות גדולות של חלבונים בבת אחת.
הימנע מליטול תרופות מזיקות
במידה ואתה חולה במחלת שחמת כבד הקפד ליטול חלק מן התרופות במשנה זהירות או להימנע מהן בכלל. לדוגמא: אצטמופין (acetaminophen) כגון טיילנול (Tylenol) יכול להאיץ את התפתחות הנזקים בכבד, במידה ואתה חולה בשחמת ועדיין נוהג לצרוך משקאות אלכוהוליים. תרופות נוגדי דלקת שאינן על בסיס סטרואידים (כגון איבופרופן ואספירין) יכולות להגדיל את רמת הסיכון לדימומים מן הדליות (ורידים מוגדלים) במערכת העיכול.
שוחח עם הרופא המטפל בך, או עם הרוקח בבית המרקחת, לגבי התרופות אותן תוכל ליטול בבטחה.
חלק מתרופות המרשם, אשר משמשות לטפול במחלות אחרות, יכולות גם הן להיות מזיקות עבורך במידה ואתה חולה בשחמת כבד. עליך לוודא כי הרופא המטפל בך יודע בדיוק מהן התרופות אותן אתה נוטל.
לשפר את מצב בריאותך הכללי
נקיטת צעדים על מנת להביא לידי שיפור במצב בריאותך הכללי יכול לסייע לך רבות בהתמודדות עם תופעות הלוואי של שחמת כבד.
הפסק לעשן. הפסקת השימוש במוצרי הטבק למיניהם יכול לתרום לשיפור במצב בריאותך הכללי, יתר על כן יכול הדבר לסייע לך להיות מועמד מתאים להשתלת כבד, במידה ותזדקק לכך.
ייתכן והרופא המטפל בך ימליץ לך ליטול מולטי ויטמינים. אל תיטול את אלה אשר מכילים תוספי ברזל למיניהם, אלא אם כן הרופא המטפל בך הורה לך לעשות כן. יתר על כן אל תיטול תחליפי ברזל למיניהם.
צחצח את שינך על בסיס יום יומי והקפד להשתמש בחוט דנטאלי, וזאת בכדי למנוע את הופעתן של בעיות בחלל הפה אשר יכולות להביא לידי הופעת זיהום (מורסה). היה עדין בזמן השימוש בחוט דנטאלי על מנת למנוע את הופעתם של דימומים בחניכיים.
דאג לכך שתקבל חיסונים כנגד:
שפעת. קבל חיסון נגד מחלת השפעת פעם בשנה. בני אדם אשר חולים בשחמת כבד נמצאים בקבוצת סיכון לפתח סיבוכים כתוצאה ממחלה השפעת.
צהבת מסוג A וצהבת מסוג B (הפטיטיס)
חיידק הפנאומוקוקוס אשר יכול לגרום להתפתחותה של דלקת ריאות או דלקת בחלל הבטן (דלקת הצפק). שאל את הרופא אחת לכמה זמן עליך להתחסן נגד נגיף זה.
באופן כללי עליך להימנע מנטילת כל תחליפי המזון על בסיס צמחי או תחליפים אחרים, אשר יכולים להחמיר את מחלת שחמת כבד. תחליף הקאבה מזיק במיוחד לבני אדם אשר סובלים מבעיות בכבד.
מספר מחקרים מצומצם הראה כי התחליף הצמחי על בסיס גדילן מצוי (milk thistle) יכול לסייע לשמור על הכבד, אולם מחקרים אחרים הראו כי אין תועלת בנטילת התחליף. הגדילן המצוי לא יגרום לתיקון הנזקים שכבר נגרמו לכבד, ואינו ירפא דלקות בכבד כתוצאה מצהבת מסוג B או C. שוחח עם הרופא המטפל בך ושאת אותו האם הוא ממליץ לך ליטול תחליפי מזון אשר מכילים גדילן מצוי (או כל טיפול תחליפי אחר)
קבלת החלטות בשלבי החיים האחרונים
שחמת כבד היא מחלה סופנית אשר הולכת ומחמירה בהדרגה. ייתכן ותרצה לשקול ולקבל החלטות בנוגע לטיפול הרפואי שלך, ולגבי מיני סוגיות משפטיות אחרות, באשר לימי חייך האחרונים.
מרבית בני האדם רואים תועלת ונחמה רבה להעביר את החלטותיהם בכתב (הנחיות רפואיות מקדימות או צוואה מחיים) כאשר עודם בעלי יכולת לקבל החלטות שקולות, לתקשר ולהעביר את ההנחיות.
חלק מבני האדם מבקשים לקבל כל טיפול רפואי על מנת לשמר חיים, בעוד שאחרים מעדיפים לקבל אמצעים של תמיכה בלבד, בלא הארכת חייהם.
מומלץ לשקול מראש מהם הטיפולים הרפואיים אותם תרצה לקבל. יתר על כן יהיה עליך להחליט מי יהיה האדם אשר יהיה אחראי לבצע את החלטותיך בכל הנוגע לענייניך הרפואיים, במידה ולא תוכל יותר להביע את דעתך או לתקשר.
ייתכן ותגיע העת אשר בה תשנה את המטרות והיעדים שלך מטיפול וריפוי של המחלה, למצב של שמירה על הנוחיות והכבוד העצמי שלך.
מי שמונה על ידך לטפל בעניינך הרפואיים יוכל לשאול את השאלות ולדאוג לכך שיהיה לך נוח, כאשר ריפוי המחלה אינו עוד בגדר אפשרות עבורך. טיפול במסגרת הוספיס לחולים סופניים יכולים להעניק טיפול תומך ולדאוג לסביבה נוחה לבני אדם אשר נמצאים בשלבים הסופיים של החיים שלהם.
האם המאמר עניין אותך?
5 דרכים לשפר את הריכוז
מאת: מערכת אינפומד
19/11/2024
שנת הלימודים האקדמית התחילה ואתם/ן מתקשים להתרכז בשיעורים ובבית? מחקרים רבים מצביעים על כך שאימון היכולות הקוגניטיב...
לכתבה המלאה
סקס במערכת יחסים: כמה זה חשוב?
מאת: מערכת אינפומד
05/11/2024
מערכת יחסים רומנטית כוללת בדרך כלל קיום יחסי מין. עד כמה חשוב סקס במערכת יחסים, מה היתרונות שלו ובאיזו תדירות נהוג ...
לכתבה המלאה
3 דברים שישפרו לכם/ן את השנה הבאה
מאת: מערכת אינפומד
01/10/2024
זו הייתה שנה קשה לישראל. גם זו שבפתחנו לא מתחילה ברגל ימין והרווחה של כולנו עומדת בסימן שאלה. איך בכל זאת נוכל לשפר...
לכתבה המלאה
איך להקל על חרדה במבוגרים ובילדים?
מאת: צליל אסולין, מערכת אינפומד
13/08/2024
אירועי החודשים האחרונים בישראל ללא ספק הפכו את תחושות הסטרס והחרדה לחלקים בלתי נפרדים בחיינו. תוספים טבעיים מבית פר...
לכתבה המלאה
דרך חדשה להתמודד עם חרדה
מאת: מערכת אינפומד
18/06/2024
סובלים מחרדה? אתםן לא לבד. מאז ה-7 לאוקטובר כמעט מדינה שלמה סובלת מהפרעת חרדה בעוצמה זו או אחרת. הכירו את 333, הטכנ...
לכתבה המלאה
הירקבות במיטה: תופעה חדשה ומטרידה
מאת: מערכת אינפומד
21/05/2024
גם המתבגר/ת שלכםן לא יצא/ה מהמיטה כל סוף השבוע? מסתבר שמדובר בלא פחות מטרנד שבני נוער מטפחים לאחרונה. למה הם עושים ...
לכתבה המלאה
טיפולים משלימים לחרדה
מאת: מערכת אינפומד
27/12/2023
המודעות הגוברת להפרעת חרדה בשנים האחרונות העלתה את הביקוש גם לטיפולים משלימים לחרדה שאפשר לשלב לצד הטיפול הקונבנציו...
לכתבה המלאה
ישראל חווה טראומה קולקטיבית
מאת: מערכת אינפומד
13/11/2023
תכניסו את זה טוב טוב לראש – כולנו עוברים תקופה טראומתית בימים אלו. זה לא אומר שכולנו נפתח הפרעה נפשית או שהשגרה שלנ...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
תבכו, זה בריא
מאת: מערכת אינפומד
07/11/2023
כמעט בכל בית בישראל זלגו לא מעט דמעות בחודש עצוב ומר זה. מסתבר שאיפוק של בכי עלול לפגוע בבריאותנו – הנפשית והגופנית...
לכתבה המלאה