דלג לתוכן

וולבוטרין לטיפול בדיכאון אושרה לשימוש בישראל

וולבוטרין (bupropion) היא אחת התרופות הוותיקות והמוכרות בעולם המערבי לטיפול בדיכאון. עם זאת, עד היום לא ניתן היה לקבל אותה בישראל. כעת נרשמה התרופה גם בארץ וגם הסובלים מדיכאון בישראל יוכלו לקבל אותה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/03/2009 תאריך עדכון: 30/10/2013
2 דקות קריאה
וולבוטרין (bupropion) היא אחת התרופות הוותיקות והמוכרות בעולם המערבי לטיפול בדיכאון. עם זאת, עד היום לא ניתן היה לקבל אותה בישראל. כעת נרשמה התרופה גם בארץ וגם הסובלים מדיכאון בישראל יוכלו לקבל אותה.

דיכאון היא אחת המחלות הנפוצות ביותר ויש המעריכים כי חמישית מהאוכלוסייה סובלת מדיכאון. אחת הבעיות היא שאנשים לא ממש יודעים לאבחן את עצמם והם נוטים להתייחס לתסמינים שלהם בצורות שונות. כנראה שבעייה זו נובעת מכך שדיכאון יכול להתאפיין במגוון רב של סימפטומים, כגון תיאבון ירוד או מוגבר, הפרעות בשינה חוסר שינה או שינה מוגברת, דאגנות יתר, חוסר ריכוז ועוד. קבוצה אחרת של תסמינים אופייניים היא עצבות, חוסר מוטיבציה, ירידה במצב הרוח ומחשבות אובדניות. בהקשר של התסמינים הללו, הלוקים בהם נוטים לחפש את האשם בגורם חיצוני בחייהם (החל מעזיבת בן או בת זוג, פיטורין או פשוט קשיי היום יום) ולא מתייחסים לתסמינים כנובעים ממחלת הדיכאון שמקורה במח.

התרופות הראשונות לטיפול בדיכאון נתגלו באקראי כבר לפני יותר מחמישים שנה. תופעות הלוואי של אותן תרופות היו קשות, ואנשים רבים העדיפו לסבול מדיכאון ולא מהטיפול בו. בשנות השמונים פותחו תרופות ספציפיות יותר, הפועלות על המעביר (נוירוטרנסמיטר) הכימי סרוטונין. פרוזק הייתה אב הטיפוס של התרופות הללו, המכונות SSRIs. תרופות אלו היו יעילות יותר ובעלות פרופיל תופעות לוואי נמוך יותר בהשוואה לתרופות הישנות (המכונות טריציקליות או חוסמי MAO).
בהמשך, פותחו תרופות המעכבות את האיסוף המחודש (reuptake) של סרוטונין ונוראדרנלין בתאי המח.



התרופה וולבוטרין היא נוגדת דיכאון ייחודית המבוססת על עיכוב של האיסוף מחדש (re-uptake) של דופמין ונוראדרנלין וככזו, אינה מעכבת ספיגת סרוטונין ולכן גורמת לפחות תופעות לוואי של פגיעה בתפקוד המיני, השמנה ותשישות.

אם כן, היתרון של וולבוטרין לעומת תרופות אחרות נגד דיכאון הקיימות בשוק הוא בכך שהיא גורמת לפחות הפרעות בתפקוד המיני והשמנה ואף מסייעת בהקלה על תחושת העייפות, התשישות והטשטוש המהווים חלק מחייהם של רוב הסובלים מדיכאון.

פרופ' ג'ורג' פאפאקוסטאס מהפקולטה לרפואה בהרווארד, בוסטון שבארצות הברית, הציג לאחרונה מחקר בקונגרס האירופי לפסיכיאטריה (AEP) בניס, צרפת ודיווח כי: "עד 97% מהסובלים מדיכאון סובלים מעייפות ותשישות כאחת מתופעות הלוואי של הטיפול התרופתי, גם לאחר סיום הטיפול. בופרופיון, שהינו המרכיב הפעיל בוולבוטרין, מסייע בהקלה על תחושת העייפות והתשישות ואף במניעת הישנותן של תופעות הלוואי הללו בעתיד".

ישראלים מכירים את התרופה בתור זיבאן, תרופה המסייעת להפסקת עישון. הסברה היא כי חסימת הלקיחה מחדש של דופמין היא זו שגורמת לאנשים הנוטלים את התרופה להיגמל מהתענוג המלווה את העישון, מה שתורם לגמילה מוצלחת.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' ערד קודש
פרופ' ערד קודש פסיכיאטריה
מנהל מערך בריאות נפש ארצי, קופת חולים מאוחדת
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.7
( 128 חוות דעת )
"רופא מדהים נותן הרגשה טובה ויחס אישי"
ד"ר אולגה קובלצ׳וק
ד"ר אולגה קובלצ׳וק פסיכיאטריה
פסיכיאטרית של הילד והמתבגר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו