סרטן ותוספי תזונה
סרטן ותוספי תזונה
תוספי תזונה מהווים קבוצה של חומרים הכוללים בתוכם ויטמינים, צמחי מרפא, מינרלים, חומצות אמינו, אנזימים ותוספים אחרים שמיועדים להיות תוספת לתזונה הרגילה שאנו צורכים. התשובה לשאלה האם תוספי תזונה משפיעים על מחלת הסרטן, היא מעט מורכבת.
בארה"ב השימוש בתוספי תזונה הוא מאוד נפוץ. השוק האמריקאי כולל למעלה מ20000 סוגי תוספים ומגלגל ביליוני דולרים כל שנה. לא מעט מהאנשים שנוטלים תוספי תזונה הם חולי סרטן. מרביתו של השימוש נעשה ללא ידיעת האונקולוג שמטפל בהם.
בהתאם לחוקי ארה"ב וחוקי מספר מדינות אחרות, יצרני התוספים אינם יכולים להדריך את המשתמש בתוספים אלו ואינם יכולים לציין שהשימוש נועד לרפא או למנוע מחלה מסוימת.
למרות זאת, חולים רבים ובפרט חולי סרטן נוטלים תוספים אלו עם ציפייה שאכן ישיגו באמצעותם מרפא. מרבית החולים מתבססים על המידע השיווקי של החברות אשר מייצרות את התוספים ללא ממצאים אובייקטיביים שנבדקו בידי גוף עצמאי.
הבעיה היא, שקיים חסר משמעותי של מידע איכותי לגבי התכולה המדויקת של חלק ממרכיבי התוספים. לעיתים תוספים אלו יוצרים תגובה עם תרופות שהמטופל לוקח כך שהם מגבירים או מפחיתים בפעילותן. על כן יש להשתמש בזהירות בתוספים אלו.
למרות כל האמור לעיל, ישנן אוכלוסיות של מטופלים שיכולות להפיק תועלת רבה משימוש בחלק מאותם תוספי תזונה.
באמצעות מעקב צמוד על חומר מדעי שמתפרסם ניתן לאתר לא מעט מחקרים שמצביעים על יתרונות הטיפול באמצעות תוספים, זאת שוב, באמצעות שיתוף פעולה עם הרופא המטפל אשר מגיע יחד עם המטופל להחלטה מושכלת לגבי שימוש בתוסף זה או אחר לאחר בחינה מדוקדקת של היתרונות והחסרונות שלו.
לחלק מאותם תוספים יש תמיכה מדעית מסוימת ומחקרים שמצביעים על רמזים שאכן ייתכן ויש יתרון בשימוש מבוקר במצבים שונים דוגמת, מחלות סרטן מסוימות.
להלן מספר דוגמאות לתוספים שיש עדויות ורמזים בספרות הרפואית, על כך שיש להם השפעה חיובית על טיפול אצל חולי סרטן:
כורכום- מדובר בתבלין צהבהב שמקורו מהודו והוא בעל תכונות נוגדות סרטן.תצרוכת הכורכום בהודו היא הגבוהה ביותר מצד אחד ומצד שני שכיחות מחלת הסרטן בה היא מהנמוכות בעולם.
לא ברור אם יש קשר ישיר בין השימוש בתבלין לבין השכיחות הנמוכה, אך אנו יודעים היום ממספר מחקרים שהמרכיב העיקרי שנמצא בכורכום, הכורכמין, הוא בעל השפעה נוגדת סרטן בעיקר כאשר מדובר בתאי סרטן השד, לבלב, מעי הגס, ערמונית וסוגי סרטן אחרים.
ויטמין D- ויטמין זה מעורר עניין בקהילה המדעית מעבר לפעילות המיטיבה שלו על בריאות העצם. ויטמין זה מופק בגופנו בעיקר כתוצאה מחשיפה לשמש. מסתבר שעקב אורח החיים המערבי שאנו מנהלים, מרביתנו לא נחשפים מספיק לשמש ובאוכלוסייה הכללית יש חוסר יחסי ברמות ויטמין D. המצב יותר חמור אצל חולי סרטן.
מספר מחקרים מציינים על ירידה בסיכון לסרטן כאשר קיימת רמה גבוהה של ויטמין D בדם. סוגי הסרטן שמושפעים מחשיפה לוטימין זה נכללים, סרטן מעי גס, סרטן שד, סרטן הערמונית, סרטן השחלה וסוגי סרטן אחרים.
אומגה 3 – חומר זה מהווה חלק מחומצות השומן ההכרחיות בגוף וכולל את חומצות השומן EPA ו- DHA. לאומגה 3 יש מספר השפעות בריאותיות חיוביות, ביניהן השפעה על הורדת רמות דלקת ופעילות נוגדת סרטן. בין תאי הסרטן המושפעים על ידו ניתן למצוא את סרטן השד, סרטן השחלה, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן הריאות. אומגה 3 נמצא במספר סוגי מזון כמו דגי סלמון, סרדינים, טונה, זרעי פשתן, אגוזי מלך ועוד.
ליקופן- מדובר בפיגמנט האדום שנמצא בעגבנייה והוא מבצע פעילות אנטי אוקסידנטית, אנטי דלקתית וכן פעילות המונעת גדילת תאי סרטן. השפעתו ידועה בעיקר על תאי סרטן הערמונית, סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן השחלות. מלבד העגבנייה, נמצא הליקופן גם בפירות וירקות אחרים בעלי צבא אדום כמו אבטיח ופאפאיה.
אספקט אחר ולא פחות חשוב יש לשים אליו לב הוא מקור התוספים, מי היצרן, כיצד הוא מפקח על תהליך הייצור וכיצד נשמרת איכותו, והאם הרישום בתווית אכן משקף את התכולה בו. לצערנו מסתבר לא פעם, שלא כל יצרני התוספים איכותם זהה ולכן חשוב מאוד שהתוספים יבואו מיצרן איכותי ומהימן.