דלג לתוכן

נוגדי דיכאון עוזרים לכאבי כימותרפיה

מחקר קליני חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן בארצות הברית מגלה כי תרופות נוגדות דיכאון מסוימות עשויות לסייע בשיכוך כאבים נוירופתיים, המופיעים עקב נזקים עצביים הנגרמים ממספר רב של סוגי טיפולי כימותרפיה. על המחקר ותוצאותיו - בכתבה המלאה

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/04/2013
2 דקות קריאה
מחקר קליני חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן בארצות הברית מגלה כי מתן נוגדי דיכאון המכילים דולוקסטין (שמות מסחריים: סימבלטה, ינטריב) עשוי להקל על הכאבים המלווים טיפולים כימותרפיים לחלק מסוגי הסרטן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת הרפואי Journal of the American Medical Association.

החוקרים בחנו את יעילותו של דולוקסטין בקרב חולי סרטן אשר טופלו בעבר בכימותרפיה וסבלו מכאבים נוירופתיים גם לאחר תום הטיפולים. 59% מאלו שקיבלו את התרופה דיווחו על הקלה בכאבים, לעומת 38% מאלו שקיבלו פלסבו (תרופת דמה) ודווחו על הקלה.

תרופות המכילות דולוקסטין מותוות, בין היתר, גם לטיפול בכאבים שונים, למשל, כאבים נוירופתיים הנגרמים ממחלת הסוכרת, פיברומיאלגיה ודלקת מפרקים. המחקר הנוכחי מאשש את נטייתם של רופאים רבים, הרושמים למטופלים תרופות נוגדות דיכאון כחלק מההתמודדות עם מחלת הסרטן ובמקרים רבים - לאחר נטילת התרופות - מדווחים על הפחתה משמעותית בכאבים הנגרמים מהטיפולים הכימותרפיים.

בין 20-40% מכלל חולי הסרטן מטופלים בתרכובות כימותרפיות המכילות פלוטוניום וטקסנים (Taxanes). תרכובות אלו גורמות לנזקים עצביים והמטופלים בהם מפתחים נוירופתיה פריפרית, המלווה בכאבים עזים. ברוב המקרים, לאחר שהגוף משתקם מהטיפול הכימותרפי, הכאבים חולפים, אולם בקרב שיעור מסוים של המטופלים, הכאבים הופכים כרוניים ומלווים את המטופל חודשים ואף שנים רבות לאחר הטיפול הכימותרפי. המחקר הנוכחי התמקד במטופלים אלו.

לדברי החוקרים, למרות שלרוב המטופלים התרופה סייעה בשיכוך הכאב, לכ- 10% מהם היא דווקא החמירה את הכאבים הנוירופתיים.

במסגרת המחקר, עקבו החוקרים אחר יעילותה של התרופה בקרב 231 חולי סרטן אשר סיימו את הטיפולים כימותרפיים שלושה חודשים לפני כן. כל המשתתפים דיווחו על כאבים נוירופתיים גם לאחר תום הכימותרפיה. המשתתפים חולקו באופן אקראי וחסוי לשתי קבוצות. קבוצה אחת קיבלה תרופה המכילה דולוקסטין למשך עשרה שבועות, בעוד שהקבוצה השניה קיבלה תרופת דמה שלא הכילה חומר פעיל.

לפני תחילת הניסוי, במהלכו ובתום עשרת השבועות בהם קיבלו המשתתפים תרופות, הם נתבקשו למלא שאלונים להערכת כאב ותפקוד יומיומי. מעיבוד הנתונים עלה כי ממוצע הכאב של קבוצת הדולוקסטין ירד באופן ניכר בהשוואה לקבוצת הביקורת. נוכח הצמצום בכאבים, נרשמה עלייה בתפקוד ובאיכות החיים.

עם זאת, החוקרים מציינים כי לא לכולם התרופה סייעה בכאבים ובקרב כ- 5-7% מהמשתתפים, התרופה גרמה לתופעות לוואי אשר כללו עייפות, נדודי שינה ובחילות.

החוקרים מסכמים כי למרות הממצאים המעודדים, עדיין יש לחקור ולבחון את המנגנון הביולוגי בגינו התרופה משככת כאבים, הנובעים מנזקים עצביים, וכי הם ממליצים לשקול מתן דולוקסטין במקרים בהם המטופלים סובלים מכאבים אלו.
מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
 ליאת רובינשטיין גנטיוק
ליאת רובינשטיין גנטיוק אודיולוגיה
אודיולוגית/ קלינאית תקשורת המתמחה בתחום השמיעה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו