פרקינסון – מניעת נפילות ושמירה על שיווי המשקל
פרקינסון – מניעת נפילות ושמירה על שיווי המשקל
החשש ליפול הוא אחד מן הסיבוכים הנפוצים ביותר של מחלת פרקינסון, ומניעת הנפילות מראש היא חשובה ביותר.
בעוד שיש דברים רבים שיש ביכולתך לעשות בכדי לצמצם את הסיכון שלך ליפול, שני הדברים החשובים ביותר שעליך לבצע הם עבודה בכפיפה אחת עם הרופא המטפל בך, על מנת לוודא כי הטיפול הרפואי שניתן לך משיג את יעדי הטיפול, והדבר השני הוא עבודה צמודה עם הפיזיותרפיסט שלך, על מנת שיוכל לסייע לך לשמור על היציבה ושיווי המשקל שלך.
פיזיותרפיסט הוא המומחה בכל הנוגע להמלצה על עזרים תפקודיים או ביצוע תרגילי התעמלות על מנת לשמור על הבטיחות שלך.
כיצד למנוע נפילות בסביבה הביתית עבור חולי פרקינסון
· רצפות. יש לדאוג ולהסיר את כל כבלי החשמל המשוחררים והשטיחונים אשר מונחים על גבי הרצפה. צמצם את העצמים הפזורים ברחבי הבית. וודא כי השטיחים מוצמדים לרצפה וכי הם ללא "גלים". וודא כי הרהיטים יישארו במקומם ולא יוזזו ממקום למקום.
· חדר האמבטיה. התקן ידיות אחיזה והדבק פסים מונעי החלקה בתוך המקלחון והאמבטיה. השתמש בשטיחון מונע החלקה לרצפה או התקן שטיח מקיר לקיר.
· תאורה. יש לוודא כי מסדרונות, גרמי מדרגות וכניסות מוארים היטב. עליך לוודא כי מותקן מתג תאורה בתחתית ובראש גרם המדרגות. הדלק את האורות במידה ואתה קם ממיטתך באמצע הלילה. עליך לוודא כי המתגים של התאורה הם בהישג ידך מכיוון המיטה, במידה ואתה נאלץ לקום באמצע הלילה.
· מטבח. יש להניח שטיחון מונע החלקה באזור הכיור והכיריים במטבח. דאג לנקות באופן מיידי במידה ונשפך משהו על גבי הרצפה.
· מדרגות. יש לוודא כי המדרך, המעקה, והשטיח מחוזקים היטב. עליך לדאוג כי יהיה מעקה מותקן משני צידיו של גרם המדרגות. במידה והמדרגות אינן בטוחות עבורך, יהיה זה נבון מצידך לארגן את כל הפעילות שלך בקומה התחתונה של הבית, על מנת לצמצם את מספר הפעמים בהם תצטרך לעלות ולרדת במדרגות.
· פתחים וכניסות. התקן ידיות מתכת על גבי הקיר הסמוך לידית הדלת על מנת להבטיח כי תעבור בפתח הדלת בבטחה.
עצות לשמירה על שיווי המשקל עבור חולי פרקינסון
· דאג, בכל רגע נתון, שלפחות יד אחת שלך תהיה חופשייה, נסה להשתמש בתיק גב או פאוץ' על מנת לשאת דברים, במקום לשאת אותם בידיים. לעולם אין לשאת חפצים בשתי הידיים בעת ובעונה אחת, וללכת תוך כדי, שכן דבר זה פוגם ביכולת שלך לשמור על שיווי המשקל שלך.
· נסה להניע את שתי הידיים שלך קדימה ואחורה, בקצב ההליכה, בזמן שאתה צועד. ייתכן וזה יהיה כרוך במאמץ מודע מצידך מכיוון שמחלת פרקינסון פוגעת ביכולת התנועה העצמונית שלך, אולם דבר זה יסייע לך לשמור על שיווי המשקל שלך, כמו גם על היציבה, ויסייע להפחית במידת מה את העייפות שלך.
· הרם, באופן מודע, את רגליך מן הרצפה בזמן שאתה צועד. דשדוש וגרירת הרגליים יכולה לגרום לך לאבד את שיווי המשקל שלך וליפול.
· בזמן שאתה מחליט לשנות את כיוון ההליכה שלך, עשה זאת תוך כדי פניה רחבה ולא על ידי סיבוב נקודתי במקום.
· בזמן עמידה נסה לפסק את רגליך כרוחב קו הכתפיים שלך. כאשר רגליך צמודות האחת לשנייה לפרק זמן מסוים, יש חשש כי תאבד את שיווי המשקל שלך ותיפול.
· עשה דבר אחד בכל פעם. אל תנסה לדבר ולהשלים מטלה אחרת בו זמנית, כגון קריאה או בחינת הסביבה. הירידה ביכולת התגובה האוטומטית שלך מקשה על ביצוען של הפעולות המוטוריות, כך שככל שדעתך תהיה מוסחת פחות, כך ייטב.
· אל תנעל נעליים בעלי סוליות גומי או סוליות בעלות יכולת אחיזה משופרת, אלה נוטות להיצמד ו"להידבק" לרצפה ולגרום למעידה.
· יש לנוע באיטיות בזמן שינויי תנוחה. השתמש בתנועות תוך מודעות, כוונה וריכוז, ובמידת הצורך יש להסתייע בעזרים להליכה. נסה להמתין 15 שניות בין פעולה לפעולה. למשל, מומלץ להמתין 15 שניות מן הרגע שקמת ממצב של ישיבה למצב של עמידה לבין הרגע שבו תתחיל לצעוד.
· במידה ואתה נכנס למצב של "קיפאון", נסה לחשוב כאילו עליך לעבור מעל מכשול דמיוני, או בקש ממישהו להניח את כף הרגל שלו לפני הרגל שלך על מנת לעבור מעליה. אל תבקש מן המטפל שלך או ממישהו אחר למשוך אותך, דבר זה יכול לגרום לך לאבד את שיווי המשקל שלך ולהחריף את הבעיה.
· במידה ושיווי המשקל שלך הוא בעייתי, תוכל לשקול להסתייע בציוד עזר להליכה, כגון מקל או הליכון. ברגע שתרכוש את המיומנות לצעוד בעזרת מקל או הליכון תוכל לשוב ולנסות לעשות זאת ללא עזרה.