דלג לתוכן

מחקר: מדבקות ניקוטין עוזרות להילחם באבדן זיכרון

מסתמן פתרון ממקור לא צפוי לאנשים הסובלים מאבדן זיכרון קל (שלרוב מהווה אחד הסימנים המוקדמים לדמנציה) – מדברות ניקוטין

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/01/2012
2 דקות קריאה
מסתמן פתרון ממקור לא צפוי לאנשים הסובלים מאבדן זיכרון קל (שלרוב מהווה אחד הסימנים המוקדמים לדמנציה) – מדברות ניקוטין

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology מראה כי שימוש במדבקת ניקוטין משפר את תפקוד המוח במבוגרים אשר סובלים מבעיות זיכרון.

המחקר (המצומצם) כלל 45 גברים ו-29 נשים. הגיל הממוצע בקבוצה היה 76, ויותר מחצי מהמשתתפים היו מעשנים לשעבר. כל אחד מהמשתתפים הראה סימנים מוקדמים של אבדן זיכרון, כאשר התסמינים מהם סבלו לא היו חמודים דיים על מנת להתאים לאבחנה של דמנציה.

המשתתפים במחקר חולקו לשתי קבוצות – במשך שישה חודשים, חברי קובצה אחת השתמשו במדבקות ניקוטין של 15 מ"ג, המשמשות לגמילה מעישון, וחברי הקבוצה השנייה קיבלו פלצבו.
המשתתפים עברו בדיקות זיכרון ותפקודי מוח בתחילת המחקר, באמצע המחקר ובדיקות סיכום בסיומו של המחקר.
המשתתפים להם הוצמדה מדבקת ניקוטין, הפגינו תוצאות טובות ביכולת הריכוז וגם הדגימו זיכרון טוב יותר לטווח ארוך יחסית למשתתפים שקיבלו פלצבו ולא מדבקת ניקוטין.

נראה כי הניקוטין עזר למוח לייצב את הזיכרון. הכוונה היא להליך בו המידע מעובד ומאוחסן במוח באופן קבוע לשימוש עתידי. "זיכרונות צריכים להיות מקודדים, מאוחסנים במקום כלשהו במוח על מנת לדלות אותם ברגע המתאים. בכל אחד מהשלבים האלו יכולות להתעורר בעיות, והניקוטין בעצם עוזר לייעל את התהליך", אומרים החוקרים. המטופלים במחקר לא זכרו יותר פרטים באופן מידי, אבל שכחו פחות במשך הזמן".

על פי החוקרים, המשתתפים עם מדבקות הניקוטין אכן שמו לב לשיפור. יחד עם זאת צוין כי רופאיהם האישיים של המשתתפים פחות הבחינו בשינויים מאשר המטופלים שלהם.

נראה כי ניקוטין, המרכיב הממכר בסיגריות, מספק הטבות גדולות יותר ככל שמשתמשים בו לזמן ארוך יותר. החוקרים ציינו גם כי הבחינו בהשפעת הניקוטין כבר שבוע מתחילת הניסוי, כאשר בציוני דרך כשלושה ושישה חודשים לאחר תחילת הניסוי ההשפעה גדלה באופן משמעותי.

כמו כן, נצפה במחקר כי הטיפול בניקוטין קושר גם להפחתה קטנה בלחץ דם וכן לירידה במשקל של 5 ק"ג בערך בתקופת המחקר. כמובן שבקשישים, תופעות אלו אינן תמיד חיוביות.

החוקרים ציינו כי אמנם המחקר היה מצומצם ודרושים מחקרים נוספים על ניקוטין בעיקר מדבקת ניקוטין על מנת להסיק מסקנות מבוססות, אך בהחלט נפתחה הדלת לחשיבה על תרופות מבוססות ניקוטין.

כיצד מדבקת ניקוטין שיפרה את הזיכרון?

מדבקות הניקוטין אשר שימשו במחקר היו שונות מקצת ממדבקות הניקוטין הנמצאות כיום בשימוש בארה"ב. המדבקות בניסוי לא העבירו ניקוטין ישירות לדם במהירות כפי שהמדבקות המסחריות עושות. במקום, במדבקות אלו הניקוטין שוחרר באופן איטי יותר.
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
 רוית גורי
רוית גורי רפואה משלימה
מטפלת בכירה ברפואה סינית מסורתית ועתיקה ותזונה מקרוביוטית, מטפלת מומחית בליווי אונקולוגי, טיפול בנשים ובבעיות עיכול, מטפלת משנת 2004 בדיקור ותזונה
ד"ר יניב יונאי
ד"ר יניב יונאי אורתופדיה
מומחה בכירורגיה אורתופדית פציעות ספורט וניתוחים ארתרוסקופיים, מנהל את תחום ברך/ספורט במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.
ד"ר אלכס סוצקובר
ד"ר אלכס סוצקובר גריאטריה
רופא גריאטר עצמאי
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו