תפקיד הכסף באהבה שלכם
כסף ורומנטיקה אינם זוג אידיאלי, אך למרות זאת קשר זוגי רציני וממוסד אינו יכול להתנהל בלי לכלול התייחסות להיבטים כלכליים. אז כמה עולה לנו מעורבות הכסף במערכות יחסים?
כסף ורומנטיקה אינם זוג אידיאלי, אך זוגיות רצינית וממוסדת אינה יכול להתנהל בלי לכלול התייחסות להיבטים כלכליים. אז כמה עולה לנו מעורבות הכסף במערכות יחסים?
כסף ואהבה: מי משלם?
כמו אצל בעלי חיים בטבע המפגינים לראווה זנבות, קרניים ורעמות שנועדו להרשים ולהראות את בריאותה ואונה של החיה, גם בני אדם "משוויצים" ומפזרים סמלי סטטוס בתחילתה של מערכת יחסים. יחסית לתכונות ואיכויות אחרות שהיינו רוצים להרשים בעזרתן, כסף הינו אחד מסמלי הסטטוס המוחשיים ביותר ולכן קל להבליט אותו. באמצעות כסף, אנחנו מנסים לספר לפרטנר/ית הנחשק/ת על היכולות האינטלקטואליות והתעסוקתיות שלנו ועל היכולת שלנו לדאוג לו/לה ולהקים יחד בית יציב. כמו כן, השקעה כספית בפרטנר/ית היא לעיתים אמצעי להפגין את מידת המחויבות, האהבה, ההשקעה וההתמסרות לקשר הזוגי.
העובדה שההשקעה הכספית בזמן תחילת הקשר אינה נתפסת בדרך כלל פשוטה כמשמעה, אלא טעונה במשמעויות נוספות עלולה להביא לעיתים לפרשנויות שגויות: קשיים כלכליים עלולים שלא להילקח בחשבון ("באמת אין לו כסף או שהוא לא מעוניין להשקיע בי?") ולהיפך - לפעמים השקעה כספית גדולה ו"פינוקים" מטשטשים את העובדה שהפרטנר לא ממש זמין רגשית.
באופן טבעי, הנושא הכספי לא מאבד את הרלוונטיות שלו גם לאחר שלב החיזור, ואף להיפך. ככל שמערכת היחסים הופכת לממוסדת יותר, בני הזוג נכנסים למחויבויות משותפות (כמו דירה, רכב, ילדים) שגורמות לא פעם למחלוקות בנוגע לחלוקת המשאבים, מידת המחוייבות וסדר העדיפויות של הצדדים. אי הסכמות ומריבות על נושאים כספיים נוטים להתלהט ולהיות טעונים ביותר, משום שהכסף אף פעם אינו רק כסף: כמות הכסף שכל אחד מבני הזוג רואה לנכון להוציא על חופשה זוגית, מתנות לילדים, צ'קים באירועים משפחתיים וכדומה, מעלה לא פעם את הנושאים השנויים במחלוקת שקיימים בין בני הזוג: צ'ק שמן בבת המצווה של האחיינית מעלה מהאוב ויכוח ישן על נאמנות יתר למשפחת המקור, הוצאה גדולה על תחביב אישי גורמת להאשמה באגוצנטריות ובחוסר השקעה בילדים, ופערים בתפיסה לגבי חסכנות ובזבזנות גורמות פעמים רבות לתסכול מהשוני בסדרי העדיפויות.
גם כאשר אם אין מחלוקות רציניות על נושאים כספיים, ההיבט הכלכלי עשוי להשפיע בצורה משמעותית על החיים הזוגיים. קשיים כלכליים יכולים לגרום ללחץ, שעות עבודה מרובות, רגשות אשמה וחוסר ערך, שמשפיעים על המצב הרגשי וגם על מידת הפניות לקשר הזוגי.
ישנם מקרים בהם הכסף וההתנהלות הכלכלית עלולים לבטא גם קשיים זוגיים משמעותיים. קמצנות מצד בת זוג, יכולה למשל לבטא "קמצנות רגשית" וחוסר יכולת לתת מעצמה בקשר הזוגי, ואילו שתלטנות כספית שבאה לידי ביטוי בהטלת הגבלות כלכליות ודרישה לדווח על כל הוצאה, עשויה להיות חלק מדפוס של אלימות פסיכולוגית.
לדבר על כסף ולהישאר בחיים
אם נסכם במשפט אחד את הנאמר עד כאן, ניתן לומר שהנושא הכספי המעורב במערכות היחסים עלול לעלות לנו לא מעט.
גורם משמעותי לכך הינו ההעדפה שלא לדבר על כסף או להתייחס לכך באופן קונקרטי בלבד, ולא כסמל להיבטים אחרים של הקשר הזוגי. אי לכך, אחת מהדרכים היעילות ביותר להתמודד עם אי הסכמות ומתחים בתחום הכספי תהיה ניסיון לזהות מה עומד מתחת להם. מה בת הזוג מנסה להגיד לי כשהיא אומרת לי שוב ושוב שאני קמצן? למה כל הוצאה שמוציאה בת הזוג על עצמה גורמת לי כעס עז? מדוע כל שיחה על הוצאה כלכלית מסתיימת בבכי או מריבה? ההבנה של גורמי העומק המצויים בבסיס הנושא הכספי מאפשרת פעמים רבות לייצר שיחה משמעותית על קשיים, אכזבות וכאבים הקיימים בקשר הזוגי. באופן טבעי, לא תמיד קל לזהות את הנושאים הללו לבד (ומי מסוגל לחשוב על גורמי עומק כשיש כזה מינוס בבנק?!) ובמקרים כאלו טיפול זוגי עשוי להיות פתרון טוב ומשמעותי.
טעות שכיחה נוספת בנוגע לכניסה למחויבויות כלכליות משותפות הינה הימנעות מביצוע תיאום ציפיות. כסף אינו נושא רומנטי ו'סקסי' ולכן זוגות רבים נמנעים מלדבר עליו מתוך מבוכה, או תחושה שהדברים ברורים מאליהם ואין צורך לדבר עליהם. תפיסה זו מתגלה במקרים רבים כשגויה, וזוגות רבים נקלעים למשברים וקונפליקטים כאשר לאחד מבני הזוג מתברר שהשני לא חשב כלל לשלם חלק גדול יותר מהחשבונות של משק הבית משום שהכנסתו גבוהה יותר, או כשאחד מבני הזוג מביא עגלה מהאחיין שנולד לפני חמש שנים, בעוד שהשני חש שהרך הנולד יתפתח כמו שצריך רק בעגלת דה לוקס חדשה.
במילים אחרות, It's not all about the money וכדאי לדבר על זה.