דלג לתוכן

הרטבה לילית - איך אתם מתמודדים עם זה?

מחקר מגלה, ילדים מרטיבים סובלים יותר מעונשים חלקם אף סובל מעונשים פיזיים ואלימות של ממש. מומחה להרטבה בילדים מתריע כי הורים רבים תופסים את ההרטבה כמעשה מבחירה ומעבירים לילד רגשות אשם מיותרים.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/01/2011 תאריך עדכון: 29/08/2011
2 דקות קריאה
מחקר מגלה, ילדים מרטיבים סובלים יותר מעונשים, חלקם אף סובל מעונשים פיזיים ואלימות של ממש. מומחה להרטבה בילדים מתריע: הורים רבים תופסים את ההרטבה כמעשה מבחירה ומעבירים לילד רגשות אשם מיותרים.

מחקר שנערך בקרב ילדים בגילאים 6-18 שסובלים מבעיות של הרטבה לילית גילה כי רובם המוחלט של הנשאלים חוו עונש כזה או אחר מצד ההורים בעקבות ההרטבה הלילית. המחקר פורסם בירחון הרפואי לרפואת ילדים (journal of pediatria) וגילה כי כ-87% מהנשאלים שהשתתפו במחקר סבלו מעונש מילולי בעקבות ההרטבה. יותר מ-50% סבלו מעונשים פיזיים ממש, ביניהם דרישה לכבס את הסדין הרטוב, מקלחת קרה, דרישה לעמוד במשך כל שאר הלילה, ועוד. בכמחצית מן המקרים (48.5%) סבלו הנשאלים מעונשים פיזיים אלימים של ממש. האלימות הפיזית הישירה הייתה נפוצה יותר דווקא בקרב הילדים הצעירים יותר (גילאי 6-9), בהם כ-49.6% סבלו מאלימות. זאת בניגוד לילדים בוגרים יותר, בגילאי 10-18, בהם "רק" כ-16 אחוזים סבלו מאלימות פיזית ישירה. מעניין לציין כי רוב העונשים האגרסיביים (כ-90 אחוז מהם) בוצעו באופן יומיומי ומרבית האלימות באה דווקא מצד האם. כל ההורים או האפוטרופוסים של הילדים שהתשתתפו במחקר הודו במידה זו או אחרת של חוסר סובלנות כלפי הילדים שסבלו מהרטבת לילה.

בתגובה על המחקר מוסר מנהל המחלה האורולוגית לילדים בבית החולים שערי צדק, ד"ר בוריס צ'רטין, כי גם בישראל ישנם למרבה הצער הורים המאמינים שההרטבה הלילית נעשית "בכוונה", מתוך בחירה של הילד, וחושבים כי לילד יש שליטה על ההרטבה הלילית. לדבריו של ד"ר צ'רטין חשוב שהורים ידעו ויבינו שרוב מקרי ההרטבה הלילית נובעים בגלל בעיה פיזיולוגית לגמרי: ירידה ברמת ההורמון ווזופרסין.

מדובר בהורמון שאחראי על ריכוז השתן והקטנת קצב יצור השתן, בין השאר בשעות הלילה. כמו לכל אדם, לילדים אין כל שליטה מודעת על רמת ההורמון, והטיפול היחיד בבעיה הוא רפואי גרידה: מתן תחליף הקרוי "מינירין". גם הרטבת יום היא בדרך כלל בעיה רפואית, בדרך כלל בשלפוחית השתן, ולכן האבחון והטיפול הראשוני צריך להיות על ידי רופא מומחה ולא בשיטות פסיכולוגיות שונות. למעשה הטיפול הגרוע ביותר האפשרי לבעיית ההרטבה בלילה הם עונשים שונים, שבוודאי לא יסייעו לפתרון בעיית ההרטבה אלא רק יעמידו את הילד במצב של חוסר אונים ויפגעו בביטחונו העצמי, כך לדברי ד"ר צ'רטין.

הרטבת לילה היא אחת מן הבעיות הנפוצות הגורמות לפניה של הורים לרופא ילדים. בגיל 6 שנים לדוגמא כ-15 אחוז מהילדים יסבלו מן התופעה בדרגות חומרה שונות. הרטבת לילה מגיל 5 ואילך דורשת בירור וטיפול רפואי. בנוסף לסיבות שצויינו לעיל, קיימות סיבות נוספות רבות לבעיית הרטבת הלילה, ולכן מומלץ שכל ילד שסובל מן התופעה יעבור בירור יסודי במרפאה יעודית לטיפול בהרטבות לילה.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' דב היימר
פרופ' דב היימר ריאות
רופא ריאות, לשעבר מנהל יחידת הריאות בסורוקה
פרופ' מרואן עודה
פרופ' מרואן עודה יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת האולטרסאונד במיילדות וגיניקולוגיה באגף לבריאות האישה – מרכז רפואי לגליל – נהריה
ד"ר שי מטלון
ד"ר שי מטלון גסטרואנטרולוגיה
מנהל היחידה לאנדוסקופיה פולשנית, מכון גסטרו בית חולים שמיר, אסף הרופא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו