דלג לתוכן

טיפים להתמודדות עם לחץ נפשי

כולנו חווים במהלך חיינו תקופות קשות בהן אנו חווים עומס רב וחשים לחץ וחרדה. להלן עצות שימושיות, להגברת החוסן הנפשי בזמנים קשים או לחוצים במיוחד, או לאחר אירוע טראומטי.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/03/2010 תאריך עדכון: 26/02/2014
2 דקות קריאה
כולנו חווים במהלך חיינו תקופות קשות בהן אנו חווים עומס רב וחשים לחץ וחרדה. אצל חלקנו, התחושה נובעת ממספר אירועים מלחיצים שקרו תוך זמן קצר. אצל אחרים, אירוע טראומטי או משברי יחיד מעורר את התחושה הקשה. כמו כן, יש החיים במצב של חירום מתמשך כלאחר אסון טבע או בעת מלחמה, עבורם הלחץ הנפשי הינו חלק מהשגרה.

עפ"י מחקרים, מספר גורמים מסייעים להתמודדות במצבי חירום מתמשכים: תמיכה ממשפחה וחברים, הזדמנויות לשתף אחרים ומציאת אפיקים לעבודה או התנדבות משמעותית. גורמים אלה משפרים את החוסן הנפשי של האדם בפני לחצים ומצוקות, ומאפשרים לו לחוש בטוח יותר ולהשרות תחושת ביטחון על סביבתו.

עצות שימושיות להגברת החוסן הנפשי בזמנים קשים או לחוצים במיוחד, או לאחר אירוע טראומטי

• הקדישו זמן למערכות יחסים תומכות
מערכות יחסים קרובות ותומכות יוצרות תחושת מחויבות וקרבה, וותורמות לידיעה שיש עבור מי להמשיך ולהיאבק. מחקרים מצאו כי אנשים בעלי משפחה נוטים פחות לשקוע בדיכאון בעקבות מצבי מצוקה, בשל הידיעה כי יש להם אחריות כלפי הקרובים להם ולכן אינם יכולים לוותר וליפול לייאוש.

• התעדכנו לגבי המצב
מידע אמיתי ומדויק על המצב מאפשר הערכה מושכלת יותר של מידת הסיכון ושל דרכי ההתמודדות. ידע זה מעניק תחושת שליטה מסויימת ומנטרל חששות מוגזמים מפני הלא-ידוע.

• שתפו אנשים קרובים ברגשותיכם
שיתוף אנשים קרובים בתחושות אותן אנו חווים, מאפשר 'להוציא קיטור' ולחזור לתפקד באופן רגוע יותר. בנוסף, לעתים קרובות נגלה כי אנשים נוספים מרגישים כמונו, דבר שיאפשר לנו לחלוק בנטל המחשבות והספקות עם אדם נוסף.




• שמרו על הבריאות
קיים קשר מוכח בין תזונה, מצב גופני ולחץ. לחץ נפשי מציב דרישות כבדות מאוד מגופנו, ומכלה בהדרגה את משאבינו הגופניים. תוצאות אופייניות למצבי לחץ הינן עייפות ומיחושים שונים. על כן, כדאי לקחת אחריות על גופנו: לאכול נכון ובריא, לעסוק בפעילות גופנית ולישון מספיק שעות, כל אלו נותנים לגוף הזדמנות לחדש את משאביו ולחזק את החוסן הטבעי.

• תרגלו הרפיה ונשימות
הרפיה יומית, או נשימות עמוקות, עשויות לסייע להתמודד עם לחץ ומתחים. ככל שתתרגלו יותר, גופכם יהיה רגוע ומאוזן יותר, מה שישפיע באופן ישיר על מצב רוחכם ושלוותכם הנפשית. נסו לתרגל נשימות עמוקות, הרפיה או מדיטציה קצרה פעם או פעמיים ביום, בכל פעם למשך מספר דקות.

• שמרו על שגרה יומיומית
שמירה על שגרה הינה דרך להוכיח לעצמכם כי אתם ממשיכים לחיות ולקוות כרגיל, למרות המכשולים שבדרך. שגרה מעניקה תחושה של בטחון לאדם עצמו ולסביבתו הקרובה.

• צחקו
הומור מאפשר לנו לראות את הצד הקליל יותר של המציאות ומסייע לצאת ממצבי לחץ. כמו כן, הומור משפר את בריאותנו הגופנית וכן מאפשר לנו למצוא פתרונות יצירתיים למצבים קשים.

• עזרו לאחרים הזקוקים לכם
מחקרים פסיכולוגיים רבים מראים כי אנשים שתורמים מעצמם מרגישים בעלי שליטה ומסוגלות, ומתמודדים טוב יותר עם מצבי מצוקה. עצם הידיעה כי ביכולתנו להשפיע ולשנות מדרבנת אותנו שלא לוותר.

• הקדישו זמן לעצמכם
פנו זמן לעסוק בדבר המסב לכם הנאה כגון: ספורט, אמנות, טיולים, או כל דבר שיעזור לכם להירגע ולהיזכר בנקודות אור, שכדאי בשבילן להמשיך לתפקד.

• שמרו על אופטימיות
השתדלו לראות את האור שבקצה המנהרה ואת החיובי במצב הנוכחי. גם במצבים הקודרים ביותר ישנם ניצוצות של משמעות ותקווה. נסו למצוא אותם ושמרו עליהם.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל ירמייב
ד"ר מיכאל ירמייב פסיכיאטריה
מנהל יחידה במרכז לבריאות הנפש שער מנשה
 דבורה ברברה הרשקוביץ - איזון לחיים
דבורה ברברה הרשקוביץ - איזון לחיים רפואה משלימה
אחות מוסמכת, מאמנת בריאות, מנחת קבוצות, מומחית לאיזון סוכרת, הפחתת סטרס והתמכרויות, הגיל השלישי ובריאות הנפש
 דורית כנען
דורית כנען פסיכולוגיה קלינית
פסיכולוגית קלינית מומחית - רישיון 4377
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכותרפיה

בניהול הדרך של רונית
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו