דלג לתוכן

יתר לחץ דם, לחץ ומתח נפשי: מה הקשר ביניהם?

יתר לחץ דם, לחץ ומתח נפשי: מה הקשר ביניהם?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/02/2010 תאריך עדכון: 12/05/2021
4 דקות קריאה

מצבים של לחץ ומתח נפשי יכולים לגרום להיווצרות של יתר לחץ דם זמני, אולם האם לחץ ומתח נפשי יכולים לגרום ליתר לחץ דם על בסיס קבוע? החוקרים אינם תמימי דעים ביחס לכך.

ביצוע של פעילות גופנית יכולה לסייע להוריד את הערכים של לחץ הדם שלך. יתר על כן, פעילות ספורטיבית של 30 עד 60 דקות בכל יום, למשל, יכולה לסייע לך להוריד את רמות הלחץ והמתח הנפשי. במידה וקיבלת אבחנה כי אתה סובל מיתר לחת דם, פעילות גופנית יכולה לסייע לך להפיג את המתח ולשמור על אורח חיים בריא יותר, והיא יכולה להיות הגורם אשר יסייע לך לשמור על ערכים תקינים של לחץ הדם שלך.


תגובת הגוף שלך ללחץ ומתח נפשי

לחץ ומתח נפשי מוגדרים על פי רוב כתגובת "הילחם או ברח" – רגע בזמן אשר במהלכו הגוף שלך מפיק הורמונים אשר מופרשים בעת מצבי לחץ כהכנה למצב של עימות או בריחה מן המצב. תגובות אלה למצבי לחץ היו לעזר רב לבני האדם לפני אלפי שנים בזמן עמידה מול חיית טרף או מצב מאיים אחר. 

כיום, הגוף שלך מגיב למצבים של לחץ ומתח נפשי או למצבי סכנה בדיוק באותו האופן. אולם במקום להתמודד עם חיות טרף, אתה עומד מול סכנות ההווה כגון: פיטורים ממקום העבודה, להיות תקוע בפקקי תנועה או לנאום מול קהל.

למרות שהמצבים היום יומיים האלה יכולים להיות מעוררי לחץ או חרדה, בדרך כלל אין לך צורך להיאבק במישהו או משהו או לברוח מן המקום. ובכל זאת, הגוף שלך עדיין מייצר פרץ של הורמונים להתמודדות עם מצבי לחץ. הורמונים אלה מעלים לפרק זמן מסוים את לחץ הדם שלך, על ידי הגברת פעימות הלב, ועל ידי הצרות של כלי הדם שלך.

הקשר שבין לחץ ומתח נפשי לבין יתר לחץ דם עדיין מאתגר את החוקרים כיום

למרות שחוקרים רבים כבר חקרו את מהות הקשר שבין יתר לחץ דם לבין לחץ ומתח נפשי, אין הוכחה חד משמעית לכך כי לחץ ומתח נפשי בלבד יכולים לגרום ליתר לחץ דם מתמשך. ייתכן והתנהגויות אחרות שמקורן בלחץ ומתח נפשי – כגון אכילת יתר, צריכת משקאות אלכוהוליים והרגלי שינה לקויים – הם הגורמים ליתר לחץ דם.

יתר על כן, החוקרים ביצעו מחקרים על מנת לבחון את מהות הקשר אשר קיים בין מחלות לב ובריאות הנפש לבין לחץ ומתח נפשי, כגון הפרעות חרדה, דיכאון וניתוק הקשר עם המשפחה והחברים. למרות שעל פניו נראה כי יש קשר בין תופעות אלה לבין מחלות לב כליליות, לא נמצאה הוכחה כי ישר ביניהן לבין יתר לחץ דם. 

במקום זאת, ייתכן כי ההורמונים שאתה מפריש כאשר אתה נמצא תחת לחץ ומתח נפשי הם אלו אשר גורמים לנזקים בכלי הדם שלך ובכך מובילים למחלות הלב השונות. ייתכן גם כי תחושת הדיכאון וחוסר התקווה גורמים להתנהגות של הרס עצמי, כגון הזנחה של נטילת הטיפול התרופתי שתפקידו לשמור על הערכים התקינים של לחץ הדם שלך, או לטפל במחלות לב אחרות.


הסיכון ללקות במצב של יתר לחץ דם עולה עם הזמן

הקשר שבין יתר לחץ הדם לבין לחץ ומתח נפשי הוא רב משמעות. אולם כאשר הגורם ללחץ ולמתח הנפשי חולף, לחץ הדם שלך חוזר לערכים התקינים שלו. אבל, גם עליות זמניות כאלה של לחץ הדם - כאשר הם מתרחשים לעיתים קרובות מדי - יכולים לגרום לנזקים בכלי הדם שלך, בלב, ובכליות, ממש בדומה ליתר לחץ דם קבוע.

יתר על כן, במידה והתגובה שלך ללחץ ומתח נפשי היא עישון, צריכת יתר של משקאות אלכוהוליים או אכילת מזונות אשר מזיקים לבריאות, תוכל לעלות את רמת הסיכון שלך ללקות ביתר לחץ דם, התקף לב ובשבץ מוחי.


פעילויות להפגת מתחים יכולות להוריד את הערכים של לחץ הדם שלך

למרות שפעילויות להפגת מתחים אינן יכולות להוריד לחץ דם באופן מיידי, יישום שיטות שונות להפגת מתחים והרפיה על בסיס קבוע יכולות לשפר את המצב הבריאותי שלך לטווח הארוך. פיתוח מיומנויות של הפגת מתחים והרפיה יכולות להוביל גם לשינויים של דפוסי התנהגות – כולל אלה אשר גורמות לעלייה של לחץ דם.


כאשר אתה מחפש דרכים להפגת מתחים והרפיה, זכור כי ישנן אפשרויות רבות. להלן מובאות דוגמאות מספר:

·         פשט את לוח הזמנים שלך. במידה ואתה חש כי אתה נתון תחת לחץ של זמן באופן קבוע, קח לך מספר דקות על מנת לבחון את לוח הזמנים שלך, והכן רשימת מטלות. ראה אילו מטלות דורשות ממך זמן רב לביצוע, אך הן אינן חשובות במיוחד. הקצה פחות זמן עבור מטלות אלה, או בטל אותן לחלוטין.

·         נשום על מנת להירגע. השתדל, באופן מודע לחלוטין, להאט ולהעמיק את הנשימות שלך, דבר זה יסייע לך להירגע.

·         פעילות גופנית. פעילות גופנית היא מפיג מתחים טבעי. בטרם תתחיל במשטר אימונים חדש, שאל את הרופא המטפל בך האם הפעילות מתאימה לך, במיוחד במידה וקיבלת בעבר אבחנה שיש לך יתר לחץ דם. פעילות גופנית היא מפיג מתחים טבעי שממש יכול לסייע לך להוריד עת הערכים של לחץ הדם הסיסטולי שלך עד כדי 5 עד 10 מילימטר כספית (mm Hg)

·         נסה יוגה או מדיטציה. יוגה יכולה לא רק לתרום לחיזוק הגוף שלך ולגרום לך להירגע, היא יכולה גם לסייע לך להוריד עת הערכים של לחץ הדם הסיסטולי שלך עד כדי 5 עד 10 מילימטר כספית (mm Hg) או יותר.

·         דאג לשעות שינה מספיקות. מחסור בשעות שינה יכול לגרום לבעיות שלך להראות חמורות יותר מאשר מה שהן במציאות.

·         שנה את נקודת המבט שלך. כאשר אתה מתמודד עם בעיות, התנגד לנטייה שלך להתלונן כל הזמן. קבל את הרגשות שלך במצב הנתון, ואז התמקד במציאת פתרון לבעיות.

המטרה והיעד היא למצוא את השיטה אשר מתאימה לך ביותר. היה פתוח ובעל רצון להתנסות. 

בחר את דרכי הפעולה שלך, פעל ותתחיל להפיק תועלת והנאה מן התוצאות



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"היתי בשיחת התייעצות וקבלת החלטות לפניי ניתוח/ צינתור. ד״ ר אמנון היה מקצועי מאד, אדיב, חייכן , רגיש ,סבלני והכי חשוב הצליח להרגיע אותי ולעזור לי להגיע להחלטות. אין לי ספק שזכיתי ואזכה לקבל בהמשך את הטיפול הכי טוב שאפשר לקבל. תודה ענקית ד״ר אמנון. כן ירבו רופאים כמוך"
ד"ר שירה שור
ד"ר שירה שור גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר שור מקצועית, נעימה, מסבירת פנים ומאד מרגיעה שזה סופר חשוב בטיפול הזה."
פרופ' ערן לשם
פרופ' ערן לשם קרדיולוגיה
5.0
( 11 חוות דעת )
"הופתעתי לטובה הרופא היה קשוב עדין מקסים ומיקצועי👌"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכותרפיה

בניהול הדרך של רונית
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו